CBOT: Τα κεφάλαια ανοίγουν το 2022 με λιγότερη αισιοδοξία από πέρυσι

Οι κερδοσκόποι ξεκίνησαν το 2022 με μια ασυνήθιστα ενθουσιώδη νότα στα σιτάρια και τους ελαιούχους σπόρους που διαπραγματεύονται στο Σικάγο (CBOT), αν και ήταν ακόμη πιο ανοδικοί πριν από ένα χρόνο εκείνη την εποχή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης παραμένουν με ασφάλεια πάνω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, εκτός από τη σόγια και το σόγιαλευρο.

Το ανοιχτό ενδιαφέρον για το καλαμπόκι, τη σόγια και το σιτάρι είναι σημαντικά χαμηλότερο από πέρυσι και τα ταμεία εμπορευμάτων είναι πλέον απαισιόδοξα για το σιτάρι CBOT, σε αντίθεση με τις αρχές του 2021.

Οι τιμές του συμπλέγματος σόγιας και του καλαμποκιού έχουν αυξηθεί μέχρι στιγμής το έτος λόγω της κλιμάκωσης των συνθηκών ξηρασίας για τις καλλιέργειες της Νότιας Αμερικής, αλλά και τα τρία συμβόλαια σιταριού είναι χαμηλότερα.

Την εβδομάδα που έληξε στις 4 Ιανουαρίου, οι διαχειριστές χρημάτων μείωσαν την καθαρή θετική τους θέση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης καλαμποκιού CBOT σε 365.905 συμβόλαια από 373.345 την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό είναι πολύ κοντά στα επίπεδα του προηγούμενου έτους, αν και το ανοιχτό ενδιαφέρον είναι 22% χαμηλότερο από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από την Επιτροπή εμπορικών συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης εμπορευμάτων των ΗΠΑ έδειξαν επίσης ότι οι διαχειριστές χρημάτων αύξησαν τα καθαρά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης σόγιας CBOT κατά λιγότερα από 1.000 συμβόλαια έως τις 4 Ιανουαρίου σε 98.919 συμβόλαια. Αυτό συγκρίνεται με περίπου 176.000 πριν από ένα χρόνο.

Το ανοιχτό ενδιαφέρον για σπόρους σόγιας στις 4 Ιανουαρίου ήταν 38% χαμηλότερο από πέρυσι, όταν το ανοιχτό ενδιαφέρον ήταν ασυνήθιστα ισχυρό τόσο για τη σόγια όσο και για το καλαμπόκι. Αυτά τα επίπεδα είναι πιο κοντά στο μέσο όρο σήμερα για το καλαμπόκι, αλλά ίσως λίγο λιγότερο από το μέσο όρο για τη σόγια.

Οι διαχειριστές χρημάτων επέκτειναν τα καθαρά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε CBOT γεύματα σόγιας και επιλογές για τέταρτη συνεχή εβδομάδα έως τις 4 Ιανουαρίου. Αυτή η θέση έφτασε τα 70.768 συμβόλαια, από 61.162 μια εβδομάδα νωρίτερα, και είναι η πιο ανοδική στάση των ταμείων για τα γεύματα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σογιάλευρου σημείωσαν νέα υψηλά σε όλους τους μήνες συμβολαίου την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένων 431,80 δολαρίων ανά μικρό τόνο στο πιο ενεργό συμβόλαιο του Μαρτίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης γευμάτων αυξήθηκαν κατά 2,5% τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, κυρίως λόγω της ξηρασίας στην κορυφαία εξαγωγική χώρα της Αργεντινής, η οποία ενδέχεται να αντιμετωπίσει υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ αυτή την εβδομάδα.

