IFAD: Οι παγκόσμιοι ηγέτες ζητούν λύσεις και χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της αγροτικής φτώχειας λόγω της κλιματικής κρίσης

Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, το IFAD θα αφιερώσει τουλάχιστον το 40 τοις εκατό των βασικών του πόρων στη χρηματοδότηση για το κλίμα.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες ζήτησαν χθες επείγουσες και καινοτόμες επενδύσεις για να βοηθήσουν τις αγροτικές κοινότητες στις φτωχότερες χώρες του κόσμου να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή. Μιλώντας στην έναρξη της συνεδρίασης του ετήσιου Διοικητικού Συμβουλίου, στην οποία συμμετείχαν 177 κράτη μέλη του Διεθνούς Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD) του ΟΗΕ, οι ηγέτες τόνισαν συγκεκριμένα την ευπάθεια των αγροτών μικρής κλίμακας σε έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως οι καταιγίδες που κατέστρεψαν τη Μαδαγασκάρη τα τελευταία χρόνια εβδομάδες σκοτώνοντας τουλάχιστον 121 ανθρώπους και καταστρέφοντας περισσότερα από 176.000 εκτάρια γης.

«Αυτός ο μεγάλος φόρος που άφησαν αυτοί οι κυκλώνες προκαλεί δυσκολίες στους αγρότες αλλά και στη χώρα», δήλωσε ο Andry Rajoelina, Πρόεδρος της Μαδαγασκάρης. Κάλεσε τους άλλους Αφρικανούς ηγέτες να αναπτύξουν ένα ηπειρωτικό σχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη και να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. «Ας συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας, τις δυνατότητές μας και την τεχνογνωσία μας, ώστε οι χώρες μας να φτάσουν σε επισιτιστική αυτάρκεια και οι νέοι μας να έχουν δουλειά», είπε.

Στην εναρκτήρια δήλωσή του, ο Πρόεδρος της IFAD, Gilbert F. Houngbo, τόνισε ότι οι παραγωγοί μικρής κλίμακας πλήττονται σκληρά από μια κρίση που δεν δημιούργησαν και ωστόσο επί του παρόντος λαμβάνουν μόνο το 1,7% της χρηματοδότησης για το κλίμα. Στο επίκεντρο του ζητήματος βρίσκεται η ανισότητα.

«Η πανδημία και η κλιματική αλλαγή έχουν εκθέσει έντονα την ευπάθεια των παραγωγών μικρής κλίμακας και την ανισότητα ότι οι άνθρωποι που παράγουν το ένα τρίτο των τροφίμων στον κόσμο λαμβάνουν μόνο περίπου έξι σεντς για κάθε δολάριο προϊόντος που παράγουν», είπε. «Δεν υπάρχει βιωσιμότητα ή ανθεκτικότητα χωρίς μεγαλύτερη ισότητα».

Μιλώντας από ένα νησιωτικό έθνος που έχει πληγεί από 14 κυκλώνες από το 2016, ο Aiyaz Sayed-Khaiyum, αναπληρωτής πρωθυπουργός των Φίτζι, τόνισε επίσης την ευπάθεια των αγροτών της υπαίθρου στα ακραία καιρικά φαινόμενα. «Συχνά λέμε ότι τα έθνη μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής. Οι αγροτικές μας κοινότητες είναι η πρώτη γραμμή της πρώτης γραμμής», είπε. «Είναι σαφές ότι η εξάλειψη της αγροτικής φτώχειας απαιτεί μια ριζικά νέα προσέγγιση για την οικοδόμηση της αγροτικής ανθεκτικότητας. Και ως μερικά από τα πιο ευάλωτα έθνη στον κόσμο, τα μικρά κράτη απαιτούν ιδιαίτερη εστίαση, γρήγορη πρόσβαση σε πόρους και προσαρμοσμένες λύσεις».

Πολλές από αυτές τις λύσεις απαιτούν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, σύμφωνα με την H.M. Queen Máxima της Ολλανδίας, τον Ειδικό Συνήγορο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη χρηματοδότηση χωρίς αποκλεισμούς για την ανάπτυξη (UNSGSA). «Η γεωργία απασχολεί τα δύο τρίτα των ανθρώπων στην υποσαχάρια Αφρική και αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο του ΑΕΠ. Ωστόσο, οι αγροτικοί παραγωγοί μικρής κλίμακας υποχρηματοδοτούνται συστηματικά – και είναι ακόμη περισσότερο από την πανδημία», είπε. «Υπάρχει μια ευκαιρία εδώ για υπεύθυνους καινοτόμους του ιδιωτικού τομέα να παρέμβουν και να συμβάλουν στην κάλυψη του παγκόσμιου χρηματοδοτικού κενού των 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, για να βοηθήσουν τους παραγωγούς μικρής κλίμακας να αποκτήσουν πρόσβαση σε πιστώσεις και αγορές».

Ο Iván Duque Márquez, Πρόεδρος της Κολομβίας, τόνισε επίσης τη σημασία της «καλής χρήσης των ευκαιριών που προσφέρει η καινοτομία και η χρηματοδότηση για να επιτευχθεί μια ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτική στο κλίμα, στην οποία οι μικροί παραγωγοί έχουν, ή θα έχουν, πρωταγωνιστικό ρόλο».

Ως απάντηση στην απειλή που θέτει η κλιματική αλλαγή για τους κατοίκους της υπαίθρου, ο Daniele Franco, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας, δήλωσε ότι φέτος η Ιταλία θα αυξήσει τη δέσμευσή της στη διεθνή χρηματοδότηση για το κλίμα κατά τρεις φορές, φτάνοντας σε ετήσιο επίπεδο περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως μέχρι το 2026. «Η κλιματική αλλαγή, η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η απώλεια βιοποικιλότητας αποτελούν άμεση απειλή για τους φυσικούς πόρους, καθώς και για τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης των κατοίκων της υπαίθρου», είπε.

Το 2020, τα παγκόσμια επίπεδα πείνας αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό λόγω της κλιματικής αλλαγής, της φτώχειας και των επιπτώσεων του COVID-19. Ένας στους 10 ανθρώπους στον κόσμο πεινά αυτή τη στιγμή.

Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, το IFAD θα αφιερώσει τουλάχιστον το 40 τοις εκατό των βασικών του πόρων στη χρηματοδότηση για το κλίμα. Αυτή τη στιγμή κινητοποιεί 500 εκατομμύρια δολάρια για το ταμείο της για το κλίμα ASAP+, το οποίο στοχεύει να είναι το μεγαλύτερο ταμείο αφιερωμένο στη διοχέτευση χρηματοδότησης για το κλίμα σε παραγωγούς μικρής κλίμακας.

Το IFAD επενδύει στους κατοίκους της υπαίθρου, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μειώσουν τη φτώχεια, να αυξήσουν την επισιτιστική ασφάλεια, να βελτιώσουν τη διατροφή και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα. Από το 1978, έχουμε παράσχει 23,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε επιχορηγήσεις και δάνεια χαμηλού επιτοκίου σε έργα που έχουν καλύψει περίπου 518 εκατομμύρια ανθρώπους. Το IFAD είναι ένας διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός και μια εξειδικευμένη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών με έδρα τη Ρώμη – τον ​​κόμβο των Ηνωμένων Εθνών για τα τρόφιμα και τη γεωργία.