Έβρος: Σε κατάσταση επιφυλακής για τις πλημμύρες

Σοβαρά προβλήματα στον οδικό άξονα, σε υποδομές και καλλιέργειες.

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται σχεδόν ολόκληρος ο νομός Έβρου. Oι συνεχείς βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε αρκετές περιοχές, πλημμύρισαν δρόμοι αλλά και σπίτια σε κάποια χωριά, όπως το Μικρό Δέρειο Σουφλίου, ενώ επικίνδυνη είναι η κατάσταση και στον κάθετο άξονα Αρδανίου-Ορμενίου.

Γέφυρες έχουν καταρρεύσει, σπίτια, αποθήκες, καλλιέργειες και δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, χωριά αποκλείστηκαν ενώ τα συνεργεία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών χρειάστηκε να επέμβουν σε αρκετές περιπτώσεις για τον απεγκλωβισμό πολιτών. Την προληπτική εκκένωση του χωριού Πόρος των Φερών, στο οποίο ζουν κυρίως ηλικιωμένοι, αποφάσισε ο δήμος Αλεξανδρούπολης λόγω της υπερχείλισης του ρέματος Τσάι.

Οι αρχές έκλεισαν την κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αρδανίου – Ορμενίου, από οικισμό Προβατώνα έως τη Δ/ση Δαδιάς.Σε Λύρα και Κορνοφωλιά και Αμόριο Σουφλίου, τα νερά έχουν φτάσει σχεδόν στο ύψος του δρόμου.

Στα Λουτρά της Αλεξανδρούπολης επίσης υπάρχει επιφυλακή και ετοιμότητα, γιατί τα νερά από το ποτάμι που περνάει μέσα στο χωριό έχουν ήδη πλημμυρίσει σημεία του και υπάρχει κίνδυνος να γίνει το ίδιο ότι και στο Μικρό Δέρειο όπου δεκάδες σπίτια έχουν πρόβλημα.

Οι υπηρεσίες του δήμου Αλεξανδρούπολης βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επέμβουν αν χρειαστεί, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση-προειδοποίηση για τους πολίτες λόγω των έκτακτων και έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς ανακοίνωσε με την σειρά του: «Μετά τις ενημερώσεις των τελευταίων ημερών από την ΕΜΥ, αλλά και τις πρόσφατες αναφορές από την Πρεσβεία μας στη Σόφια για έντονες βροχοπτώσεις στις λεκάνες απορροής των ποταμών Νέστου και Έβρου, οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου παρακολουθούν τα φαινόμενα και είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπισή τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αυξημένη ετοιμότητα υπάρχει στη λεκάνη απορροής του Ερυθροποτάμου, όπου μετά τη βροχόπτωση αναμένεται τις επόμενες ώρες αύξηση της στάθμης του ποταμού.

Προβλήματα υπάρχουν και στη Ροδόπη καθώς το χωριό Λύκειο βούλιαξε κυριολεκτικά από την έντονη βροχόπτωση, ενώ πλημμύρες παρατηρούνται και σε άλλους οικισμούς του Δήμου Αρριανών όπως η Φιλύρα.