Η ξηρασία στη νότια Βραζιλία και την Αργεντινή οδήγησε επίσης τα πιο ενεργά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σόγιας στο υψηλότερο σημείο τους από τις 19 Ιουλίου. Το συμβόλαιο έληξε στα 14,10-1/4 $ ανά μπουσέλ την Παρασκευή, αυξημένα κατά 1,5% σε σχέση με τις τρεις πρόσφατες συνεδρίες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού βρίσκονται μεταξύ της δύναμης στο σύμπλεγμα σόγιας και της αδυναμίας στο σιτάρι, και το πιο ενεργό συμβόλαιο μειώθηκε κλασματικά τις τελευταίες τρεις συνεδρίες. Το καλαμπόκι διαμορφώθηκε στα 6,06-3/4 $ ανά μπουσέλ την Παρασκευή, αύξηση περίπου 22% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Οι διαχειριστές χρημάτων μέχρι τις 4 Ιανουαρίου αύξησαν την καθαρή θετική τους θέση σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης σογιέλαιου CBOT σε 53.188 συμβόλαια από 45.394 την προηγούμενη εβδομάδα με άνοδο 2,9% στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σόγιας προστέθηκαν 0,8% μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής, αλλά το λαχανικό τους τελευταίους δύο μήνες έχει χάσει σημαντική δύναμη έναντι του γεύματος σόγιας.

ΣΙΤΑΡΙ

Οι διαχειριστές χρημάτων πούλησαν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης σίτου CBOT για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα έως τις 4 Ιανουαρίου, επεκτείνοντας το καθαρό τους short στα 19.845 συμβόλαια από 11.773 την προηγούμενη εβδομάδα. Το ανοιχτό ενδιαφέρον για το σιτάρι είναι 16% χαμηλότερο από τα περσινά επίπεδα και το ελαφρύτερο για την ημερομηνία από το 2010.

Τα πιο ενεργά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού CBOT την Παρασκευή έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο, αλλά ολοκλήρωσαν περισσότερο από 3% από αυτά τα χαμηλά. Το συμβόλαιο έληξε την Παρασκευή στα 7,58-1/2 $ ανά μπουσέλ (μονάδα μέτρησης όγκου που αντιστοιχεί σε 36,269 λίτρα) , σχεδόν 8% έκπτωση από το υψηλό του περασμένου μήνα στις 27 Δεκεμβρίου.

Η υγεία του χειμερινού σίτου στις κορυφαίες πολιτείες των ΗΠΑ σημείωσε βουτιά τον τελευταίο μήνα, αλλά οι καλλιέργειες στο νότιο ημισφαίριο είχαν επιτυχία, χαλαρώνοντας προς το παρόν τις ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 12% από το υψηλό όλων των εποχών τον Νοέμβριο.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι αμερικανοί αγρότες φύτεψαν 34,26 εκατομμύρια στρέμματα χειμερινού σιταριού για τη φετινή συγκομιδή, αύξηση λιγότερο από 2% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, το αμερικανικό σιτάρι παραμένει μη ανταγωνιστικό στην εξαγωγική αγορά και οι πωλήσεις την τελευταία εβδομάδα έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους εμπορίας.

Τα συμβόλαια σίτου Μαρτίου στο Κάνσας Σίτι την Παρασκευή έφθασαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 21 Οκτωβρίου και του σίτου της Μινεάπολης τα χαμηλότερα από την 1η Οκτωβρίου. Αυτά τα συμβόλαια μειώθηκαν 3,6% και 4,9%, αντίστοιχα, στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις.

Μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, οι διαχειριστές χρημάτων έκαναν το μεγαλύτερο K.C. Εβδομάδα πωλήσεων σιταριού από τον Μάρτιο, μειώνοντας την καθαρή τους διάρκεια σε 51.813 συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης από 59.406 μια εβδομάδα νωρίτερα. Η νέα στάση είναι μερικές χιλιάδες συμβάσεις μικρότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Τα funds μείωσαν το καθαρό τους σίτου στη Μινεάπολη σε 9.481 συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης από 12.030 μια εβδομάδα νωρίτερα. Αυτό σηματοδοτεί τη λιγότερο ανοδική τους άποψη από τον Ιούλιο, αν και είναι πιο αισιόδοξη από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Η Karen Braun είναι αναλύτρια αγοράς για το Reuters. Οι απόψεις που εκφράστηκαν παραπάνω είναι δικές της.

Πηγή: Reuters