Βρετανία: Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Σε υψηλό 40 ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της Βρετανίας, σκαρφαλώνοντας κατά 9% τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας (ONS), πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από το 1982, τέσσερις φορές παραπάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 9,1%.

Συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες, ο πληθωρισμός τον Μάρτιο είχε διαμορφωθεί στο 7% και στο 6,2% τον Φεβρουάριο. H Bρετανία έχει αυτήν τη στιγμή τον υψηλότερο πληθωρισμό από τις χώρες της G7.

Τη Δευτέρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας προειδοποίησε ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε τον βρετανικό πληθωρισμό να «χτυπάει» διψήφια επίδοση φέτος, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει μια «Αποκάλυψη» στις τιμές των τροφίμων.

Τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον βρετανικό πληθωρισμό είχαν οι κατηγορίες «στέγαση και οικιακές υπηρεσίες», η οποία περιλαμβάνει τους λογαριασμούς ενέργειας, και οι μεταφορές.

«Ο πληθωρισμός ανέβηκε απότομα τον Απρίλιο, κυρίως λόγω της αύξησης στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, καθώς μπήκε σε εφαρμογή το υψηλότερο πλαφόν. Σχεδόν τα 3/4 της αύξησης στον ετήσιο ρυθμό για αυτό τον μήνα οφείλονται στους λογαριασμούς των νοικοκυριών», σχολιάζει η ONS.

Ειδικά για την ενέργεια, η άρση του πλαφόν στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο προκάλεσε αύξηση 53,5% στο ηλεκτρικό ρεύμα και 95,5% στο φυσικό αέριο.

Η μέση τιμή βενζίνης έσπασε ρεκόρ τον Απρίλιο του 2022, καθώς κυμάνθηκε στις 161,8 πένες το λίτρο, σε σχέση με 125,5 πένες το λίτρο πέρσι. Η τιμή του ντίζελ ήταν η υψηλότερη στην ιστορία, καθώς διαμορφώθηκε στις 176,1 πένες το λίτρο.

Γενικότερα, τα καύσιμα και τα λιπαντικά ήταν 31,4% πιο ακριβά σε σχέση με πέρσι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Ιανουάριο του 1989.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι τιμές εργοστασίων στη Βρετανία αυξήθηκαν ετησίως κατά 14% τον Απρίλιο που μας πέρασε.