Η αφρικανική πανώλη απειλεί ξανά τον πληθυσμό των χοίρων στη Βουλγαρία

Ο βουλγαρικός οργανισμός επισιτιστικής ασφάλειας ανέφερε ένα ακόμη ξέσπασμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων (PSA) αυτόν τον μήνα.

Σύμφωνα με την κοινοποίηση που εστάλη στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (OIE), ο ιός βρέθηκε σε μια χοιροτροφία στο Lovec. Σύμφωνα με την έκθεση κοινοποίησης, 554 χοίροι εκτέθηκαν στον ιό και όλοι θανατώθηκαν.

Η τελευταία επιδημία ASF που ανέφεραν οι βουλγαρικές αρχές ήταν στις 25 Αυγούστου. Πέρυσι, η Βουλγαρία έχασε σχεδόν το 30% του εθνικού αποθέματος χοίρων και η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος.

Ταυτόχρονα, το OIE ανακοίνωσε ότι μεταξύ 18 Σεπτεμβρίου και 1ης Οκτωβρίου, 313 νέα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων έχουν αναφερθεί στον κόσμο. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων σε εξέλιξη αυξήθηκε από 7.373 σε 7.429, με 3.902 στη Ρουμανία και 1.475 μόνο στο Βιετνάμ. Από τα νέα κρούσματα, 220 έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη και 93 στην Ασία.

Στην Ευρώπη, η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Μολδαβία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Σερβία και η Ουκρανία εξακολουθούν να εμφανίζουν την επίπτωση της νόσου.

Στην Ασία, η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, η Βόρεια Κορέα, η Νότια Κορέα, το Λάος, η Μιανμάρ, η Παπούα Νέα Γουινέα, οι Φιλιππίνες, η Ρωσία, το Ανατολικό Τιμόρ και το Βιετνάμ έχουν υποβληθεί σε υποθέσεις. Στην Αφρική, χώρες όπως η Ναμίμπια, η Νιγηρία, η Νότια Αφρική και η Ζάμπια έχουν αναφέρει την παρουσία του ιού.