Reuters: Tο σιτάρι υποχώρησε στα προ του πολέμου της Ουκρανίας επίπεδα - Ακολουθούν καλαμπόκι και σόγια

Σε καθοδική τροχιά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στις ΗΠΑ υποχώρησαν την Παρασκευή σε επίπεδα προς της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που διέκοψε τις ροές από την παραγωγό περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, υπό την πίεση του σταθερότερου δολαρίου αλλά και την αύξηση των παγκόσμιων προμηθειών από τη συγκομιδή του βόρειου ημισφαιρίου.

Η σόγια και το καλαμπόκι υποχώρησαν παράλληλα με το σιτάρι στις συναλλαγές χωρίς κίνδυνο ενόψει του εορτασμού της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, των ανησυχιών για χλιαρή ζήτηση και για την ευρύτερη οικονομία.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η βιασύνη των κεντρικών τραπεζών να αυξήσουν τα επιτόκια και να ανακόψουν τη ροή φθηνού χρήματος έχουν τροφοδοτήσει τα sell-offs στις αγορές, πιέζοντας τις τιμές των σιτηρών που είχαν εκτοξευθεί σχεδόν σε κορυφές ρεκόρ μετά την εισβολή της Ρωσίας.

«Οι εξωτερικές αγορές είναι σίγουρα ένας παράγοντας, ειδικά αν μιλάμε για μια αλλαγή πολιτικής της Federal Reserve και για ένα δολάριο που εκτινάσσεται υψηλότερα», δήλωσε ο Mike Zuzolo, πρόεδρος της Global Commodity Analytics.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο μειώθηκαν σχεδόν κατά 40% από το υψηλότερο σημείο του Μαρτίου, καθώς ορισμένες αποστολές σιτηρών έχουν αρχίσει να ρέουν από την Ουκρανία και καθώς η επιτάχυνση της συγκομιδής χειμερινού σιταριού σε όλο το βόρειο ημισφαίριο ενισχύει τις προμήθειες.

«Όταν άρχισαν να συμβαίνουν τα ζητήματα της Ουκρανίας, έπρεπε να τιμολογήσουμε επιθετικά την παλιά σοδειά.. Τώρα που όλη αυτή η νέα συγκομιδή έρχεται στην αγορά, δεν χρειάζεται να τιμολογούμε το σιτηρέσιο τόσο επιθετικά», είπε ο Κρεγκ Τέρνερ, Senior ag broker στην Daniels Trading.

Το σιτάρι CBOT Σεπτεμβρίου υποχώρησε 27 σεντς στα 8,57 $ το μπουσέλ στις 11:25 π.μ. CDT (1625 GMT), το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η νέα παραγωγή σόγιας Νοεμβρίου υποχώρησε 56 σεντς στα 14,02 δολάρια το μπουσέλ, ενώ το καλαμπόκι Δεκεμβρίου που διαπραγματεύεται ενεργά έχασε 10 σεντς στα 6,10-3/4 δολάρια το μπουσέλ, χαμηλό τεσσάρων μηνών.

Μετά την αρχική άνοδο μετά την έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ την Πέμπτη, η αγορά περίμενε να δει αν θα τροποποιηθεί η πτώση στη φύτευση σόγιας.

Οι έμποροι σιτηρών παρακολουθούν επίσης τις προβλέψεις βροχοπτώσεων την επόμενη εβδομάδα για τις πληγείσες από ξηρασία περιοχές των Μεσοδυτικών.//about.reuters.com/fulllegal.asp