Σχέδιο «Θερμοστάτης»: Κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

Στόχος η εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10% στο Δημόσιο το επόμενο διάστημα.

Τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας που αφορούν νοικοκυριά και φορείς του Δημοσίου ανακοίνωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης - Οι οδηγίες προς τους εργαζομένους στο Δημόσιο για τη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας

Τα πρώτα κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε Δημόσιο και νοικοκυριά ανακοίνωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Συγκεκριμένα, ξεκινά η δημιουργία ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης, όπως ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας, ξεκινώντας την ενημέρωση για το σχέδιο «Θερμοστάτης». Στόχος η μείωση της κατανάλωσης κατά 10% άμεσα, ενώ θα ληφθούν και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για μείωση της κατανάλωσης έως 30% μέχρι το 2030.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει συστάσεις να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26-27 βαθμούς Κελσίου, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς, από τον οποίο μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18-20 εκατ. ευρώ. αυτό μπορεί να συμβεί με την αντικατάσταση των λαμπτήρων με σύγχρονους ενεργειακά αποδοτικούς, ενώ θα είναι υποχρεωτικό και το σβήσιμο των φώτων μετά το τέλος κάθε εργασίας, όπου αυτά δεν είναι απαραίτητα. «Οι δήμοι αν δεν πετύχουν μείωση στον οδοφωτισμό, θα πρέπει να βρουν μόνοι τους τους πόρους. Στόχος η εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10% στο Δημόσιο το επόμενο διάστημα»