Οι νομοθέτες της ΕΕ ανοίγουν την πόρτα στα ταμεία ανάκτησης για τη στήριξη ορυκτών αερίων

Τη Δευτέρα (9 Νοεμβρίου), οι ευρωβουλευτές στις επιτροπές οικονομικών υποθέσεων και προϋπολογισμού θα ψηφίσουν για τη δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη της ΕΕ, αλλά η απαγόρευση δαπανών για ορυκτά καύσιμα, που πρότεινε η επιτροπή περιβάλλοντος, δεν θα είναι στην τελική συμφωνία

Το σχέδιο διαπραγμάτευσης, το οποίο συντάχθηκε μεταξύ των κύριων κομμάτων του Κοινοβουλίου - συμπεριλαμβανομένου του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του κεντροκεντρικού Renew Europe και των Σοσιαλιστών - αφαίρεσε τη λίστα αποκλεισμού που πρότειναν οι ευρωβουλευτές τους στην επιτροπή περιβάλλοντος έναν μήνα πριν.

«Άλλες πολιτικές ομάδες ήθελαν να δημιουργήσουν έναν κατάλογο τύπων έργων που θα αποκλείονταν από την αρχή από τη χρηματοδότηση μέσω αυτού του μηχανισμού», έγραψε ο Siegfreid Muresan, μέλος της Ρουμανικής ΕΛΚ και εισηγητής για την πρόταση, στον ιστότοπό του.

«Ήθελαν μια ρητή απαγόρευση χρηματοδότησης επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου. Καταφέραμε να αποφύγουμε έναν τέτοιο κατάλογο, ειδικά επειδή, για τη Ρουμανία, το φυσικό αέριο, βασισμένο στις σύγχρονες τεχνολογίες, είναι μια λιγότερο ρυπογόνη εναλλακτική λύση καυσίμου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία », είπε.

Ο κατάλογος αποκλεισμού, που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα στην επιτροπή περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου, σήμαινε ότι τα κεφάλαια ανάκτησης συνολικού ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να ανακάμψουν από την κρίση COVID-19, δεν θα πήγαιναν σε καύσιμα που εκπέμπουν άνθρακα, όπως το φυσικό αέριο.

Όταν οι ευρωβουλευτές στην επιτροπή περιβάλλοντος ψήφισαν να αποκλείσουν τα ορυκτά καύσιμα από το ταμείο ανάκτησης τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρός του Pascal Canfin χαιρέτισε τη συμφωνία, λέγοντας «ανοίγει το δρόμο για μια πραγματική πράσινη ανάκαμψη».

«Θα αγωνιστώ για αυτήν την θέση να έχει πλειοψηφία στην Ολομέλεια. Δεν χρηματοδοτούνται ορυκτά καύσιμα καθώς επενδύουμε για το μέλλον και όχι στο παρελθόν », δήλωσε ο Canfin τότε.

«Μην κάνετε σημαντική ζημιά»

Σύμφωνα με το τροποποιημένο σχέδιο, τα χρηματοδοτούμενα έργα θα πρέπει ακόμη να ευθυγραμμίζονται με την αρχή «μην κάνετε σημαντική ζημιά», αλλά το αέριο δεν προωθείται ούτε αποκλείεται στη συμφωνία.

«Το γεγονός ότι το κείμενο δεν αναφέρεται σε έργα φυσικού αερίου και ορυκτών καυσίμων, που σχετίζεται με την αρχή« μην κάνετε σημαντική ζημιά »δείχνει τη σαφή δέσμευση της Renew Europe για τους στόχους για το κλίμα και το περιβάλλον», δήλωσε ο Dragoș Pîslaru, εισηγητής της κεντρικής ομάδας.

Τον Σεπτέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε να επιτρέψει τα έργα φυσικού αερίου στο εμβληματικό ταμείο Just Transition της ΕΕ, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει τις πιο εξαρτημένες από την Ευρώπη ορυκτές καύσεις περιοχές κατά τη μετάβασή τους σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, περιορίζοντας παράλληλα τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Οι Πράσινοι ευρωβουλευτές και ο επικεφαλής της επιτροπής περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου, Pascal Canfin (Renew Europe), προσπάθησαν να πιέσουν τον αποκλεισμό των ορυκτών καυσίμων από το ταμείο, αλλά κατέληξαν να νικηθούν όταν το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στην Ολομέλεια.

Για να αποφευχθεί η επανάληψη αυτού, 114 ευρωβουλευτές υπέγραψαν μια διακομματική επιστολή, ζητώντας να απαγορευτεί το φυσικό αέριο να λαμβάνει κονδύλια της ΕΕ, γράφοντας: και μια δίκαιη μετάβαση. Θα πρέπει να αποκλείει κάθε υποστήριξη για επενδύσεις ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του ορυκτού αερίου.

Το αέριο είναι μια γκρίζα περιοχή στην οικολογική μετάβαση. Όταν καίγεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εκπέμπει το ήμισυ της ποσότητας CO2 από τον άνθρακα, παρέχοντας ένα βήμα μεταξύ της ενέργειας που τροφοδοτείται με άνθρακα και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για χώρες που εξαρτώνται από τον άνθρακα όπως η Πολωνία. Ωστόσο, εξακολουθεί να εκπέμπει άνθρακα όταν καίγεται και πρέπει τελικά να καταργηθεί εάν η Ευρώπη θέλει να γίνει ουδέτερη από το κλίμα έως το 2050, δηλωμένος στόχος της.

Ο Frans Timmermans, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για την Πράσινη Συμφωνία, χαρακτήρισε το φυσικό αέριο «προειδοποίηση» κατά τη μετάβαση, λέγοντας: «Υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να αναγνωρίσω: σε ορισμένους τομείς της μετάβασης, η χρήση του φυσικού αερίου πιθανότατα θα είναι απαραίτητη η μετάβαση από τον άνθρακα σε αειφόρο ενέργεια »

Οι περιβαλλοντικοί υπερασπιστές δήλωσαν ότι το αέριο δεν απαιτείται ως μεταβατικό καύσιμο και κινδυνεύει να δημιουργήσει εξάρτηση από το αέριο που παράγει άνθρακα για δεκαετίες.

«Αν θέλετε να μετακινηθείτε σε κάτι άλλο, γιατί να μην επενδύσετε σε κάτι άλλο φιλικό προς το κλίμα, το οποίο παρέχει θέσεις εργασίας; Αν δεν βάλετε τα χρήματα στη σωστή θέση, τότε αυτό είναι το κύριο πρόβλημα », δήλωσε η Ariadna Rodrigo από την Greenpeace.

«Αν κοιτάξετε την αφήγηση στην αρχή της πανδημίας, το ζήτημα ήταν ότι η ανάκαμψη πρέπει να είναι πράσινη, πρέπει να είναι δίκαιη και όλα αυτά έχουν αποσυναρμολογηθεί», είπε, προσθέτοντας ότι οι ισχύουσες διασφαλίσεις δεν είναι αρκετά ισχυρές.

.