ΕΕ: Διαπραγμάτευση του κλιματικού στόχου σε λογικά πλαίσια

Μία συμφωνία για έναν ενισχυμένο στόχο μείωσης των εκπομπών τουλάχιστον 55% έως το 2030 βρίσκεται στη διάθεσή μας, δήλωσε ο Charles Michel, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που προεδρεύει των συνόδων κορυφής της ΕΕ.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να εγκρίνουν έναν στόχο του 2030 για τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά «τουλάχιστον 55%» κατά τη διάρκεια μιας διήμερης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Τα περιγράμματα μιας συμφωνίας για τον στόχο της ΕΕ για το κλίμα το 2030 έγιναν σαφέστερα χθες αφού η Πολωνία και η Ουγγαρία έλαβαν διαβεβαιώσεις σχετικά με πρόταση που συνδέει την εκταμίευση κονδυλίων της ΕΕ με σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη μπλοκάρουν τον προτεινόμενο προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκτησης ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ τον περασμένο μήνα λόγω των διατάξεων του κράτους δικαίου που λένε ότι είναι παράνομες.

Και οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονται υπό έρευνα για περιορισμούς στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τη δικαιοσύνη και θα μπορούσαν να χάσουν δισεκατομμύρια πράσινη χρηματοδότηση εάν επιβληθούν κυρώσεις στην ΕΕ.

«Μία συμφωνία για έναν ενισχυμένο στόχο μείωσης των εκπομπών τουλάχιστον 55% έως το 2030 βρίσκεται στη διάθεσή μας», δήλωσε ο Charles Michel, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που προεδρεύει των συνόδων κορυφής της ΕΕ.

«Η εργασία για τον καλύτερο τρόπο για να φτάσετε σε αυτόν τον φιλόδοξο στόχο βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα και θα στηρίξει τον ισχυρισμό μας ότι διαδραματίζουμε ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής », είπε στην πρόσκλησή του προς τους ηγέτες της ΕΕ την Τετάρτη (9 Δεκεμβρίου).

Το σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής αναφέρει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει έναν δεσμευτικό στόχο της ΕΕ για καθαρή εγχώρια μείωση κατά τουλάχιστον 55% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990» και καλεί τους νομοθέτες της ΕΕ «να αντικατοπτρίσουν αυτόν τον νέο στόχο στον ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα» », Το οποίο πρέπει να εγκριθεί « γρήγορα » από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εκπροσώπους των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Με διατύπωση που στοχεύει στην τοποθέτηση της Πολωνίας, το σχέδιο συμπερασμάτων αναφέρεται σε μεγάλο βαθμό στην «δικαιοσύνη και αλληλεγγύη» για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ, λέγοντας ότι «ο στόχος θα επιτευχθεί συλλογικά από την ΕΕ με τον πιο οικονομικά δυνατό τρόπο».

Σε προηγούμενη σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο, η Πολωνία εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το κόστος της μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικού, λέγοντας ότι «απαιτείται περαιτέρω ανάλυση» για την εκτίμηση του οικονομικού αντίκτυπου των επερχόμενων νομοθετικών προτάσεων σε μεμονωμένες χώρες προτού μπορέσει να εγκρίνει τον στόχο.

Με το μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας που κυριαρχείται από άνθρακα, η Πολωνία έχει μεγαλύτερη πρόκληση από ό, τι άλλες χώρες της ΕΕ να αποδεσμεύσουν την οικονομία της από ανθρακονήματα, υποστηρίζει η Βαρσοβία, λέγοντας ότι οι εθνικές της ιδιαιτερότητες πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη σύνταξη μελλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ.

Η δήλωση της συνόδου κορυφής το αναγνωρίζει, λέγοντας: «Ο νέος στόχος του 2030 πρέπει να επιτευχθεί με τρόπο που να διατηρεί την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και να λαμβάνει υπόψη τα διαφορετικά σημεία εκκίνησης των κρατών μελών και τις συγκεκριμένες εθνικές συνθήκες».

«Θα αυξήσουμε τη φιλοδοξία μας για το κλίμα με τρόπο που θα ενισχύσει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα προσφέρει οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον για τους πολίτες της ΕΕ και θα συμβάλει στη μακροπρόθεσμη παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ΕΕ», αναφέρει η δήλωση εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές προτού εγκριθεί από τους ηγέτες της ΕΕ.

Αναγνωρίζει επίσης «το δικαίωμα των κρατών μελών να αποφασίζουν για το ενεργειακό τους μείγμα και να επιλέγουν τις καταλληλότερες τεχνολογίες» - και πάλι διατύπωση με στόχο την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία και άλλα ανατολικά κράτη μέλη που έχουν ζητήσει από την ΕΕ να μην παρεμβαίνει στα σχέδιά τους να αναπτύξουν πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο για να αντικαταστήσουν τους γηράσκοντες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα

Αξιωματούχοι που ενημέρωσαν τον Τύπο πριν από τη σύνοδο κορυφής δήλωσαν ότι η συμφωνία για τον στόχο του 2030 ήταν το πρώτο βήμα για περαιτέρω ανάλυση σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο των επερχόμενων νομοθετικών προτάσεων.

«Χρειαζόμαστε έναν στόχο για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για την επίτευξη αυτού του στόχου», εξήγησε ένας αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι έχουν πραγματοποιηθεί εντατικές επαφές με τις εθνικές αντιπροσωπείες πριν από τη σύνοδο κορυφής για να το διευκρινίσουν.

«Το ζήτημα της εθνικής ανάλυσης του αντίκτυπου είναι δικαιολογημένο», δήλωσε ο Diederik Samson, επικεφαλής του προσωπικού του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans.

«Αλλά πρώτα τα πρώτα πράγματα: πρέπει να συμφωνήσουμε σε έναν ευρωπαϊκό στόχο για το 2030, προφανώς συμπληρωμένο με τη δέσμευση να μοιραστούμε την προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου με δίκαιο τρόπο», δήλωσε ο Samson την περασμένη εβδομάδα.