Πώς θα αντιμετωπίσει η ΕΕ την εντυπωσιακή αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων, του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και του ενεργειακού κόστους;

Η Επιτροπή δρομολόγησε πρόσφατα τον συμβουλευτικό κόμβο για την ενεργειακή φτώχεια με σκοπό την  προώθηση τοπικών δράσεων για τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας.

Απάντηση της κ. Simson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Η Επιτροπή παρουσίασε μια εργαλειοθήκη με μέτρα που μπορούν να λάβουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της για την προστασία των πλέον ευάλωτων ατόμων και τα οποία περιλαμβάνουν εισοδηματική στήριξη, στοχευμένες μειώσεις φόρων, θέσπιση διασφαλίσεων για την αποφυγή αποσυνδέσεων από το δίκτυο και αναβολή πληρωμών, και για τον συντονισμό των μέτρων μέσω της ομάδας συντονισμού της Επιτροπής για την ενεργειακή φτώχεια και τους ευάλωτους καταναλωτές και καταναλώτριες.

Μεσοπρόθεσμα, διαρθρωτικά μέτρα όπως οι επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση και οι ανακαινίσεις κτιρίων, αντιμετωπίζουν τα βαθύτερα αίτια της ευάλωτης κατάστασης. Η χρηματοδότηση από διάφορες πηγές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα που προτείνεται στο πλαίσιο της δέσμης προσαρμογής στον στόχο 55 %, είναι διαθέσιμη και προορίζεται ειδικά για τα πλέον ευάλωτα άτομα. Επιπλέον, η Επιτροπή δρομολόγησε πρόσφατα τον συμβουλευτικό κόμβο για την ενεργειακή φτώχεια με σκοπό την  προώθηση τοπικών δράσεων για τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας.

Η Επιτροπή αξιολογεί επί του παρόντος την εφαρμογή της οδηγίας για την ηλεκτρική ενέργεια και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα επιβολής, εφόσον χρειαστεί. Επιπλέον, η Επιτροπή δημοσίευσε τη γνώμη της σχετικά με το σχέδιο εφαρμογής της Ελλάδας που καταρτίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 20 παράγραφος 3 του κανονισμού για την ηλεκτρική ενέργεια, στο οποίο προτείνονται μεταρρυθμίσεις για την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να εξαλειφθούν οι ρυθμιστικές στρεβλώσεις ή οι αδυναμίες της αγοράς.