Η κρίση στην αγορά ζωοτρόφων- Ποιες είναι οι αιτίες που φτάσαμε εδώ;

Η αγορά αντέδρασε δυναμικά όταν άρχισε να μπαίνει σε φάση όξυνσης η οικονομική κρίση και άρχισε να ανεβάζει τις τιμές των πρώτων υλών το οποίο θεωρήθηκαν και ασφαλή καταφύγια

Το πρόβλημα προσλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις καθώς δεν έχει να κάνει μόνο με τις εξωφρενικές τιμές αλλά με την ανυπαρξία πρώτων υλών σε σημαντικά γεωργικά προϊόντα.

Συνέντευξη του agrocapital.gr για την κρίση ζωοτρόφων από τον Τάσο Κυριακίδη, Γενικό διευθυντή της ΒΙΟΖΩΚΑΤ .

Πώς σχολιάζετε την παρούσα κατάσταση;

Η κρίση στην αγορά ζωοτρόφων είναι ένα γεγονός που συμβαίνει κάθε 40-50 η και περισσότερα χρόνια .

Το γεγονός αυτό ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας με αφετηρία την υγειονομική κρίση η οποία δημιούργησε συνθήκες οξείας οικονομικής κρίσης.

Λόγω της υγειονομικής κρίσης υπήρξε αναστάτωση στα κανάλια διανομής των διαφόρων εμπορευμάτων ενώ δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα λόγω του κλεισίματος πολλών επιχειρήσεων ιδιαίτερα στο τομέα της εστίασης και των ξενοδοχείων.

Σαν αποτέλεσμα των προβλημάτων στα δίκτυα διανομής και στις βιομηχανικές επιχειρήσεις δημιουργήθηκε ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Η αγορά αντέδρασε δυναμικά όταν άρχισε να μπαίνει σε φάση όξυνσης η οικονομική κρίση και άρχισε να ανεβάζει τις τιμές των πρώτων υλών το οποίο θεωρήθηκαν και ασφαλή καταφύγια.

Έτσι οι τιμές των εμπορευμάτων –  πρώτων υλών αυξήθηκαν από 30 ως 50%.

Στα παραπάνω προστέθηκε το γεγονός του πολέμου στην Ουκρανία το οποίο από μόνο του δημιούργησε μία ακόμα κρίση είτε από το εμπάργκο το οποίο αυτή τη στιγμή υφίσταται η Ρωσία από τις δυτικές χώρες αλλά και από την αδυναμία εξυπηρέτησης από την Ουκρανία .

Το 35 με 40% των δημητριακών της ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προέλευση από την Ρωσία και την Ουκρανία.

Αυτό το γεγονός από μόνο του αποτελεί μία τεράστια πρόκληση και μία τεράστια πηγή ανισορροπίας.

Έτσι για δεύτερη φορά οι τιμές εκτοξεύτηκαν άλλο ένα 20 30% πέραν της προηγούμενης αύξησης και αυτό δημιούργησε πλέον συνθήκες ασφυξίας διότι υπάρχει και έλλειψη πρώτων υλών αλλά και πολύ μεγάλη αύξηση τιμών.

Όπως είναι γνωστό στον κλάδο της κτηνοτροφίας τα ζώα δεν μπορούν να μείνουν ατάιστα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η σωστή ροή των ζωοτροφών είναι απολύτως βασική και ζωτική σημασίας για την αλυσίδα παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων.

Ποιες είναι οι αιτίες που φτάσαμε εδώ;

Αναφέρθηκα προηγουμένως ότι η αιτία ήταν η οικονομική κρίση και ο πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας επίσης έδωσα εξηγήσεις όσον αφορά τη διαδικασία η οποία εκτόξευσε τις τιμές.

Πρέπει εδώ να πω ότι στην αρχή οι προβλέψεις ήταν για μία βραχυπρόθεσμη αύξηση τιμών και γρήγορη ανάκαμψη της αγοράς.

Στη συνέχεια αυτό αναθεωρήθηκε σε μία μεσοπρόθεσμη κρίση και αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν μπορούμε να υπολογίσουμε το μέγεθος της κρίσης και της οικονομικής καταστροφής η οποία δημιουργείται με τον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας.