Βρετανία: Ντομάτες και αγγούρια θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα θύματα της κρίσης φυσικού αερίου

Το κόστος για να καλλιεργηθούν στη Βρετανία ντομάτες, αγγούρια και πιπεριές αυξάνεται, στο τελευταίο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η ενεργειακή κρίση επηρεάζει και τον τομέα των τροφίμων της χώρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

Tα λαχανικά δεν είναι κατάλληλα για καλλιέργεια στο βρετανικό κλίμα, ωστόσο μπορούν να αναπτυχθούν σε θερμαινόμενα θερμοκήπια. Ενώ η τρέχουσα σεζόν για καλλιέργειες όπως η ντομάτα ολοκληρώνεται, οι αγρότες θα στεγάσουν σύντομα φυτά για τη συγκομιδή του επόμενου έτους, εξηγεί ο Nigel Jenney, επικεφαλής κοινοπραξίας φρέσκων προϊόντων.

Αυτό κάνει την πρόσφατη αύξηση του κόστους φυσικού αερίου ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς τα θερμοκήπια για τα νεαρά φυτά πρέπει να θερμαίνονται τον χειμώνα, πριν ζεσταθεί ο καιρός. Οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας είναι «ένα τεράστιο πρόσθετο βάρος» για τους καλλιεργητές και ορισμένοι μπορεί να μειώσουν ή να καθυστερήσουν τις φυτεύσεις, αναφέρει.

«Αυτή είναι η απόλυτη ώρα απόφασης για την καλλιέργεια του επόμενου έτους» σημειώνει. «Αυτό που έχετε είναι να καλλιεργείτε και να καλλιεργείτε αυτές τις καλλιέργειες για τέσσερις έως πέντε μήνες στην πιο κρύα περίοδο του έτους, που είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή σας ζήτηση, προτού έχετε οποιαδήποτε καλλιέργεια να πουλήσετε» συμπληρώνει ο ίδιος.

Το υψηλότερο κόστος αυξάνει τον κίνδυνο πληθωρισμού των τροφίμων, καθώς ο τομέας αντιμετωπίζει επίσης ελλείψεις οδηγών φορτηγών και προβλήματα προσωπικού μετά το Brexit και την πανδημία. Η πρόσφατη κρίση διοξειδίου του άνθρακα της χώρας είναι ένας άλλος «πονοκέφαλος», καθώς το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται ευρέως, συμπεριλαμβανομένων και των συσκευασιών τροφίμων.

Ανησυχίες για την αύξηση του ενεργειακού κόστους υπάρχουν και στην Ολλανδία, η οποία είναι μεγάλος χρήστης θερμοκηπίων.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