Silver Ax VI: Κατασχέθηκαν παράνομα φυτοφάρμακα αξίας έως 80 εκατ. ευρώ

Μεταξύ 13 Ιανουαρίου και 25 Απριλίου 2021, η Europol συντόνισε την έκτη έκδοση της επιχείρησης Silver Ax με στόχο το εμπόριο παραποιημένων και παράνομων φυτοφαρμάκων.

Η κοινή δράση περιελάμβανε αρχές επιβολής του νόμου από 35 χώρες (και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και 8 τρίτες χώρες).

Η παγκόσμια επιχείρηση υποστηρίχθηκε από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), τη ΓΔ SANTE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ευρωπαϊκή Ένωση Προστασίας Καλλιεργειών (ECPA) και την CropLife Europe.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι αρχές επιβολής του νόμου στοχεύουν την πώληση πλαστών προϊόντων, απαγορευμένων προϊόντων και μη ρυθμιζόμενων εισαγωγών - τόσο διαδικτυακά όσο και εκτός σύνδεσης. Πραγματοποίησαν επιθεωρήσεις σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα, εσωτερικές αγορές, παρόχους υπηρεσιών δεμάτων και διαδικτυακές αγορές.

Η κατάχρηση στο εμπόριο παράνομων φυτοφαρμάκων ποικίλλει από το εμπόριο πλαστών ή λανθασμένων ετικετών προϊόντων έως τις παράτυπες εισαγωγές απαγορευμένων ουσιών όπως το chlorpyrifos, το οποίο στοχεύτηκε ειδικά κατά τη διάρκεια του Silver Ax VI. Ενώ η Ασία και η Νότια Ασία παραμένουν οι κύριες περιοχές προέλευσης παράνομων φυτοφαρμάκων, η Ευρωπόλ έχει παρατηρήσει αύξηση στις πωλήσεις τους στο διαδίκτυο.

Το Silver Ax VI είχε ως αποτέλεσμα:

  • 12 συλλήψεις (7 στην Ιταλία και 5 στην Ισπανία).
  • Αναφέρθηκαν 763 παραβάσεις.
  • 268 κατασχέσεις, συμπεριλαμβανομένων:
  • 1 203 τόνοι παράνομων φυτοφαρμάκων συνολικά, συμπεριλαμβανομένων:
  • 100 τόνοι πλαστών φυτοφαρμάκων που κατασχέθηκαν σε πωλητές, κατασκευαστές και εταιρείες εφοδιαστικής
  • 82 τόνοι φυτοφαρμάκων για τα οποία υπάρχει υποψία ότι παραποιήθηκαν και βρίσκονται υπό έρευνα.

Τα παράνομα φυτοφάρμακα έχουν υψηλό περιβαλλοντικό κόστος

Η βιομηχανία φυτοφαρμάκων είναι εξαιρετικά ελεγχόμενη και τα φυτοφάρμακα είναι από τα πιο ρυθμιζόμενα προϊόντα στον κόσμο. Οι μη ρυθμιζόμενες ουσίες μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Η χρήση φθηνότερων παράνομων και κατώτερων προϊόντων οδήγησε στην καταστροφή των χωραφιών και άλλων οικοσυστημάτων, η οποία προκάλεσε σοβαρές βλάβες στους μεγαλύτερους επικονιαστές του κόσμου: τις μέλισσες.

Για παράδειγμα, μια υπόθεση κατά τη διάρκεια επιχειρησιακών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του Silver Ax IV αποκάλυψε πώς η ανεξέλεγκτη χρήση του νεονικοτινοειδούς, που περιέχεται σε ένα μη εγκεκριμένο προϊόν, οδήγησε στο θάνατο των μελισσών που εκτρέφονται στην περιοχή. Αν και τα δέντρα στα οποία χρησιμοποιήθηκε το προϊόν δεν είχαν λουλούδια, τα φύλλα τους εξήγαγαν ζάχαρη, προσελκύοντας και δηλητηριάζοντας τις γειτονικές μέλισσες.

Το Silver Ax αναπτύχθηκε αρχικά για να ανταποκριθεί με συντονισμένο τρόπο στην επικίνδυνη διακίνηση παράνομων φυτοφαρμάκων. Οι προσπάθειες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα οδήγησαν στην κατάσχεση συνολικά 3.771 τόνων παράνομων φυτοφαρμάκων κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι επιχειρήσεων του Silver Axe. Η Ευρωπόλ συντονίζει την επιχείρηση, διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών και παρείχε επιχειρησιακή και στρατηγική αναλυτική υποστήριξη.

Συμμετέχουσες χώρες

Κράτη μέλη της ΕΕ: ​​Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακική Δημοκρατία, Σλοβενία, Σουηδία, Ισπανία.

Χώρες τρίτων: Αυστραλία, Βραζιλία, Κολομβία, Ελβετία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία και Ηνωμένες Πολιτείες.