Οι τιμές καλαμποκιού, σόγιας, σιταριού και βαμβακιού θα παραμείνουν ισχυρές το 2022

Οι προοπτικές τιμών εμπορευμάτων για το 2022

 Οι τιμές του καλαμποκιού, της σόγιας, του σιταριού και του βαμβακιού αναμένεται να παραμείνουν υψηλές το 2022 χάρη στην καλή ζήτηση, τις μέτριες προμήθειες και τους φόβους παραγωγής που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.

Παρά το αυξανόμενο κόστος των εισροών -- και συγκεκριμένα τα λιπάσματα -- υπάρχουν καλές δυνατότητες κέρδους για τα εμπορεύματα κατά την τρέχουσα περίοδο εμπορίας και την επόμενη, σύμφωνα με τον Will Maples, οικονομολόγο του State University (MSU) του Μισισιπή και τον επικεφαλής αναλυτή της DTN Todd Hultman. Είναι μια ρόδινη οικονομική προοπτική για τις τέσσερις καλλιέργειες με τις περισσότερες φυτεύσεις της χώρας.

Οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν ανακάμψει δραματικά από την κορύφωση των παγκόσμιων περιορισμών COVID-19 στα μέσα του 2020. Τα κοντινά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης βαμβακιού, για παράδειγμα, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε τιμή σχεδόν 1,16 $ ανά λίβρα. Ωστόσο, οι Hultman και Maples είπαν ότι απαιτούνται σταθερές στρατηγικές μάρκετινγκ για να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι ευκαιρίες πώλησης.

"Οι τιμές είναι εκεί για αρκετά αξιοπρεπείς αποδόσεις στο μέλλον", είπε ο Maples. Παρείχε τα καλά νέα σε αγρότες και στελέχη της βιομηχανίας κατά τη διάρκεια του 2021 MSU Row Crop Short Course στις αρχές Δεκεμβρίου στην πανεπιστημιούπολη Starkville του Μισισιπή. «Να παρακολουθείτε τις εξαγωγές, οι οποίες θα οδηγήσουν τις αγορές τους επόμενους μήνες.

«Όταν πρόκειται για το μάρκετινγκ, αν μπορείς να αποκομίσεις κέρδος, πρέπει να το λάβεις υπόψη», πρόσθεσε. "Υπάρχουν πολλά διαφορετικά εργαλεία μάρκετινγκ διαθέσιμα."

Ο Hultman είπε ότι οι αγρότες θα πρέπει επίσης να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις ανησυχίες για την ξηρασία σε περιοχές της Βραζιλίας, της Αργεντινής και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι τιμές του καλαμποκιού, της σόγιας και του σιταριού εκτινάχθηκαν πρόσφατα λόγω της μείωσης των αποδόσεων σόγιας και των ανησυχιών για την ανάπτυξη του καλαμποκιού στη Νότια Αμερική. Τον Δεκέμβριο, το καλαμπόκι Μαρτίου αυξήθηκε περισσότερο από 25 σεντς ανά μπουσέλ και η σόγια του Μαρτίου αυξήθηκε σχεδόν 1,13 δολάρια ανά μπουσέλ. Μέχρι την τελευταία εβδομάδα του 2021, οι τιμές του σίτου του Κάνσας Σίτι έβρισκαν υποστήριξη από την επιδείνωση της ξηρασίας στις νότιες πεδιάδες όπου καλλιεργείται το χειμερινό σιτάρι. Μάρτιος Το σιτάρι του Κάνσας Σίτι έχει έκτοτε υποχωρήσει στις χαμηλότερες τιμές του σε περισσότερους από δύο μήνες, καθώς η ζήτηση φαίνεται να έχει αμβλυνθεί για σκληρό κόκκινο χειμερινό σιτάρι.

«Είναι μια μεγάλη ανησυχία το 2022», είπε ο Hultman για τον καιρό. "Οι τιμές μπορεί να αυξηθούν ή να πέσουν. Μπορεί να γίνει λίγο τρελός."

Οι αγοραστές εμπορευμάτων συχνά κάνουν προσφορές για εμπορεύματα, προσπαθώντας να πείσουν τους αγρότες να πουλήσουν αποθέματα που δεν πωλούνται και να ενισχύσουν την παραγωγή λόγω, εν μέρει, των ανησυχιών για την προσφορά.

Ακολουθούν οι προβλέψεις των Maples, Hultman και USDA.

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

Τελευταίες προβλέψεις USDA 2021-22:

-- Φυτεύτηκαν 93,3 εκατομμύρια στρέμματα.

--15,06 δισεκατομμύρια μπουσέλ (bb) συγκομίζονται για σιτηρά.

--Αρχικά αποθέματα, 1,24 ββ

--Συνολική χρήση: Οικιακή, 12,33 bb; εξαγωγές 2,5 bb

--Τελικά αποθέματα, 1,49 ββ

--μέση τιμή αγροκτήματος, 5,45 $ ανά μπουσέλ

Προβολές φύτευσης ΗΠΑ 2022:

--Maples, 94 εκατομμύρια στρέμματα.

--Hultman, 90 εκατομμύρια στρέμματα.

--USDA, 92 εκατομμύρια στρέμματα.

Προβολές μέσης τιμής αγροκτημάτων για το 2022:

--Maples, $4,50 έως $5,50 ανά μπουσέλ.

--Hultman, $4,80 έως $6,50 ανά μπουσέλ.

Ανάλυση Maples: "Είμαστε σχεδόν σε ρυθμούς για τις εξαγωγές καλαμποκιού (προβολές USDA) και οι δεσμεύσεις είναι πάνω από το μέσο όρο αυτή τη στιγμή. Αλλά δεν στέλνουμε πολύ (καλαμπόκι) αυτή τη στιγμή και πόσο αξιόπιστη είναι η Κίνα να τηρήσει με την αγορά καλαμποκιού από τις ΗΠΑ; Εκεί έχω κάποιους δισταγμούς για την αγορά καλαμποκιού. Πέρυσι εξάγαμε πολύ καλαμπόκι στην Κίνα, σε ιστορικά επίπεδα. Εάν ακυρωθούν οι παραγγελίες, θα μπορούσαμε να δούμε ότι (οι τιμές) κινούνται πτωτικά.

"Αυτή τη στιγμή είναι η στιγμή που πρέπει να σκεφτείτε να κάνετε κράτηση για λίγο καλαμπόκι. Εάν (φυτέψουμε) 94 εκατομμύρια στρέμματα, τα αποθέματα θα ανέβουν και θα μπορούσαμε να δούμε πτωτική πίεση στην αγορά. Κατά μέσο όρο, οι προθεσμιακές πωλήσεις αποδίδουν για το καλαμπόκι που επιστρέφουν στο 2000. Εάν αναμένετε ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα ανέβουν και η βάση θα ενισχυθεί, είναι καλύτερα να το αποθηκεύσετε. Οι αγρότες μπορεί να θέλουν να εξετάσουν ένα συμβόλαιο με καθυστέρηση ή ένα συμβόλαιο ελάχιστης τιμής. Εάν πιστεύετε ότι οι τιμές πέφτουν, κάτι που νομίζω ότι θα συμβεί, προχωρήστε πωλήσεις. Χρησιμοποιήστε αντιστάθμιση ή αγοράστε επιλογές."