Κύπρος: Η κυβέρνηση θα αγοράσει 36.000 τόνους κριθαριού και καλαμποκιού

Το συνολικό κόστος θα είναι 12,5 εκατ. ευρώ, με την πολιτεία να λαμβάνει, όπως είπε, προληπτικό μέτρο για να διασφαλίσει την επάρκεια των αποθεμάτων.

Η κυβέρνηση θα αγοράσει 36.000 τόνους κριθαριού και καλαμποκιού, σε δύο αποστολές, για να μειώσει την έλλειψη σιτηρών στην αγορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καντής.
Είπε στην επιτροπή γεωργίας της Βουλής ότι το υπουργείο θα συνεργαστεί στη συνέχεια με εισαγωγείς για τη διαχείριση αυτών των στρατηγικών αποθεμάτων.
Ο Καδής είπε ότι θα υποβάλει πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη.
Το συνολικό κόστος θα είναι 12,5 εκατ. ευρώ, με την πολιτεία να λαμβάνει, όπως είπε, προληπτικό μέτρο για να διασφαλίσει την επάρκεια των αποθεμάτων.
Σύμφωνα με τον Καδή, οι προγραμματισμένες αγορές θα πρέπει να εγγυώνται την επάρκεια των σιτηρών για τρεισήμισι μήνες για την άλεση αλεύρων και 15 ημέρες για τις ζωοτροφές.
«Αντιδράσαμε σε χρόνο ρεκόρ», είπε ο υπουργός στους βουλευτές, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά γρήγορα ώστε οι αποστολές να φτάσουν εδώ το συντομότερο δυνατό.
Η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο για το από πού να αγοράσει αυτές τις ποσότητες. Εάν η Κύπρος δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τα εμπορεύματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα κοιτούσε την αγορά των ΗΠΑ.

Η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλίδη, της οποίας το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει επίσης τη βιομηχανία, το εμπόριο και την προστασία των καταναλωτών, είπε ότι πρέπει να βρεθεί ένας μηχανισμός υποστήριξης των πληγέντων, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει κερδοσκοπία σε βάρος του φορολογούμενου και θα βοηθηθούν μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι που πληρούν τις προϋποθέσεις.
Ο Πηλίδης είπε ότι πιθανώς θα τεθεί ανώτατο όριο τιμής στα σιτηρά – αλλά αν ναι, μόνο για εκείνους τους σπόρους που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.
Στη Βουλή, ο επικεφαλής του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων Σωτήρης Καδής απηύθυνε έκκληση για επείγουσα βοήθεια από την πολιτεία, λέγοντας ότι «ούτε τώρα δεν θα μείνουν ζωοτροφές για τα ζώα».
Η ένωση αγελαδοτρόφων ανέφερε ότι ολόκληρος ο κλάδος της κτηνοτροφίας βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης και στη χειρότερη θέση από ποτέ. Και οι τιμές που επικρατούν σημαίνουν ότι οι επιχειρηματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν σιτηρά.
Ένας άλλος εκπρόσωπος παρατήρησε ότι ακόμη και αν η κυβέρνηση έκανε την παραγγελία σήμερα, η αποστολή δεν θα έφτανε για ένα μήνα.
Η Κύπρος θεωρείται ότι έχει αρκετά αποθέματα για ζώα για έξι εβδομάδες και ανθρώπινη κατανάλωση για τέσσερις μήνες.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σιτηρών στον κόσμο. Ο πόλεμος και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας οδήγησαν σε έναν αγώνα για εναλλακτικές προμήθειες.