Οι εισαγωγές κρέατος ΗΠΑ-Βρετανία με αντιβιοτικά κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τους αγρότες της ΕΕ

Η ΕΕ έχει λάβει ορισμένα μέτρα για να μειώσει την περιττή χρήση αντιμικροβιακών στη γεωργία

Το εμπόριο κρέατος από ζώα που εκτρέφονται με αντιβιοτικά μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών απειλεί την πρόοδο που σημειώθηκε πρόσφατα στην αντοχή στα αντιβιοτικά και κινδυνεύει να επηρεάσει αρνητικά τόσο τους Βρετανούς όσο και τους παραγωγούς κρέατος της ΕΕ, προειδοποιεί μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (1 Δεκεμβρίου).

Ενώ η συνομιλία μέχρι στιγμής περιστρέφεται κυρίως γύρω από το περίφημο χλωριωμένο κοτόπουλο, η έκθεση του UK Sustainable Food Trust (SFT) υπογραμμίζει μια άλλη ανησυχία σχετικά με τη στάση της Βρετανίας σχετικά με τις εισαγωγές κρέατος που αυξάνεται με χρήση αντιβιοτικών.

Διαπίστωσε ότι τα αμερικανικά βοοειδή, οι χοίροι και οι πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις χρησιμοποιούν συνήθως αντιβιοτικά που δεν επιτρέπονται στην ΕΕ, και συχνά σε χαμηλά επίπεδα στις ζωοτροφές για παρατεταμένες περιόδους, για να κάνουν τα ζώα να μεγαλώνουν γρηγορότερα και / ή να καταστέλλουν ασθένειες.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι αυτό δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη αντοχής στα αντιβιοτικά, που αναγνωρίζεται ευρέως ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία και την επισιτιστική ασφάλεια σήμερα.

Η ΕΕ έχει λάβει ορισμένα μέτρα για να μειώσει την περιττή χρήση αντιμικροβιακών στη γεωργία.

Τα τελευταία χρόνια, ο τομέας του κρέατος έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών. Για παράδειγμα, ο τομέας των πουλερικών στην ΕΕ έχει μειώσει τη χρήση τους κατά 82% στην Ιταλία και κατά 75% στις Κάτω Χώρες, με σημαντικές μειώσεις που παρατηρήθηκαν και αλλού στο μπλοκ.

Η ΕΕ προτείνει τώρα να προχωρήσει περαιτέρω με την απαγόρευση κάθε προληπτικής χρήσης αντιβιοτικών από το 2022, η οποία θα απαιτούσε επίσης από τους παραγωγούς που εξάγουν κρέας στην ΕΕ να κάνουν το ίδιο.

Ωστόσο, η έκθεση τονίζει ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι απρόθυμη να υιοθετήσει παρόμοια στάση.

Επιπλέον, σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), δεν θα ήταν δυνατό για το Ηνωμένο Βασίλειο να περιορίσει τις εισαγωγές κρέατος με βάση τη χρήση αντιβιοτικών. Οι εισαγωγές τέτοιου κρέατος θα μπορούσαν επίσης να εισέλθουν στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου σε περίπτωση διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου χωρίς τη διασφάλιση της τήρησης των προτύπων που υπάρχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Richard Young, διευθυντής του SFT, προειδοποίησε ότι εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις των βρετανών αγροτών, οι οποίοι κινδυνεύουν να υπονομευθούν από φθηνότερες, χαμηλότερες τυπικές εισαγωγές, αυτό θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει το εμπόριο κρέατος μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ στο μέλλον.

Το κρέας και τα ζώα αποτελούν σημαντικό μερίδιο του εμπορίου ΗΒ-ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην αγορά κρέατος της ΕΕ, τόσο ως προμηθευτής όσο και ως καταναλωτής, και η Young προειδοποίησε ότι, χωρίς εμπορική συμφωνία, «όλες οι εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου το κρέας στην ΕΕ θα αντιμετωπίζεται ως «τρίτη χώρα» ».

«Αυτό πιθανότατα δεν θα είχε τεράστιο αντίκτυπο αμέσως, αλλά από τον Ιανουάριο του 2022, θα μπορούσε να γίνει ένα σημαντικό ζήτημα, επειδή εάν οι εξαγωγείς του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι χρησιμοποιούν τα πρότυπα της ΕΕ για τα αντιβιοτικά στην κτηνοτροφία, τότε, θεωρητικά, δεν θα αφήστε μέσα », είπε.

Ο Young εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα εισαγωγής κρέατος από τις ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο, και στη συνέχεια θα αποσταλεί στην ΕΕ, ιδίως στην περίπτωση των μεταποιημένων προϊόντων κρέατος.

Ο Pekka Pesonen, γενικός γραμματέας της ένωσης αγροτών COPA-COGECA, δήλωσε στην EURACTIV, ότι «δεν είναι προς το συμφέρον της βρετανικής αλυσίδας γεωργικών προϊόντων διατροφής να μειώσουν τα πρότυπα τους, όχι εσωτερικά ή εξωτερικά στην ΕΕ27. Σε περίπτωση παραβίασης, τα βρετανικά προϊόντα διατροφής κινδυνεύουν να χάσουν τη φήμη τους στα μάτια των καταναλωτών ».

«Αυτό θα ήταν αντίθετο με τα συμφέροντα των αγροτών, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην ΕΕ27. Θα θέσει σε κίνδυνο όλες τις επενδύσεις και τη σκληρή δουλειά που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την υψηλής ποιότητας ευρωπαϊκή τροφή », προειδοποίησε.