Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας :Τα κύρια σημεία συζήτησης

Τα κύρια σημεία συζήτησης είναι η αγορά βασικών γεωργικών προϊόντων όπως το φυσικό αέριο, τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές

Οι Υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ συναντώνται στις 21 Φεβρουαρίου 2022 στις Βρυξέλλες. Της συνεδρίασης προεδρεύει ο Julien DENORMANDIE, Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Γαλλίας. Οι Υπουργοί ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς αγροδιατροφής μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον δυνητικά σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά βασικών γεωργικών προϊόντων όπως το φυσικό αέριο, τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές. Ενημερώνονται επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση των στρατηγικών σχεδίων που προβλέπονται στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Σε συνέχεια της έκτακτης βιντεοδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου, οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ θα ανταλλάξουν εκ νέου απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς αγροδιατροφικών προϊόντων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η συζήτηση ενδέχεται να επικεντρωθεί στον προσδιορισμό μέτρων για την κατοχύρωση της επισιτιστικής ασφάλειας στην ΕΕ, τόσο για την περίοδο αμέσως μετά την εισβολή όσο και σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο. Ενδέχεται επίσης να εξεταστεί ο πιθανός αντίκτυπος του πολέμου στον επισιτιστικό εφοδιασμό των χωρών εκτός της ΕΕ.

Κατά την προηγούμενη σύνοδο, οι υπουργοί συζήτησαν τον δυνητικά σημαντικό αντίκτυπο της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας στην αγορά βασικών γεωργικών εισροών και βασικών προϊόντων, όπως το φυσικό αέριο, τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές. Οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης την ομόφωνη αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία.

Τα μέτρα που ειναι υπό εξέταση μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης της αγοράς και της επισιτιστικής ασφάλειας

  • Eκτιμήσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία
  • Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σοβαρές συνέπειες για το παγκόσμιο και ευρωπαϊκό φαγητό
  • Εφοδιασμού και θα επιδεινώσει περαιτέρω μια ήδη δύσκολη κατάσταση για τους ευρωπαίους αγρότες, λόγω υψηλότερες τιμές εισροών.


 Η Επιτροπή εξετάζει δύο μέτρα στήριξης της αγοράς:


‒ Μέτρο βάσει του άρθρου 219 του κανονισμού ΚΟΑ.
‒ Μέτρο βάσει του άρθρου 17 του κανονισμού ΚΟΑ για τη θέσπιση ενίσχυσης για την ιδιωτική αποθεματοποίηση τον τομέα του χοιρείου κρέατος.


• Η Επιτροπή σκέπτεται να επεκτείνει την απαίτηση επικοινωνίας των κρατών μελών
μηνιαία στοιχεία ιδιωτικών αποθεμάτων βασικών αγαθών για τρόφιμα και ζωοτροφές.
• Η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτραπεί η χρήση της αγρανάπαυσης της EFA για βοσκή ή παραγωγή πρωτεϊνούχων καλλιεργειών σύμφωνα με τα συμπεράσματα της EUCO.
• Η Επιτροπή είναι ανοιχτή στο να επιτρέψει αυξημένα επίπεδα προκαταβολών άμεσων πληρωμών και μέτρα αγροτικής ανάπτυξης που σχετίζονται με την περιοχή και τα ζώα που θα καταβάλλονται στους αγρότες από
• Να επιτραπεί στα κράτη μέλη να διορθώσουν τις σοβαρές διαταραχές της οικονομίας που προκύπτουν

Για τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Επιτροπή διαβουλεύεται με τα κράτη μέλη τις ανάγκες και το πεδίο εφαρμογής ενός νέου, αυτοτελούς Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης. 
Η διαβούλευση θέτει επίσης το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων στον γεωργικό τομέα.
Έχει προκύψει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων λόγω της κρίσης, τα οποία επηρέασαν το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων εντός και εκτός ΕΕ και τη διαθεσιμότητα βασικών εισροών.