Κόμμα για τα Ζώα: Γιατί οι καλλιεργητές είναι τα κορόιδα του αγροτικού κόσμου

Φυτική και Ζωική Παραγωγή δεν έχουν ίδια συμφέροντα.

Τα αντιτιθέμενα συμφέροντα μεταξύ φυτικής και ζωικής παραγωγής αναδεικνύει με ανακοίνωσή του το Κόμμα για τα Ζώα! Αποκαλεί μάλιστα προκλητικά όσους ασχολούνται με τη φυτική παραγωγή «κορόιδα του αγροτικού κόσμου». Σύμφωνα με τους φιλόζωους, ο τζίρος της ζωικής παραγωγής είναι λιγότερος από τον μισό του τζίρου της φυτικής παραγωγής, αλλά η κτηνοτροφία επιδοτείται με… τριπλάσιες επιδοτήσεις. Αυτό σημαίνει πως ανά μονάδα προϊόντος η κτηνοτροφία επιδοτείται έξι φορές (600%) περισσότερο από ότι η γεωργία!

Το Κόμμα για τα Ζώα υπογραμμίζει πως αυτή η προνομιακή αντιμετώπιση της ζωικής παραγωγής είναι ακόμα πιο παράλογη αν λάβουμε υπόψη πως η κτηνοτροφία είναι «ρυπογόνα, βάναυση, υγειονομικά επικίνδυνη και αναποτελεσματική», ενώ η (αδικημένη) φυτική παραγωγή είναι η ελπίδα της ανθρωπότητας για διατροφική ασφάλεια, και της φύσης για κλιματική ισορροπία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας! Τέλος, το κόμμα καλεί τους ασχολούμενους με τη φυτική παραγωγή να διεκδικήσουν της διόρθωση αυτής της «κατάφωρης αδικίας» εις βάρος τους, κάτι που θα αύξανε αμέσως το οικογενειακό τους εισόδημα, αλλά και την τσέπη των καταναλωτών!

Ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση του ελληνικού Κόμματος για τα Ζώα:

«Στον δημόσιο λόγο, ο όρος “γεωργία” αναφέρεται τόσο στην κτηνοτροφία, όσο και στη… γεωργία. Δηλαδή, η ίδια λέξη εκφράζει δύο πλήρως αντινομικές δραστηριότητες.

-Από τη μία, τη φυτική παραγωγή, κρίσιμη για το μέλλον των ζώων, της φύσης και των ανθρώπων.

-Από την άλλη, τη ζωική παραγωγή, βάναυση, ρυπογόνα, ανθυγιεινή, αναποτελεσματική -και ασυμβίβαστη με το μέλλον.

Μόνο η φυτική παραγωγή μπορεί να θρέψει μεσοπρόθεσμα τον αυξανόμενο πληθυσμό της Γης και να το κάνει με όφελος για το περιβάλλον, το κλίμα, τη βιοποικιλότητα, τη δημόσια υγεία και την ευζωία των ζώων.

Αντίθετα, η ζωική παραγωγή σπαταλάει πολύτιμους φυσικούς πόρους (εδάφη, νερό κ.λπ). Η συμβολή της στη διατροφή μας είναι αξιοθρήνητη: //ourworldindata.org/agricultural-land-by-global-diets). Η κτηνοτροφία είναι