Ενεργοί και νέοι αγρότες: Πως ορίζονται - Τι πρέπει να προσέξουν

Το προφίλ των ενεργών και νέων αγροτών αποσαφήνισε ο ίδιος ο Σπήλιος Λιβανός.

Στη διάρκεια της 8ης Συνδιάσκεψης της ΚΑΠ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός δημοσιοποίησε τους ορισμούς του ενεργού γεωργού.ς, αλλά και τον κατάλογο των οικολογικών σχημάτων με τις προτεινόμενες από το ΥπΑΑΤ δράσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός ο ορισμός των ενεργών γεωργών θα διαρθρώνεται σε δύο σκέλη, βάσει του ποσού των άμεσων ενισχύσεων που έλαβαν οι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης για το προηγούμενο έτος.

Ενεργοί γεωργοί θα είναι, λοιπόν, οι κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων που έλαβαν ενισχύσεις λιγότερες των 5.000 ευρώ. Αλλά και εκείνοι που έλαβαν ενισχύσεις περισσότερες των 5.000 ευρώ, εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και προϋποθέσεις. Αυτές θα αφορούν στην εγγραφή τους στο Μητρώο Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων και την προσκόμιση στοιχείων σχετικά με την παραγωγή, όπως τιμολογίων αγοράς εισροών και πώλησης προϊόντων.

Για τον ορισμό του νέου αγρότη πέραν του ηλικιακού ορίου των 40 ετών και της υποχρέωσης να είναι αρχηγός γεωργικής εκμετάλλευσης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο κριτήριο της εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Θεωρείται κομβικής σημασίας η ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων μας που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα.

Γι' αυτό ως επιπλέον κριτήριο για τον ορισμό του νέου αγρότη εισάγεται το επίπεδο γνώσεων. Θα πρέπει να είναι κατ' ελάχιστο επίπεδο 4 (δηλ. Επαγγελματική σχολή ή λύκειο) ή εάν είναι επίπεδο 2 (δηλ. απολυτήριο Γυμνασίου) να συνοδεύεται επιπλέον με εκπαίδευση γεωτεχνικής κατεύθυνσης ή με αποδεδειγμένη άσκηση του επαγγέλματος του αγρεργάτη διάρκειας ισοδύναμης τριών συναπτών ετών.

Οι βασικοί στόχοι της πρόσκλησης του έτους 2021 για τους Νέους Αγρότες είναι οι εξής:

α) Η ουσιαστική δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και αγροτικού δυναμικού της χώρας,

β) Η αντιμετώπιση του φαινομένου των πλασματικά Νέων Αγροτών, που επωφελούνται ευκαιριακά από το Μέτρο αντιμετωπίζοντας συγκυριακά την είσοδο τους στον τομέα της Γεωργίας και

γ) Η αύξηση της αποτελεσματικότητας του Μέτρου με την παροχή νέων κινήτρων, όπως η χορήγηση επαρκούς ενίσχυσης τόσο για την αντιμετώπιση των εξόδων της πρώτης εγκατάστασης στον τομέα της Γεωργίας, όσο και την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Παράλληλα, προβλέπονται για πρώτη φορά ο υπερδιπλασιασμός του ποσού ενίσχυσης στα 40.000 ευρώ (με προσαυξήσεις ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας και την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης) και η αύξηση των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι υποψήφιοι για ένταξη στο Μέτρο, με σκοπό την αντιμετώπιση των παθογενειών και της συγκυριακής λογικής, αλλά κυρίως την ενδυνάμωση και ανάδειξη του Μέτρου σε βασικό πυλώνα μακροπρόθεσμης ανάπτυξης του αγροτικού τομέα της χώρας.

Ειδικότερα, οι σημαντικότερες αλλαγές της νέας προκήρυξης διαμορφώνονται ως εξής:

1. Το μέγεθος της γεωργικής τους εκμετάλλευσης, που θα δηλωθεί στο ΟΣΔΕ του έτους 2021, εκπεφρασμένο ως τυπική απόδοση, πρέπει να είναι στις ηπειρωτικές περιοχές, από 14.000 έως 100.000 ευρώ.

2. Το ποσό της ενίσχυσης δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες και, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας και την παραγωγική κατεύθυνση της εκμετάλλευσης κυμαίνεται από 35.000 έως 40.000 ευρώ. Η ενίσχυση καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση, η οποία καταβάλλεται με την ένταξη του δικαιούχου στο μέτρο, αφορά το 70% του συνολικού ποσού ενίσχυσης ενώ η δεύτερη δόση καταβάλλεται κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.

3. Για πρώτη φορά, η πρόσκληση του υπομέτρου 6.1 θα  συμπέσει χρονικά  με την πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης (μέτρο 4.1) με σκοπό να  δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε επιπλέον χρηματοδότηση για την απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού από τους Νέους Αγρότες. Συνεπώς, στην πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στήριξης και όσοι θα έχουν υποβάλει αίτηση στήριξης στην πρόσκληση του 6.1. Ωστόσο για να ενταχθούν στο 4.1 πρέπει απαραίτητα να εγκριθούν στο 6.1 και βέβαια να έχουν συγκεντρώσει και την απαραίτητη βαθμολογία για το 4.1.

4. Οι δικαιούχοι πρέπει να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία γεωργού και να τη διατηρήσουν τουλάχιστον για μία τριετία  από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραμείνουν σε αυτό για μία τριετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου.  Συνεπώς, οι ωφελούμενοι θα πρέπει να διατηρήσουν συνολικά την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη για επτά έτη.

5. Στην συγκεκριμένη πρόσκληση και με τις ανωτέρω προϋποθέσεις, θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τους δικαιούχους των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας, λόγω του σχεδίου απολιγνιτοποίησης.

Τις δικές του συμβουλές προς τους νέους αγρότες δίνει σε ανάρτηση στο FB ο Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας Γιάννης Περουλάκης: