Γιατί πήρε την ανιούσα η τιμή του οβελία

Οι εξαγωγές και οι ελλείψεις – Συμβουλές του ΕΦΕΤ για το πασχαλινό τραπέζι

Μπήκαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα και ήδη οι καταναλωτές ξεκίνησαν τα πρώτα ψώνια. Κοινή παρατήρηση είναι το ότι η τιμή του οβελία είναι υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι στην αγορά.

Έως και 12 ευρώ ο οβελίας

Στο πλαίσιο αυτό οι τιμές στα σουπερ μάρκετ για τον οβελία κυμαίνονται από 8.50 ευρώ έως 11 ευρώ το κιλό όπου μπορεί να μην υπάρχει ολόκληρος. Στα κρεοπωλεία από 10 – 14 ευρώ το κιλό και σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ ξεμένουν τα αρνιά εκεί και είναι σε λίστες αναμονής ο κόσμος. Στην Βαρβάκειο ο οβελίας μπορεί να φτάσει έως 12 ευρώ και οι χαμηλότερες τιμές είναι σε κομμάτια. 

Πού οφείλεται η τσιμπημένη τιμή του οβελία

Η τιμή του οβελία έχει πάρει την ανιούσα: Πού οφείλεται όμως αυτό το γεγονός; Οι έμποροι λένε πως οι τιμές είναι αυξημένες λόγω των αυξημένων εξαγωγών όλο το προηγούμενο διάστημα για το Πάσχα των Καθολικών και του Πάσχα στα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μεγάλη προσφορά ελληνικών αμνοεριφίων στην αγορά.

Μιλώντας την Μεγάλη Τρίτη στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή στον Alpha 98,9, ο πρόεδρος Κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς, κ Ανδρέας Νιώτης επιβεβαίωσε αυτή την πληροφορία. «Είναι λόγω των πολλών εξαγωγών που έγιναν κατά την περίοδο του καθολικού Πάσχα και η Ιταλία, είχε πολύ ψηλά τις τιμές».

Αντίθετα όσον αφορά στα υπόλοιπα προϊόντα, το «καλάθι» του σούπερ μάρκετ παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Ερωτηθείς αν θα ανέβουν οι τιμές των αρνιών περισσότερο μέχρι το τέλος της βδομάδας ο κύριος Λεχουρίτης είπε: «Τα αμνοερίφια φέτος θα ξεπεράσουν και τα 10 ευρώ και ίσως φτάσουν και τα  12 ευρώ, παρόλο ότι προσπαθούν να συγκρατηθούν οι τιμές και από την πλευρά των κρεοπωλών και από την πλευρά των κτηνοτρόφων».

Πώς θα ξεχωρίσουμε το ελληνικό αμνοερίφιο

Το κατσίκι ανέκαθεν ήταν πιο ακριβό από το αρνί και θα ήταν χρήσιμο ο καταναλωτής  να ξεχωρίζει τα αμνοερίφια όχι μόνο ως προς την ταυτότητα τους αλλά και ως προς την χώρα προέλευσης τους.

Ο πρόεδρος των Κρεοπωλών υπενθύμισε ότι όλα τα αμνοερίφια στην αγορά, έχουν μπλε σφραγίδα στην οποία αναγράφεται το «ΕΛΛΑΣ» και με αυτό τον τρόπο μπορεί να ξεχωρίσει ο καταναλωτής την προέλευση του ζώου. 

Συμβουλές του ΕΦΕΤ

Χρήσιμες συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι έδωσε και ο ΕΦΕΤ. Φροντίζουμε να τα τοποθετήσουμε τα προϊόντα που αγοράσαμε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό. Στο οικιακό μας ψυγείο θα πρέπει η θερμοκρασία συντήρησης να κυμαίνεται από +1°C έως +4°C, ενώ η θερμοκρασία κατάψυξης να είναι μικρότερη ή το πολύ ίση με -18°C. Η προμήθεια των τροφίμων πρέπει να γίνεται από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.

Όταν αγοράζουμε κρέας, αυτό πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που τηρούν ορθά τις θερμοκρασίες ψύξης. Να δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου του καταστήματος που επιλέγουμε για την αγορά τροφίμων.

Γενικά, όταν αγοράζουμε τα τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι, εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης. Συγκεκριμένα, όταν αγοράζουμε αμνοερίφια, σπλάχνα και κρέας πρέπει να προσέχουμε:

Τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής (ζώα που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε χώρες Ε.Ε. και έχουν σφαγεί στη χώρα μας), η σφραγίδα καταλληλότητας που αναζητούμε, είναι χρώματος «λαμπρού κυανού» (χρωστική Ε 133), δηλ. «τυρκουάζ» και ωοειδούς σχήματος (σχήμα αυγού), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου που εσφάγησαν και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.

Σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν την παραπάνω ωοειδή σφραγίδα, χρώματος επιλογής του κάθε Κράτους Μέλους της Ε.Ε. και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της Ε.Ε.) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους. Τέλος τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος καστανού. Σε κάθε σφάγιο, πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχουν σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.

Όταν αγοράζουμε σπλάχνα, παρατηρούμε να μην υπάρχουν οζίδια ή/και κύστεις, ούτε να φαίνονται μεταβολές στο χρώμα και φυσικά να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον. Όταν επιλέγουμε κατεψυγμένα κρέατα, πρέπει να εξετάζουμε την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία λήξης του προϊόντος.

Όταν αγοράζουμε αυγά:

  • Εξετάζουμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την κατηγορία ποιότητας, βάρους και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας. Για την καλή συντήρηση διατηρούμε τα αυγά σε δροσερό χώρο.

Για την βαφή των αυγών:

  • Βάφουμε μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει κατά το βρασμό.
  • Ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής αυγών.
  • Όταν αγοράζουμε σοκολατένια αυγά για παιδιά,
  • Επιλέγουμε σημεία πώλησης τροφίμων, όπου ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
  • Επειδή στα σοκολατένια αυγά περιέχονται παιχνίδια μικρών διαστάσεων, προσέχουμε να μην τα δίνουμε σε παιδιά μικρής ηλικίας που μπορεί να πνιγούν. Προσέχουμε την υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. «σοκολάτα γάλακτος», «σοκολάτα υγείας») και την ημερομηνία ανάλωσης.
ΠΗΓΗ