Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία πρέπει να ανταποκριθεί στις παγκόσμιες προκλήσεις

Βασικά στοιχεία της χρηματοδότησης της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ θα οριστικοποιηθούν κατά τη διάρκεια των τριμερών συνομιλιών αυτήν την εβδομάδα

Η αύξηση του στόχου για τις κλιματικές δαπάνες θα μπορούσε να κάνει μια σημαντική διαφορά στην υποστήριξη των χωρών εταίρων για την υλοποίηση πράσινων σχεδίων ανάκαμψης, γράφει η Rachel Simon.

Η Rachel Simon είναι η συντονίστρια πολιτικής για το κλίμα και την ανάπτυξη στο Climate Action Network (CAN) Europe.

Ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ θα διαθέτει ένα νέο μέσο μέσω του οποίου η ΕΕ θα προσφέρει μεγάλο μέρος της υποστήριξής της σε χώρες εταίρους, το μέσο γειτονίας, ανάπτυξης και διεθνούς συνεργασίας (NDICI).

Εάν σχεδιαστεί σωστά, αυτό το μέσο έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει τις χώρες εταίρους της ΕΕ για την εφαρμογή σχεδίων πράσινης ανάκαμψης, ενισχυμένων σχεδίων για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, και να επιτύχει τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης.

Όμως, στη συμφωνία τους για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το πακέτο ανάκαμψης την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο επέλεξαν να παρακάμψουν την εξωτερική δράση, στέλνοντας ένα ανησυχητικό μήνυμα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ένα επιπλέον 1 δισεκατομμύριο ευρώ που προτείνεται για το NDICI θα προέλθει από αναπροσαρμογές κατά την τρέχουσα περίοδο προϋπολογισμού - όχι από νέα χρήματα. Αυτό θα εμπόδιζε την ικανότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες κρίσεις και προκλήσεις που πλήττουν τις αναπτυσσόμενες χώρες τις πιο δύσκολες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ακραίας φτώχειας και της ανισότητας, της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, της κρίσης της βιοποικιλότητας, των διακρίσεων λόγω φύλου και της βίας.

Ως αποτέλεσμα, παρόλο που οι κρίσεις για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα βρίσκονται πάνω από τις αναπτυξιακές προκλήσεις και πρέπει να αντιμετωπιστούν με νέα και πρόσθετα χρήματα, το NDICI πρέπει να βρει έναν τρόπο να προσφέρει περισσότερα με τα τρέχοντα κεφάλαια.

Κατά την τρέχουσα περίοδο 2014-2020, το 20% της χρηματοδότησης για τις αναπτυσσόμενες χώρες έχει αφιερωθεί στη δράση για το κλίμα. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, η Συμφωνία του Παρισιού τέθηκε σε ισχύ, οι κρίσεις του κλίματος και της βιοποικιλότητας έχουν επιταχυνθεί με τις επιπτώσεις που πλήττουν τις πιο ευάλωτες δυσκολότερες και η κρίση COVID-19 απαιτεί πράσινα σχέδια ανάκαμψης για να αναπτυχθούν καλύτερα.

Αυτή την Παρασκευή, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει να μεταβούν στη θέση του Κοινοβουλίου για στόχο 45% για το κλίμα και το περιβάλλον στο NDICI.

Λόγω του τρόπου με τον οποίο κατανέμεται ο στόχος, θα ενθαρρύνει τη δράση για το κλίμα και το περιβάλλον σε διάφορους τομείς, για να προσφέρει πολλαπλά άλλα οφέλη, όπως για την υγεία, την ανθρώπινη ανάπτυξη και την ισότητα των φύλων - μέσω καθαρότερων και πιο πράσινων πόλεων, πράσινων μέσων διαβίωσης και προσαρμογής με γνώμονα την κοινότητα.

Με ορισμένα κράτη μέλη και τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων να πιέζει σκληρά για να επιτρέψει τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για την επιδότηση ορυκτών αερίων, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει επίσης να ακολουθήσουν μια ισχυρή προσέγγιση στην αρχή «μην βλάπτει», να αποκλείσουν την υποστήριξη για δραστηριότητες ορυκτών καυσίμων και να θέσουν να εφαρμόσει ισχυρές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και ανθρώπινες διασφαλίσεις για τις κοινότητες.

Διεθνή σήματα

Εκτός από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να εκπονήσουν τα δικά τους σχέδια για τη διεθνή χρηματοδότηση του κλίματος μετά το 2020. Ο ετήσιος στόχος χρηματοδότησης του κλίματος ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που επιβεβαιώνεται στη συμφωνία του Παρισιού, τίθεται σε ισχύ φέτος και η υλοποίηση αυτού του ετήσιου στόχου πρέπει να βελτίωση και αύξηση από το τρέχον έτος.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επερχόμενη επέτειο της συμφωνίας του Παρισιού για να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης.

Στις 12 Δεκεμβρίου, οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Χιλής, της Ιταλίας και των Ηνωμένων Εθνών συνδιοργανώνουν τη Διάσκεψη Κορυφής για τις Κλίσεις, στην 5η επέτειο της Συμφωνίας των Παρισίων, προσκαλώντας «τολμηρές» νέες δεσμεύσεις από τα μέρη. Για να λάβουν μέρος στην ημερήσια διάταξη, οι ηγέτες θα πρέπει να φέρουν νέα σχέδια για το κλίμα, μακροπρόθεσμες στρατηγικές στο μηδέν, σχέδια προσαρμογής και δεσμεύσεις χρηματοδότησης του κλίματος.

Η Γερμανία, που ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, μπορεί να στείλει ένα ισχυρό διεθνές μήνυμα δεσμεύοντας να διπλασιάσει τη δική της χρηματοδότηση για το κλίμα σε 8 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2021-2025.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ανακοινώσει τέτοιο διπλασιασμό στη σύνοδο κορυφής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα το 2019. Και η Γερμανία πρέπει να πείσει όσο πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κλιμακώσουν τις συνεισφορές τους στη χρηματοδότηση του κλίματος.