Αγορά σίτου: Ευκαιρία για ψηλότερες τιμές ή κίνδυνος φούσκας;

Πάνω από τα 50 λεπτά το κιλό διαμορφώνεται σήμερα η τιμή παραγωγού στην αγορά σκληρού σίτου.

Ανοδικά συνεχίζει να κινείται η εγχώρια αγορά σκληρού σίτου, με την τιμή παραγωγού να διαμορφώνεται πάνω από τα 50 λεπτά το κιλό, σε μια περίοδο που αναμένεται να κλειστούν και αρκετές από τις εναπομείνασες ποσότητες παραγωγικών σταριών. Μάλιστα, η ζήτηση παραμένει αρκετά έντονη για το σκληρό σιτάρι, ενώ αρκετοί αγρότες κρατούν ακόμα το προϊόν στην αποθήκη αναμένοντας ακόμα υψηλότερες τιμές ειδικά σε μια εποχή που θεωρείται βέβαιη επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής..

Τι έχει πυροδοτήσει την αύξηση; Ένα πλέγμα παραγόντων όπως είναι η αυξημένη ζήτηση μετά τα αλλεπάλληλα lockdown,οι πληθωριστικές πιέσεις, η παρατεταμένη ξηρασία αλλά και τα ακριβά ναύλα στη μεταφορά των προϊόντων. Ωστόσο σε τέτοιες συγκυρίες δημιουργούνται και φαινόμενα κερδοσκοπίας που μπορεί να παραπλανήσουν τους παραγωγούς.

Έτσι. οι τιμές αυτές θεωρούνται ρεκόρ όλων των εποχών, πιο πάνω ακόμα και από την περίοδο 2007-2008. Τότε βεβαίως είχε ακολουθήσει ένα μικρό διάστημα εξομάλυνσης-σταθεροποίησης και αμέσως μετά ραγδαία υποχώρηση.

Ως εκ τούτου, η τωρινή ραγδαία αύξηση των τιμών πυροδοτεί προβληματισμό για το τί θα συμβεί στο μέλλον ενώ ήδη έχουν έρθει τα πάνω κάτω αφού το ράλι τιμών πυροδοτεί συνακόλουθα αύξηση των ενοικιαστηρίων, αλλά και αιτήματα για μερίδιο ή ιδιοχρησία από μη αγρότες ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων που έως σήμερα νοίκιαζαν.