ΟΗΕ: Ένας στους οκτώ ανθρώπους στον πλανήτη πεινάει

Άκρως ανησυχητικά τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ προειδοποιώντας τους διεθνείς ηγέτες ότι ορισμένες περιοχές δεν θα καταφέρουν να μειώσουν κατά 50% τον αριθμό των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα ως τον επόμενο ενάμιση χρόνο.

Σε σημερινή έκθεση για την επισιτιστική ασφάλεια στον κόσμο SOFI 2013 στη Ρώμη, τονίζεται ότι ενώ η πείνα υποχωρεί ως φαινόμενο στον κόσμο η Αφρική εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα κι ένας στους 5 κατοίκους της πεινάει. Για του λόγου το αληθές 842 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 12% στον κόσμο κατά την περίοδο 2010-12 πάσχει από χρόνιο υποσιτισμό. Το ποσοστό αυτό την περίοδο 1990-1992 κυμαινόταν στο 17% αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για την κατάσταση στον Γ΄ Κόσμο.

Η Αφρική και κυρίως η περιοχή κάτω από τη Σαχάρα εξακολουθεί να κρατά τα θλιβερά σκήπτρα με πρόβλημα υποσιτισμού που αγγίζει το 21%. Βελτιωμένη αλλά όχι καλή είναι η εικόνα στις ασιατικές και χώρες και κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία που ο δείκτης υποσιτισμού κατέγραψε μείωση των υποσιτιζόμενων τις τελευταίες δεκαετίες από 32.7% στο 24,8%. Παρόλα αυτά οι αριθμοί αποκαλύπτουν το μέγεθος της τραγωδίας: 295 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν υποσιτισμένοι στη νότια Ασία και 223 εκατομμύρια στην υποσαχάρεια Αφρική.


Πηγή: ΑΜΠΕ/Agrocapital