Οι κατεψυγμένες πατάτες από την ΕΕ απειλούν να βλάψουν τους αγρότες της Νέας Ζηλανδίας

Μια εκστρατεία για την αγορά τοπικών πατατών ξεκίνησε κάτω από το hashtag #saveourfries και ο Claridge

Τα ευρωπαϊκά έθνη σφυρηλατημένα από πολλές κλειδαριές ρίχνουν τόνους παγωμένων πατατών στο νότιο ημισφαίριο, ωθώντας την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας να ξεκινήσει επίσημη έρευνα.

Η Νέα Ζηλανδία είχε κλείδωμα επτά εβδομάδων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αλλά έκτοτε επέστρεψε σε μεγάλο βαθμό στο φυσιολογικό, με τον τομέα της φιλοξενίας να λειτουργεί και να λειτουργεί.

Το σώμα των παραγωγών Potato New Zealand είπε ότι χώρες όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο «σκόπιμα στοχεύουν» την αγορά της Νέας Ζηλανδίας με τις παγωμένες πατάτες με έκπτωση, καθώς η αγορά τους είχε στεγνώσει σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη εξαιτίας του αποκλεισμού των κορωνών.

Οι εξαγωγές κατεψυγμένων πατατών από την ΕΕ στη Νέα Ζηλανδία αυξήθηκαν κατά 50% τον Ιούνιο και το αφεντικό της Potato NZ, Chris Claridge, δήλωσε ότι οι φτηνές πατάτες θέτουν σε κίνδυνο τα προς το ζην των μελών του.

Μια εκστρατεία για την αγορά τοπικών πατατών ξεκίνησε κάτω από το hashtag #saveourfries και ο Claridge είπε ότι οι καταναλωτές έπρεπε να αρχίσουν να αναρωτιούνται την προέλευση του φαγητού τους, εάν ήθελαν να επιβιώσουν οι καλλιεργητές της Νέας Ζηλανδίας.

«Πιστεύουμε ότι σημειώθηκε τεράστια αύξηση του όγκου στη Νέα Ζηλανδία και σε μειωμένες τιμές - η οποία χαρακτηρίζεται ως ντάμπινγκ και θα προκαλέσει σημαντική ζημιά στην εγχώρια βιομηχανία μας».

Η Νέα Ζηλανδία είναι η πρώτη χώρα που διεξήγαγε επίσημη έρευνα, αν και οι ΗΠΑ και η Αυστραλία ζήτησαν επίσης καθήκοντα ή ενέργειες για τον περιορισμό όσων θεωρούν ως πατάτες της ΕΕ σε χαμηλές τιμές. Το Φόρουμ Μεταποιητών Λαχανικών της Νοτίου Αφρικής πιέζει την κυβέρνησή του να λάβει μέτρα αντιντάμπινγκ κατά των εξαγωγών της ΕΕ.

Ο Adam Dubas, του υπουργείου εμπορίου και επιχειρήσεων της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε ότι η έρευνα για παράνομο ντάμπινγκ μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες.

Ο Ντούμπας είπε ότι ενδέχεται να επιβληθούν προσωρινοί δασμοί αντιντάμπινγκ για να αποφευχθεί η ζημία σε τοπικούς καλλιεργητές κατά την περίοδο της έρευνας.

Οι παραγωγοί κρασιού και τυριών της Νέας Ζηλανδίας άρχισαν επίσης να εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την απόρριψη φθηνού ευρωπαϊκού προϊόντος καθώς οι καταναλωτές σφίγγουν τις τσάντες τους.

Η βιομηχανία πατάτας στη Νέα Ζηλανδία αξίζει περισσότερα από $ NZ1 δισεκατομμύρια ετησίως και μέχρι τώρα το 85% των πατατών που καταναλώνονται στη Νέα Ζηλανδία έχουν παραχθεί από τοπικούς καλλιεργητές.

«Ο τομέας της φιλοξενίας μας είναι ακόμα ζωντανός, εξακολουθεί να λειτουργεί, δεν είμαστε κλειδωμένοι, επομένως πιστεύουμε ότι στοχεύουμε επειδή η οικονομία μας εξακολουθεί να είναι βιώσιμη και λειτουργεί», δήλωσε ο Claridge.

«Λοιπόν, αυτό που θα θέλαμε να ρωτήσουν οι άνθρωποι στη Νέα Ζηλανδία είναι: από πού προέρχονται οι πατάτες μου; Ο τομέας της γεωργίας στη Νέα Ζηλανδία πρέπει να υποστηριχθεί.»