Η γεωργία της Ανατολικής Γερμανίας εξακολουθεί να ξεχειλίζει

30 χρόνια μετά την επανένωση

Οι συνέπειες της επανένωσης της Γερμανίας το 1990 έγιναν αισθητές ιδιαίτερα από αγρότες στην ανατολική Γερμανία, των οποίων η γη ιδιωτικοποιήθηκε ξαφνικά και αφέθηκε στις δυνάμεις της αγοράς. Μερικά προβλήματα παραμένουν μέχρι σήμερα, 30 χρόνια αργότερα, και από τότε έχουν εμφανιστεί νέα.

Οι τιμές της γης στις αγροτικές περιοχές αυξάνονται. Όσοι θέλουν να επεκτείνουν τις δικές τους γεωργικές δραστηριότητες συνήθως πρέπει να ξοδεύουν μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία δεν έχουν πολλοί αγρότες, αλλά κάνουν μεγάλοι επενδυτές.

Το πρόβλημα της ιδιωτικοποίησης της υπαίθρου δεν είναι η μόνη πρόκληση της Ανατολικής Γερμανίας. Αλλά έχει ιστορία στην περίοδο λίγο μετά την επανένωση, όταν όλο και περισσότεροι γεωργοί της Δυτικής Γερμανίας, οπλισμένοι με δάνεια, αγόρασαν φτηνές γεωργικές εκτάσεις στα πρώην κράτη της Ανατολικής Γερμανίας.

Ανταγωνισμός για καλλιεργήσιμες εκτάσεις

Η πορεία από μια προγραμματισμένη οικονομία προς μια οικονομία της αγοράς ακολουθήθηκε χωρίς τη συμμετοχή των ανθρώπων στις περιοχές, δήλωσε η γεωργός του Βρανδεμβούργου Julia Bar-Tal σε εκδήλωση της EURACTIV για τη γερμανική γεωργία 30 χρόνια μετά την επανένωση.

Μιλώντας για την ιδιωτικοποίηση της γεωργικής γης, είπε ότι η διαδικασία είχε συμβεί στα κεφάλια των αγροτών: «Αυτή ήταν δημόσια ιδιοκτησία. Αυτό ανήκε σε όλους στην κοινωνία».

Η ιδιωτικοποίηση της γεωργίας σήμαινε ότι η γη έγινε διαθέσιμη στην ελεύθερη αγορά και ξαφνικά βρέθηκε σε ανταγωνισμό με άλλες χρήσεις γης - για παράδειγμα για οικισμούς ή διαδρόμους μεταφορών.

Η συνέπεια αυτού του ανταγωνισμού είναι μια αύξηση της τιμής της γεωργικής γης που δεν είναι καθόλου αναλογική με τις συνήθεις αποδόσεις στη γεωργία. Αλλά καθώς οι τιμές αγοράς γης αυξάνονται, το ίδιο ισχύει και για τις τιμές των μισθωμένων αγροτεμαχίων.

Δεν είναι δυνατή η επέκταση

Το γεγονός ότι οι εκμεταλλεύσεις αποφασίζουν να επεκταθούν γίνεται όλο και λιγότερο οικονομικό και ως εκ τούτου λιγότερο πιθανό λόγω της αύξησης των τιμών. Αντ 'αυτού, οι επενδυτές με μεγάλο κεφάλαιο καταλαμβάνουν τη γεωργική γη. Ο Μπαρ-Ταλ παραπονέθηκε ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής μόχλευσης και βούλησης για επιστροφή του εδάφους στο κοινό.

Υποστηρίχθηκε από τον Andreas Tietz του Thünen-Institut, ο οποίος συμβουλεύει το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Γεωργίας. Ο Tietz πιστεύει επίσης ότι υπάρχει πολιτική ανάγκη να καλυφθούν οι μεγάλοι επενδυτές, επειδή οι πολιτικοί δεν έχουν μια γενική εικόνα για το ποιος κατέχει τη γη:

«Οι γεωργικές επιδοτήσεις εξετάζουν το μεμονωμένο αγρόκτημα, αλλά οι δομές πίσω από αυτές δεν αναγνωρίζονται και δεν καταγράφονται.»

Όποιος θέλει να κάνει γεωργική διαρθρωτική πολιτική πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζει αυτές τις δομές, τόνισε.

Η νομοθεσία για τη γεωργική διάρθρωση ως λύση;

Για να αποφευχθεί αυτή η πώληση γεωργικής γης σε μεγαλύτερους επενδυτές, καθηγητής Η Δρ Claudia Dalbert, υπουργός γεωργίας της Σαξονίας-Άνχαλτ (Πράσινοι), ανακοίνωσε στην εκδήλωση EURACTIV έναν νόμο για τη γεωργική διάρθρωση για το κράτος της.

Ο νόμος αυτός αποσκοπεί στη δημιουργία δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, τόσο στις πωλήσεις γης όσο και στην εξαγορά ολόκληρων αγροκτημάτων, και να διασφαλίσει μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά γης.

Ο Bar-Tal, ωστόσο, είπε ότι αυτή η προσέγγιση δεν φτάνει αρκετά.

Προειδοποίησε ότι με μεγάλους επενδυτές που προέρχονται από έξω, κανένα μέρος της δημιουργίας αξίας δεν πραγματοποιείται στην περιοχή. Η βιομηχανία, είπε, δεν είναι σε καλή κατάσταση ούτως ή άλλως λόγω των χαμηλών αποδόσεων. Χωρίς επιδοτήσεις, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να κερδίσουν τα προς το ζην από τη γεωργία.

Είπε ότι οι πολιτικοί πρέπει να υπερβούν τις καθαρά χρηματοδοτικές επιδοτήσεις και να ενσωματώσουν μέτρα όπως τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών κατά τη διάρκεια της κατάρτισης, τα συμβουλευτικά κέντρα για την ίδρυση επιχειρήσεων, τις νομικές συμβουλές για την αγορά γης και την προστασία της φύσης.

Δημογραφικές προκλήσεις

Μια άλλη πρόκληση είναι η δημογραφική αλλαγή. Αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα τις αγροτικές περιοχές, και στην περίπτωση της ανατολικής Γερμανίας, αυτό το πρόβλημα έχει επίσης ιστορία. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, περίπου το 80% των αγροτών στην πρώην ΛΔΓ έχασαν τη δουλειά τους, υπενθύμισε ο Johannes Funke, εκπρόσωπος της γεωργικής πολιτικής για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στο Βραδεμβούργο.

Στη συνέχεια πολλοί απομακρύνθηκαν, ο Funke είπε: «Τα αγροκτήματα ήταν οι πυλώνες των αγροτικών περιοχών. Όλα κατέρρευσαν καθώς οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν.»

Σήμερα, αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει πλέον, αλλά οι συνέπειες της δημογραφικής εξέλιξης εκείνης της εποχής εξακολουθούν να έχουν αντίκτυπο σήμερα. «Λείπει μια ολόκληρη γενιά στα χωριά», σχολίασε ο Φουνκ.

Η επόμενη γενιά πρέπει τώρα να αναλάβει το βάρος του παρελθόντος.