Οι αγρότες στην Αυστραλία αψηφούν την Κίνα, την πανούκλα και τις πλημμύρες

Ρεκόρ αγροτικής παραγωγής παρά τις πλημμύρες τον Νοέμβριο του 2021 και την εκτεταμένη πανώλη των ποντικών σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Η ξηρασία φαίνεται να είναι μια μακρινή ανάμνηση για τους Αυστραλούς αγρότες, καθώς απολαμβάνουν καλλιέργειες ρεκόρ από εξαιρετικές εποχικές συνθήκες τα τελευταία δύο χρόνια - και αυτά τα ρεκόρ φαίνεται ότι θα καταρριφθούν για άλλη μια φορά σύμφωνα με πρόσφατες γεωργικές προβλέψεις.

Το Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics and Sciences (ABARES) δημοσίευσε πρόσφατα την τελευταία του έκθεση Agricultural Commodities, η οποία προβλέπει μια ιστορική αξία ακαθάριστης γεωργικής παραγωγής 78 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021-2022.

Αυτό είναι 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη.

Οι ισχυρές εποχιακές συνθήκες, λόγω της έκρηξης των παγκόσμιων τιμών των βασικών εμπορευμάτων, ώθησαν την ABARES να προβλέψει τον αριθμό ρεκόρ, ενώ ισχυρίστηκε επίσης ότι η αξία των αγροτικών εξαγωγών θα σημειώσει άλλο ρεκόρ 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων (παρά τους αντίθετους ανέμους του εμπορίου από την Κίνα στα πρωτοσέλιδα).

Ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας, η Κίνα αντιπροσωπεύει πάνω από το 35 τοις εκατό του συνόλου των εξαγωγών της Αυστραλίας. Παρά το γεγονός ότι η χώρα επιβάλλει υψηλούς δασμούς στις αυστραλιανές εξαγωγές κριθαριού, κρασιού, ξυλείας, αστακού, κρέατος, ο τομέας της γεωργίας είχε μια ευνοϊκή πορεία τον τελευταίο καιρό.

Αλλά μετά από χρόνια ξηρασίας που μείωσε τη γεωργική παραγωγή σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και γονάτισε τους Αυστραλούς αγρότες, θα συνεχιστούν οι ευνοϊκές συνθήκες;

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ABARES, Δρ Τζάρεντ Γκρίνβιλ, φαίνεται να το πιστεύει, λέγοντας ότι θα είναι μια αύξηση από έτος σε έτος για κάθε σημαντικό κτηνοτροφικό προϊόν και σχεδόν κάθε σημαντικό εμπόρευμα καλλιέργειας.

«Θα ήταν η πρώτη φορά σε τουλάχιστον μισό αιώνα που η παραγωγή θα αυξηθεί για τόσα πολλά προϊόντα ταυτόχρονα», είπε ο Δρ Γκρίνβιλ.

«Και αν πραγματοποιηθούν αυτές οι προβλέψεις, το 2021-2022 θα δούμε τον μεγαλύτερο συνολικό όγκο γεωργικών προϊόντων που έχει παραγάγει ποτέ η Αυστραλία.

Η επόμενη χειμερινή σοδειά του 2022 αναμένεται επίσης να είναι ρεκόρ, με την Έκθεση Αυστραλιανής Συγκομιδής του Δεκεμβρίου να προβλέπει ότι η παραγωγή καλλιεργειών θα φτάσει τους 58,4 εκατομμύρια τόνους μετά από ευνοϊκές συνθήκες καλλιέργειας την άνοιξη.

«Αναμένεται παραγωγή ρεκόρ σιταριού (34,4 εκατομμύρια τόνοι) και canola (5,7 εκατομμύρια τόνοι). Η παραγωγή κριθαριού προβλέπεται να είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ιστορία (13,3 εκατομμύρια τόνοι)», δήλωσε ο Δρ Γκρίνβιλ.

Τα επίπεδα ρεκόρ έχουν επιτευχθεί παρά τις πλημμύρες τον Νοέμβριο του 2021 και την εκτεταμένη πανώλη των ποντικών σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Οι επίμονες βροχοπτώσεις σε μεγάλα τμήματα της Αυστραλίας από τις αρχές του 2020, που αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στο μοτίβο του καιρού La Niña, έχουν εξασφαλίσει στους αγρότες τη δυνατότητα να ανακάμψουν γρήγορα από την ξηρασία και να δουν τα επίπεδα παραγωγής να φτάνουν σε υψηλά ρεκόρ.

Για τις κύριες χειμερινές καλλιέργειες, η παραγωγή σιταριού προβλέπεται να φτάσει σε νέο ρεκόρ 34,4 εκατομμυρίων τόνων το 2021–2022, 3% υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2020–21.

Η παραγωγή κριθαριού προβλέπεται να αυξηθεί οριακά για να φτάσει στο δεύτερο υψηλότερο ρεκόρ των 13,3 εκατομμυρίων τόνων, 2 τοις εκατό κάτω από το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2016-17.

Η παραγωγή canola προβλέπεται να φτάσει σε νέο ρεκόρ 5,7 εκατομμυρίων τόνων, 27 τοις εκατό πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2020-2021.