Εξαγωγές στα κουκούτσια των φρούτων

Μία νέα τάση που έχει αρχίσει να καταγράφεται στην αγορά είναι αυτή της αξιοποίησης των πυρήνων των φρούτων, με επιχειρήσεις του εξωτερικού να επεξεργάζονται και να προχωρούν ακόμη και σε εξαγωγές κουκουτσιών.

Ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα, μάνγκο αποτελούν μερικά από τα καλοκαιρινά φρούτα που έχουν στο κέντρο της σάρκας τους ένα κουκούτσι. Αυτό, που μέχρι πριν λίγα χρόνια, αποτελούσε φύρα, σήμερα αξιοποιείται, επαναχρησιμοποιείται και εξάγεται!

Στην ουσία, οι επιχειρήσεις αποσπούν και εκμεταλλεύονται τα κουκούτσια των πυρηνόκαρπων, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούν και πάλι, ως συστατικά τροφίμων. Η επαναχρησιμοποίηση υποπροϊόντων τροφίμων άλλωστε βρίσκεται σε διαρκή αύξηση, καθώς θεωρείται ότι θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα βιώσιμη λύση για την παγκόσμια μείωση των απορριμμάτων.

Θρεπτικά στοιχεία στον πυρήνα

Οι βιομηχανίες μεταποίησης φρούτων όπως τα βερίκοκα,τα δαμάσκηνα,τα ροδάκινα και τα  κεράσια παράγουν μεγάλο όγκο αποβλήτων, με ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να είναι οι πυρήνες (κουκούτσια) των φρούτων που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω λόγω της αμυγδαλίνης που περιέχουν. Η ουσία αυτή κατά την πέψη, μετατρέπεται στον οργανισμό στην τοξική και επικίνδυνη κυανιδίνη. Για το λόγο αυτό οι εταιρείες που επεξεργάζονται φρούτα, συνηθίζουν να πουλάνε ως βιομάζα ή να αναζητούν τρόπους για να πετάξουν τα συγκεκριμένα υποπροϊόντα. Ένα κουκούτσι όμως, μπορεί να περιέχει έως και 23% πρωτεΐνη,καθώς και υψηλά ποσοστά ακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε, γεγονός που οδήγησε κάποιους στην προσπάθεια για την αξιοποίησή τους.

Η διαδικασία για την αξιοποίηση των κουκουτσιών

Συγκεκριμένες εταιρείες του εξωτερικού λοιπόν, έχουν αρχίσει να συλλέγουν αυτούς τους πυρήνες από τις μεταποιητικές βιομηχανίες και χρησιμοποιούν κατάλληλα μηχανήματα για να εξάγουν τον εσωτερικό τους σπόρο, χωρίς να τα σπάσουν. Στη συνέχεια προσπαθούν να αφαιρέσουν την επικίνδυνη αμυγδαλίνη (κυανιδίνη) από το σπόρο, χωρίς να επηρεάσουν την ποιότητα και τη γεύση του προϊόντος, με μια νέα καινοτόμο τεχνική. Η ασφάλεια των τελικών προϊόντων που προκύπτουν από αυτή την διαδικασία έχουν πιστοποιηθεί κατόπιν ελέγχων και λογίζονται πλέον ως υπερτροφή.

Τα πρώτα λανσαρίσματα λοιπόν μετά από αυτή τη διαδικασία, έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται στο εξωτερικό, με βασικό προϊόν το λάδι από τα κουκούτσια (κερασιού, βερίκοκου και δαμάσκηνου). Αυστριακή εταιρεία έλαβε μάλιστα και βραβεία για το συγκεκριμένο λάδι, αναφέροντας ως επόμενο στόχο την παραγωγή γάλακτος, αλευριού και σκόνης πρωτεΐνης, από τα πολύτιμα και πλούσια σε θρεπτικά κουκούτσια.

Πηγή: thedelifair.gr