Κτηματολόγιο: Μέσα στο 2022 εκατομμύρια αναρτήσεις

Σημαντικό οι ιδιοκτήτες να ελέγξουν το ακίνητό τους στη βάση.

 Η χρονιά των αναρτήσεων αναμένεται να είναι το 2022 για το Κτηματολόγιο. «Όπως εξελίσσεται η κτηματογράφηση, κυρίως λόγω του μεγάλου πακέτου συμβάσεων που τα τελευταία χρόνια προκηρύχθηκαν παράλληλα (το ΚΤΗΜΑ 16) σε πολλές περιοχές της χώρας, εντός του επόμενου έτους, θα γίνει η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων» αναφέρει μιλώντας στο Βήμα, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Δημήτρης Σταθάκης.

Από τα 39,1 εκατομμύρια ιδιοκτησιακά δικαιώματα που εκτιμάται ότι υπάρχουν στην Ελλάδα, οι αναρτήσεις και οι προαναρτήσεις που προγραμματίζονται για το 2022 αφορούν το 41% των συνολικών δικαιωμάτων, ήτοι 15,9 εκατομμύρια δικαιώματα.

Στο τέλος του 2022, με τις αναρτήσεις που θα προστεθούν σε αυτές που έχουν ήδη γίνει τα τελευταία χρόνια, το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων της χώρας που θα έχουν περάσει από τη φάση της ανάρτησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 77%. «Το ποσοστό αυτό φανερώνει την ωριμότητα στην οποία έχει πλεον φτάσει το έργο της κτηματογράφησης» επισημαίνει ο πρόεδρος του Οργανισμού

Η ανάρτηση είναι κομβικής σημασίας στάδιο της κτηματογράφησης καθώς τα στοιχεία που έχουν εισρεύσει από τη συλλογή δηλώσεων έχουν πλέον υποστεί σημαντικό βαθμό επεξεργασίας, ελέγχων και ωρίμασης. «Με την ανάρτηση τα στοιχεία δημοσιοποιούνται ευρύτατα. Έτσι, αποτελεί ευκαιρία για τον κάθε ιδιοκτήτη να διαπιστώσει το πώς έχει περαστεί στην κτηματολογική βάση η ιδιοκτησία που δήλωσε και να ζητήσει διορθώσεις, ένα χρειάζεται, ώστε να βελτιωθεί η καταγραφή. Οι διορθώσεις σε αυτό το στάδιο μπορούν να γίνουν εύκολα, με μηδενικό ή ασήμαντο κόστος»

 Από την άλλη εάν ο ιδιοκτήτης αμελήσει και δεν φροντίσει για τη διόρθωση τυχόν σφαλμάτων, τα πράγματα περιπλέκονται. Οι απαιτούμενες διορθώσεις θα πρέπει να γίνουν σε επόμενο στάδιο, μέσω δικαστικής οδού, με πολλαπλάσιο οικονομικό κόστος και καθυστέρηση.

«Με την εμπειρία που έχει συσσωρευτεί από την κτηματογράφηση, όλα αυτά τα χρόνια έως σήμερα, η οδηγία είναι σαφέστατη. Πρέπει όλοι να αφιερώσουν λίγο χρόνο για να ελέγξουν το πώς εμφανίζεται η ιδιοκτησία τους κατά την ανάρτηση, και να προβούν σε διόρθωση αν χρειάζεται, ώστε να αποφύγουν περιπέτειες».

Η προανάρτηση προηγείται της ανάρτησης και είναι μια άτυπη διαδικασία. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να εκμεταλλευτεί και αυτή τη φάση ελέγχοντας τα στοιχεία του, ώστε με εύκολο και ανέξοδο τρόπο να προβεί σε διορθώσεις.

ΠΗΓΗ: Το Βήμα