Η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει την Τσεχία στην απαγόρευση των κλουβιών

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή εκατομμυρίων ωοτόκων ορνίθων σε κλουβιά στην Τσεχική Δημοκρατία

Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η γρήγορη κίνηση για την απαγόρευση τέτοιων κλωβών σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα κλουβιά δεν είναι μόνο σκληρά - είναι επίσης περιττά, καθώς χρησιμοποιούνται ευρύτερες εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς την ευημερία.

Μια ψηφοφορία στην ψηφοφορία του τσεχικού κοινοβουλίου, της Γερουσίας, που διεξήχθη την Παρασκευή (13 Νοεμβρίου) επιβεβαίωσε την απαγόρευση του κλουβιού που εγκρίθηκε από την κατώτερη βουλή τον Σεπτέμβριο. Η νομοθεσία θα γίνει νόμος μόλις υπογραφεί από τον Τσέχο Πρόεδρο.

Οι αγρότες και οι επιχειρήσεις έχουν επτά χρόνια για να προετοιμαστούν για την απαγόρευση και να προσαρμοστούν, οπότε τυχόν οικονομικός αντίκτυπος θα ελαχιστοποιηθεί.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες διατηρούνται ορισμένα εκτρεφόμενα ζώα σήμερα είναι απλώς απαράδεκτες: τα κλουβιά έχουν περίπου το ίδιο χώρο με ένα φύλλο χαρτιού Α4 και δεν μπορούν καν να χτυπήσουν τα φτερά τους.

Όλα τα ζώα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό στις φυσικές τους ανάγκες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να απογορευτούν τα κλουβιά των ορνίθων το συντομότερο δυνατό σε ολόκληρη την ΕΕ. 

Η απομάκρυνση των κλουβιών είναι εφικτή καθώς βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις όπως αχυρώνες, κλουβιά και υπαίθρια ελεύθερα φάσμα ή οργανικά συστήματα χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως.

Πράγματι, η απαγόρευση της Τσεχίας δεν είναι η πρώτη. Το Λουξεμβούργο και η Αυστρία έχουν ήδη τερματίσει τη χρήση των ορνίθων και η Γερμανία και η Σλοβακία σχεδιάζουν να το πράξουν έως το 2025 και το 2030, αντίστοιχα.

Τι περιμένει η υπόλοιπη Ευρώπη;

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές, που φοβούνται τη σκληρότητα των ορνίθων κλουβιών, αρνούνται να αγοράσουν αυγά. Τα καλά νέα είναι ότι πάνω από τις μισές όρνιθες σε εμπορικές εκμεταλλεύσεις αυγών στην ΕΕ σήμερα φυλάσσονται σε συστήματα χωρίς κλουβί.

Αλλά αυτό εξακολουθεί να σημαίνει ότι το άλλο μισό των εμπορικών ορνίθων είναι εγκλωβισμένο και αποτελούν 182 εκατομμύρια από τα 300 εκατομμύρια ή περισσότερα εκτρεφόμενα ζώα που περιορίζονται σε κλουβιά κάθε χρόνο σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η τσεχική απαγόρευση θα απαλλαγεί από κλουβιά περίπου 4,5 εκατομμύρια όρνιθες ετησίως. Τώρα πρέπει να κάνουμε το ίδιο για τα εκατομμύρια άλλα κλουβιά που βρίσκονται αλλού στην Ευρώπη.

Είναι σαφές ότι υπάρχει ισχυρή δημόσια υποστήριξη για αυτό σε ολόκληρη την ΕΕ.

Μια έρευνα του «Ευρωβαρόμετρου» της κοινής γνώμης της ΕΕ που διεξήχθη για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι το 94% των ανθρώπων πιστεύουν ότι η προστασία της καλής μεταχείρισης των εκτρεφόμενων ζώων είναι σημαντική και το 82% επιθυμεί την καλύτερη προστασία των εκτρεφόμενων ζώων.

Και τον περασμένο μήνα μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών που ζητούσε τον τερματισμό της χρήσης όλων των κλωβών στην κτηνοτροφία παραδόθηκε στην Επιτροπή, υπογεγραμμένη από 1,4 εκατομμύρια πολίτες από κάθε κράτος μέλος.

Η Επιτροπή έχει ήδη αναλάβει μια ευπρόσδεκτη δέσμευση να βελτιώσει τη νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων και να καταστήσει τη γεωργία πιο βιώσιμη με τη πρόσφατα δημοσιευμένη στρατηγική «Farm to Fork» για τη μεταρρύθμιση του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης της ΕΕ από την ΕΕ.

Ωστόσο, από τότε οι αξιωματούχοι της Επιτροπής ανέφεραν ότι οι προτάσεις τους για βελτίωση της νομοθεσίας δεν θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του 2023. Αυτό είναι πολύ αργά και όχι μόνο όσον αφορά την καλή διαβίωση των ζώων.

Μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εξετάσει τις προτάσεις πριν από τη διάλυση του Κοινοβουλίου για τις επόμενες εκλογές την άνοιξη του 2024. Αυτό θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την τελική έγκριση της νομοθεσίας.