Greenpeace: Το 75% των νέων λοιμωδών νόσων προέρχεται από τα ζώα

Έκκληση για μέτρα που θα περιορίσουν την βιομηχανική κτηνοτροφία απευθύνει το ελληνικό τμήμα της Greenpeace, τονίζοντας της ολέθριες επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι παρούσες τακτικές για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Όπως ανέφερε σε σχετική δήλωσή της, η υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία, Έλενα Δανάλη:

«Οι εικόνες και τα βίντεο των μινκ που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες γίνονται ακόμη θλιβερότερες μόλις αναλογιστεί κανείς ότι αυτό που στην ουσία δείχνουν είναι η σκληρή πραγματικότητα της βιομηχανικής εντατικής εκτροφής ζώων»

«Χιλιάδες πανομοιότυπα (γενετικά) ζώα συνωστίζονται σε πολύ μικρούς χώρους και άθλιες συνθήκες, δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για διάδοση ιών», τόνισε η υπεύθυνη.

Ωστόσο, η ανάπτυξη ζωονόσων δεν αποτελεί ένα καινούριο φαινόμενο και η μόλυνση στις μονάδες των μινκ σίγουρα δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ ,περίπου το 75% όλων των νέων αλλά και των και επανα-αναδυόμενων λοιμωδών νόσων στην πραγματικότητα προέρχονται από τα ζώα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον νέο κορονοϊό, τη νόσο των πουλερικών H5N1 και τον ιό της γρίπης Η1Ν1.

«Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο πως είτε πρόκειται για τον Covid-19 σήμερα στις φάρμες γουνοφόρων είτε για τη γρίπη των πτηνών από πτηνοτροφικές μονάδες παλιότερα είτε για τις αυξημένες πιθανότητες μετάδοσης ιών στις μονάδες χοίρων στο μέλλον, η αιτία του προβλήματος παραμένει ίδια και χρειάζεται επειγόντως επίλυση: τερματισμός της εντατικής εκτροφής και στήριξη βιώσιμων μεθόδων που δεν απειλούν την υγεία μας» έγραψε χαρακτηριστικά η κα Δανάλη.
Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Το πρόσφατο περιστατικό με τη μόλυνση των μινκ και τη μετάδοση του ιού στους εργαζόμενους στις φάρμες της Δυτικής Μακεδονίας, θα πρέπει να αφυπνίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να προχωρήσει πέρα από τα αυτονόητα μέτρα που ανακοίνωσε στις 13/11 «για τις προσβεβλημένες εκμεταλλεύσεις, τις ζώνες ελέγχου γύρω από αυτήν και τις εκμεταλλεύσεις με υπόνοια κρούσματος».

«Τώρα, η αγροτική πολιτική της χώρας πρέπει να στηρίξει κατά προτεραιότητα την τοπική, βιώσιμη, διαφοροποιημένη και ανθεκτική γεωργία, όπως έχουμε ήδη ζητήσει από τον υπουργό. Τώρα έχουμε την ευκαιρία, ενόψει μάλιστα της αξιοποίησης των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, για την οποία στείλαμε πρόσφατα στον Πρωθυπουργό της χώρας προτάσεις για πράσινη και δίκαιη ανάκαμψη από την κρίση Covid-19.»