Τέλος οι βιτζότρατες για τους Έλληνες ψαράδες ενώ οι Τούρκοι αλωνίζουν στα νησιά!

Την ώρα που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταργήσει τις βιτζότρατες προξενώντας την οργή των ελλήνων ψαράδων, τουρκικά αλιευτικά μπαίνουν σε ελληνικά ύδατα και ψαρεύουν ανενόχλητοι προκαλώντας επεισόδια.

Οι Έλληνες ψαράδες μάλιστα είναι τόσο αγανακτισμένοι με τα όσα γίνονται και την αδιαφορία των ελληνικών Αρχών, που λένε ότι έφτασαν σε σημείο να σκέφτονται να βάλουν τουρκικές σημαίες στα καΐκια τους προκειμένου να ψαρεύουν και οι ίδιοι χωρίς προβλήματα!

Ακόμη ένα επεισόδιο μεταξύ Έλληνα και Τούρκου ψαρά εκτυλίχθηκε στους Φούρνους Ικαρίας, μισό μίλι από τη στεριά στις 11 Σεπτεμβρίου,  Όπως μετέδωσε το ΟΡΕΝ σε βίντεο που τράβηξε ο Έλληνας ψαράς Παρίσης Τσακύριος, εμφανίζεται να λογομαχεί με τον Τούρκο.

Οπως περιέγραψε ο ίδιος ο ψαράς, στην πρωινή εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» στο OPEN, ο Τούρκος τού πήρε τα δίχτυα, εκφράζοντας πως «γίνεται συνέχεια αυτό, όλο το καλοκαίρι συμβαίνει, δεν λογαριάζουν τίποτα» ενώ πέρυσι έχασε πέντε δίχτυα από τους Τούρκους.

«Γίνονται συνέχεια αυτά τα σκηνικά, είναι ανελέητοι, δεν λογαριάζουν τίποτα ούτε στεριά, ούτε διεθνή ύδατα, ούτε τίποτα. Πήγα κοντά του γιατί μου πήρε ορισμένα δίχτυα. Και πέρσι έγινε το ίδιο. Μου πήραν πέντε δίχτυα», είπε στο Open ο κ.Τσακύριος, ο οποίος στο βίντεο που τράβηξε φαίνεται να λογομαχεί με τον Τούρκο, μισό μίλι από την ελληνική στεριά στις 11 Σεπτεμβρίου.

«Που είναι τα δίχτυα μου ρε; Σταμάτα!», ακούγεται να φωνάζει μεταξύ άλλων ο Έλληνας στον Τούρκο, ο οποίος με το καΐκι του προσπάθησε να μπατάρει το ελληνικό αλιευτικό! «Φοβήθηκα, έκοψα τα υπόλοιπα δίχτυα μου με το μαχαίρι και πήγα προς τη στεριά για να ξεφύγω», είπε ακόμα  ο κ. Τσακύριος.

Ο Τούρκος ψαράς μάλιστα έκανε χειρονομία στον Έλληνα ότι θα του κόψει το λαιμό!

«Πάνω από 3.000 ευρώ κοστίζουν τα δίχτυα και τα εργαλεία που έχασα», λέει ο Παρίσης Τσακύριος και προσθέτει ότι η μηχανή του καϊκιού του που κάηκε προσπαθώντας να ξεφύγει, κοστίζει 6.000 ευρώ.

Τουρκικές σημαίες απειλούν να βάλουν οι ψαράδες

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν με τους Τούρκους, η κυβέρνηση επιμένει στην απαγόρευση χρήσης του παραδοσιακού αλιευτικού εργαλείου. Στα κάγκελα οι επαγγελματίες αλιείς της χώρας ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Μάλιστα κάποιοι ιδιοκτήτες Βιτζότρατας προβαίνουν και σε αλλαγή σημαίας σαν ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί οι Τούρκοι δουλεύουν ανενόχλητοι στα Ελληνικά νερά. Σύμφωνα με τους αλιείς ενώ η Ευρώπη δίνει το οκ, η Ελληνική κυβέρνηση αρνείται να τους αφήσει να εργαστούν, ενώ δεν αποκλείεται να αποκλείσουν και λιμάνια!

Στην πρόσφατη προγραμματισμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις  7 Σεπτεμβρίου της  Εθνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματιών Αλιέων με τον Υπουργό Επικρατείας Γεώργιο Γεραπετρίτη, ο Υπουργός ουσιαστικά επανέλαβε  την πρόθεση της κυβέρνησης περί κατάργησης του εργαλείου και μάλιστα είπε ότι ήδη από το 1979 είχε απαγορευτεί η χρήση του και κατά παρέκκλιση παίρνει ανανέωση χρήσης από τότε.