Οι γυναίκες πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της συνομιλίας για τη βιωσιμότητα στη γεωργία

Λέει η ευρωβουλευτής Maria Walsh

Οι γυναίκες αγρότες πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της συζήτησης για τη βιώσιμη γεωργία, αλλά λένε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια και έλλειψη υποστήριξης για την είσοδό τους στο επάγγελμα.

«Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε γυναίκες στην καρδιά της συνομιλίας για τη βιωσιμότητα. Χρειαζόμαστε διαφορετικούς τρόπους σκέψης γύρω από το τραπέζι της αλλαγής », δήλωσε η Maria Walsh, ιρλανδός βουλευτής και αγρότισσα.

«Το γεγονός ότι, ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και ως πολίτες της αλλαγής, είμαστε στο σταυροδρόμι της αλλαγής έκτακτης ανάγκης, είναι η ευκαιρία μας να επανασχεδιάσουμε τον τομέα μας», είπε.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη υποστήριξη για να μπορέσουν οι γυναίκες να εισέλθουν στον κλάδο.

Εκτός από τα διαρθρωτικά ζητήματα, όπως η δίκαιη πρόσβαση στη γη και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, πολλά κοινωνικά εμπόδια εξακολουθούν να εμποδίζουν τις γυναίκες αγρότες.

«Συλλογικά, πιστεύω ότι πρέπει να εκπαιδεύσουμε τις αγροτικές κοινότητες και τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με τα στίγματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που επιθυμούν να καλλιεργήσουν πλήρη απασχόληση ή να εργαστούν στη γεωργία», δήλωσε η Walsh.

Χωρίς αυτό, ο γεωργικός τομέας θα υποφέρει και οι «ευκαιρίες συγχώνευσης« θεματοφύλακα των εδαφών μας »και της τεχνολογίας, επιδιώκοντας τη βιωσιμότητα και τη βιωσιμότητα, απλά δεν θα συμβούν», προειδοποίησε.

«Ουσιαστικά, η ταχύτητα που παίρνουμε τις γυναίκες στη συνομιλία, είτε στην εκπαίδευση, στην πρόσβαση σε μετρητά και στη γη, τόσο πιο πλούσιος γίνεται ο τομέας.»

Η Walsh τόνισε τη σημασία της δυνατότητας πρόσβασης σε εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία θα επιτρέψουν στις γυναίκες να αξιοποιήσουν την ψηφιοποίηση του τομέα.

«Πρέπει να εργαστούμε για την πρόσβαση στην εκπαίδευση, τα γεωργικά προγράμματα και την πρόσβαση για να αναπτύξουμε τα πρακτικά μας σετ δεξιοτήτων», είπε, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις στην τεχνολογία βοηθούν τις πτυχές της «σωματικής εργασίας» στη συζήτηση «άνδρες και γυναίκες».

Ο Walsh επεσήμανε τις δυνατότητες της επιγραμμικής κατάρτισης ως τρόπου παροχής πρακτικής κατάρτισης σε επίδοξες γυναίκες αγρότες, αλλά και για να προσφέρει παραδείγματα επιτυχημένων γυναικών επιχειρηματιών γεωργίας.

«Αν θέλουμε να δούμε την αλλαγή ως γυναίκες, πρέπει να μιλήσουμε και να δούμε. «αν δεν μπορείς να το δεις, δεν μπορείς να είσαι» », είπε, προσθέτοντας ότι όσο περισσότερο τονίζουμε, προωθούμε και μιλάμε στις γυναίκες που οδηγούν την αλλαγή στον γεωργικό μας τομέα, τόσο αυξάνεται το στίγμα και έχουμε μια βιώσιμη και ισορροπημένο τομέα προς όφελος της χώρας, των επενδυτών και των μελλοντικών γενιών.

«Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο επίτευγμά μας μέχρι στιγμής ήταν να οδηγήσουμε με το παράδειγμα και να δείξουμε ότι δεν είναι μόνο δυνατή η μετάβαση με επιτυχία στη γεωργία χωρίς καμία πρακτική εμπειρία, αλλά ότι μπορεί επίσης να είναι οικονομικά και επαγγελματικά επιβραβευτικό», είπε.

Προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να υποστηρίξουν τα οικογενειακά αγροκτήματα ως «τα μόνα ικανά να παράγουν τρόφιμα καλής ποιότητας, βιοποικιλότητα και οικονομική ευημερία».

Η Eva Marín, πρόεδρος της ισπανικής ένωσης νέων αγροτών (ASAJA), πρόσθεσε ότι οι αγροτικές γυναίκες, ιδίως οι νέες αγροτικές γυναίκες, χρειάζονται την υποστήριξη ιδρυμάτων και κοινωνίας για να τους ενθαρρύνουν να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στη γεωργία.

«Χρειαζόμαστε προγράμματα αφιερωμένα σε εμάς, καθώς είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε το έργο που κάνουν άλλες γυναίκες σε καθημερινή βάση και να μπορούμε να έχουμε χώρους και σημεία συνάντησης για συζήτηση».

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, η ΕΕ πρέπει να εργαστεί για να διασφαλίσει την πρόσβαση σε ευρυζωνικές συνδέσεις σε αγροτικές περιοχές, προειδοποίησε.

«Το να δοθεί στις γυναίκες η ευκαιρία να αναπτύξουν τη γεωργική τους δραστηριότητα είναι μια πράξη ισότητας», τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο του πληθυσμού των αγροτικών περιοχών.