Κτηνοτρόφοι στο ΥπΑΑΤ: Ήρθαν, είδαν και απήλθαν - Έλαβαν κατανόηση αλλά όχι λύση

Η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έδειξε να κατανοεί το πρόβλημα με τις ζωοοτροφές αλλά δεν μπόρεσε να δεσμευτεί για λύση.

«Στην ειδική Επιτροπή είναι το θέμα της ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών», τόνισε ο Υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, την Τρίτη (5/10), στο ΥπΑΑΤ.

Μάλιστα, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων στην Επιτροπή.

Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους εξήγησαν ότι πρέπει άμεσα να βρεθούν χρήματα για να μπορέσουν να αγοράσουν ζωοτροφές, ενώ διεμήνυσαν ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν έχει πρακτική αξία.

Σχετικά με την αδειοδότηση των στάβλων ο υπουργός τόνισε ότι το σχετικό ν/σ είναι σε δημόσια διαβούλευση  ενώ οι κτηνοτρόφοι επανέλαβαν το αίτημάτου για νομιμοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης με μείωση της γραφειοκρατίας και απλούστευση των διαδικασιών (να γίνεται με τρία χαρτιά)».

Στον Κεδίκογλου η αντιπροσωπεία από την Κρήτη

Τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμο Κεδίκογλου επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων από την Κρήτη για να του εκθέσουν την κατάσταση που βιώνουν. Μάλιστα ο υπουργός έδειξε να προβληματίζεται, βλέποντας όχι μόνο τιμολόγια- φωτιά στην αγορά των ζωοτροφών, αλλά και φωτογραφίες αιγοπροβάτων, που από την πείνα αρρωσταίνουν και πεθαίνουν.

«Ζητήσαμε από τον κ. Κεδίκογλου την άμεση στήριξη των κτηνοτρόφων της Κρήτης με μία επιδότηση στην τιμή αγοράς των ζωοτροφών, με βασικό κριτήριο τα τιμολόγια που έχουμε στη διάθεσή μας. Παράλληλα ζητήσαμε και μία έκτακτη ενίσχυση μέσω του de minimis σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εμείς είπαμε ότι η ζημιά στον κτηνοτροφικό κόσμο της Κρήτης, από την πανδημία, φτάνει τουλάχιστον το 30% με 35%.

Ο υφυπουργός μάς ζήτησε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εκπόνησης μίας έκθεσης που θα τεκμηριώνει την εκτίμησή μας αυτή με τα στοιχεία της ζημιάς του 2020 και του 2021», σύμφωνα με όσα είπε στη «Νέα Kρήτη» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης.

 Η έκθεση αυτή θα ακολουθήσει στη συνέχεια τον δρόμο προς το υπουργείο των Οικονομικών, που θα έχει και τον τελευταίο λόγο. Εξάλλου, ζητήθηκε και η καταβολή του λεγόμενου τετράευρου ανά κεφάλι ζώου, στους 5.000 κτηνοτρόφους ανά την Ελλάδα οι οποίοι είχαν μείνει εκτός πληρωμών το 2019.