Γερμανία: Άνοδος 12% στις τιμές παραγωγού τον Αύγουστο - Ρεκόρ από το 1974

Άνοδο 12% κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Αύγουστο, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis.

Πρόκειται για την υψηλότερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 1974, όταν οι τιμές αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης.

"Τα στοιχεία σήμερα υποδηλώνουν ότι ο γερμανικός βιομηχανικός κλάδος συνεχίζει να πλήττεται από την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα παγκοσμίως”, ανέφερε ο Thomas Rinn, επικεφαλής του κλαδου βιομηχανίας της Accenture.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 1,5% τον Αύγουστο.

Οι βασικοί λόγοι αύξησης ήταν οι τιμές της ενέργειας και των ενδιάμεσων προϊόντων, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

Οι ενεργειακές τιμές ενισχύθηκαν 24% σε ετήσια βάση, χάρη στην ισχυρή αύξηση των τιμών φυσικού αερίου.

Ο συνολικός δείκτης, εάν εξαιρεθεί η ενέργεια, ενισχύθηκε 8,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο.

Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκαν 17,1% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020.

Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκαν, ιδιαίτερα για δευτερογενείς πρώτες ύλες και για ξύλινα υλικά, καθώς και για ξύλινα υλικά συσκευασίας και ενισχυτικό χάλυβα στις ράβδους.

Οι τιμές των διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν 2,8% σε ετήσια βάση, ενώ τα κεφαλαιουχικά αγαθά, ΄πως μηχανές και οχήματα, αυξήθηκαν 2,4% ανέφερε η Destatis.

"Οι σημαντικές αυξήσεις των τιμών στα ενδιάμεσα αγαθά αποτυπώνουν την επίδραση των ελλείψεων βασικών υλικών σε κύριους τομείς της γερμανικής βιομηχανίας και τις σημαντικές αυξήσεις στο κόστος μεταφοράς”, ανέφερε ο. Ριντ.