Ποια παρέμβαση εξετάζει η κυβέρνηση για να ρίξει τις τιμές

Στα σκαριά παρέμβαση στο φυσικό αέριο για να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρισμού.

Την επιβολή ενός ιδιότυπου πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος  μέσω της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση. Οι εκτιμήσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν στα τέλη Απριλίου ενώ δεν πρόκειται να ανακοινωθεί το παραμικρό εάν πρώτα δεν εξαντληθούν και οι τελευταίες πιθανότητες συνολικής δράσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οικονόμου: Η ΕΕ πρέπει να πάρει γενναία μέτρα

Μιλώντας στον Ant1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου παραδέχθηκε ότι «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της ακρίβειας στο σύνολο τους και πρέπει η Ε.Ε. να βοηθήσει παίρνοντας ουσιαστικά και γενναία μέτρα, καθώς το πρόβλημα αφορά όλα τα κράτη».

Πρόσθεσε δε πως «μέχρι να πάρει μπροστά η Ε.Ε.», η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών. Προειδοποίησε ακόμα πως αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τότε εκτός από την ανθρωπιστική κρίση θα βρεθούμε μπροστά και σε μια νέα κρίση λαϊκισμού.
Σε ετοιμότητα για εθνική παρέμβαση

Παρά το ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει αντίθετος στα εθνικά πλαφόν με δεδομένο ότι επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο παραμένει στο τραπέζι, όπως έγινε στην Ιβηρική Χερσόνησο καθώς αφενός οι τιμές δεν δείχνουν σημεία αποκλιμάκωσης ενώ και οι προσδοκίες για ευρωπαϊκή μέριμνα δεν έχει βρει ακόμα ανταπόκριση.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως τόνισε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ «κύριο μέλημά μας – καθώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο έντονων συζητήσεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο – είναι με ποιο τρόπο θα στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, κυρίως της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι απόψεις μας για το ζήτημα αυτό είναι πολύ συγκεκριμένες. Πρέπει να αποσυνδέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή στήριξη.

Εάν δεν συμβεί αυτό, θα πρέπει να βασιστούμε στους εθνικούς μας πόρους, κάτι που θα επιβαρύνει, φυσικά, τους προϋπολογισμούς μας. Αλλά αν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία, θα είναι μια ευρωπαϊκή αποτυχία. Διότι αυτή τη στιγμή, όπως μπορείτε να δείτε, σε εκλογές στην Ευρώπη, ορισμένες δυνάμεις του λαϊκισμού ενισχύονται από τη δυσαρέσκεια των πολιτών όσον αφορά το κόστος ζωής. Και αυτές είναι πραγματικές και εύλογες ανησυχίες. Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι η στιγμή η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως κάναμε με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και να προχωρήσει σε κάποια λύση».
«Να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή του ρεύματος»

«Χρειάζεται να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή του ρεύματος για τον λόγο ότι τους τελευταίους μήνες και ειδικά με την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπήρχε μια αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που –πολλές φορές και για μεγάλα διαστήματα- δεν ανταποκρινόταν στους κανόνες προσφοράς και ζήτησης. Επομένως θα πρέπει και η ΕΕ αλλά και σε εθνικό επίπεδο να επεξεργαστούμε σχέδια για να καταφέρουμε να υπάρξει αυτή η αποσύνδεση», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα, προέκυψε με βία και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Επομένως ο δικός μας σχεδιασμός προσαρμόζεται σε αυτές τις συνθήκες οι οποίες αλλάζουν και κανείς δεν γνωρίζει το βάθος και την ένταση της κρίσης. Αλλά στο πλαίσιο αυτό κάνουμε κάθε τι δυνατό και νομίζω ότι θα υπάρξει ένα πλαίσιο παρέμβασης το επόμενο διάστημα, που μπορεί να δίνει λύση», επισήμανε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να πει περισσότερα, καθώς το σχέδιο είναι υπό επεξεργασία.

«Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση. Μένει η ΕΕ, μέσα από τις συζητήσεις που γίνονται σε αυτό το επίπεδο, να καταλήξει σε κάποια ζητήματα. Αν παρ΄ ελπίδα αυτές δεν ευοδωθούν, έχουμε πει ότι και σε εθνικό επίπεδο – πάντα μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών που υπάρχουν – θα βρούμε τους τρόπους εκείνους προκειμένου να υπάρχουν οι ελαφρύνσεις αυτές», πρόσθεσε ο κ. Κοντογεώργης.