Mytilineos: Τι σηματοδοτεί το μεγάλο νέο έργο διαχείρισης απορριμμάτων

Το συνολικό κόστος κατασκευής του έργου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν από τις εταιρείες που ανέθεσαν το project ανέρχεται στα 345 – 355 εκατ. λίρες.

Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο είχε αναφερθεί αρκετές φορές η διοίκηση της Mytilineos. Η χθεσινή επίσημη ανακοίνωση για την συμφωνία κατασκευής EPC  μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση για την στρατηγική επιλογή στροφής στα έργα βιώσιμης ανάπτυξης.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι οι τρεις εταιρείες που ανέθεσαν στην κοινοπραξία Mytilineos S.A και  Standardkessell Baumgarte GmbH την κατασκευή του έργου κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά των έργων διαχείρισης απορριμμάτων.

Οι εταιρείες αυτές είναι:

Η Covanta, παγκόσμιος ηγέτης στις λύσεις για βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων και ενεργειακών λύσεων. Η εταιρεία διαχειρίζεται 21 εκατ. τόνους απορριμμάτων, που αξιοποιούνται για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας ενώ ανακυκλώνει 500 χιλιάδες τόνους μετάλλων.

Η Biffa που αποτελεί την κορυφαία βρετανική εταιρεία στον τομέα των απορριμμάτων, η οποία δραστηριοποιείται στη συλλογή, ανακύκλωση, διαχείριση απορριμμάτων καθώς και την παραγωγή ενέργειας.

Η Green Investment Group που ανήκει στην Macquarie είναι εταιρεία που ειδικεύεται στις επενδύσεις σε πράσινες υποδομές, την ανάπτυξη και παράδοση έργων, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και τη διαχείριση παγίων.

Όπως ανακοινώθηκε χθες κατά τη διάρκεια του έργου μελέτης, προμήθειας και κατασκευής (EPC) της μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων Protos Energy Recovery Facility στο Cheshire της Αγγλίας, δυναμικότητας 400.000 τόνων μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ανά έτος, η Mytilineos θα είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας. Θα παρέχει υπηρεσίες διεύθυνσης του έργου, σχεδιασμό, προμήθεια, και ανέγερση του εργοστασίου.

Η εγκατάσταση έχει σχεδιαστεί για ονομαστική ετήσια αξιοποίηση 400.000 τόνων απορριμμάτων (2 γραμμές δυναμικότητας 200.000 τόνων απορριμμάτων ανά έτος για την κάθε μια) και θα τροφοδοτείται από το υπόλειμμα αστικών στερεών αποβλήτων, αλλά και από εμπορικά και βιομηχανικά απορρίμματα.

Το συνολικό κόστος κατασκευής του έργου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν από τις εταιρείες που ανέθεσαν το project ανέρχεται στα 345 – 355 εκατ. λίρες.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος η Mytilineos ανακοίνωσε τον μετασχηματισμό του τομέα των έργων EPC – METKA σε ένα νέο, σύγχρονο και καινοτόμο Business Unit, το Sustainable Engineering Solutions (SES BU), ως αυτόνομη Γενική Διεύθυνση.

Η κίνηση σηματοδότησε την ενίσχυση της δραστηριότητας της Mytilineos στην ανάπτυξη έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainability), μεταξύ των οποίων η διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων.