Ελιά Καλαμών: Για την επέκταση του ΠΟΠ συζητούν Μεσσήνιοι και Λάκωνες

Για την επέκταση του ΠΟΠ συζητούν Μεσσήνιοι και Λάκωνες, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία αναφέρει ακόμη πως ζητούν να αποσυρθεί ο προστατευόμενος όρος «kalamata».

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Και ενώ εκκρεμεί μια πρώτη επίσημη τοποθέτηση σκέψη από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το ζήτημα που έχει ανακύψει στην εμπορία της ελιάς Καλαμών μετά την ακύρωση της «απόφασης Αποστόλου» από το ΣτΕ, στην Πελοπόννησο καταγράφονται διεργασίες μεταξύ των τοπικών φορέων για την πιθανή λύση στο όλο πρόβλημα.

Είναι χαρακτηριστική η σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Σπάρτη ανάμεσα στους φορείς της Λακωνία και της Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ), που προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της «απόφασης Αποστόλου».

Το βασικό σημείο σύγκλιση των φορέων των δύο όμορων περιοχών φαίνεται πως είναι ότι η νότια Πελοπόννησος μετά από επέκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων σε εξοπλισμό και υποδομές, έχει αποκτήσει αξιοσημείωτη δυναμική και αποτελεί την «ανερχόμενη δύναμη» στο τομέα της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών.

Υπό αυτό το πρίσμα εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Γ.Ε.) ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» αποτελεί αξία που πρέπει να διαφυλαχθεί, να περιφρουρηθεί από εκμετάλλευση, και να εκσυγχρονισθεί με βάση τις τρέχουσες καταναλωτικές συνήθειες και εξελίξεις σε εξοπλισμό, διεργασίες και υλικά παραγωγής. Βασιζόμενη στη νέα παράδοση της προηγούμενης 30αετίας, μπορεί και πρέπει να επεκταθεί στη νότια Πελοπόννησο και να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για τα οφέλη της εγχώριας αγροτικής οικονομίας .

Μάλιστα οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη προτείνουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει στην έκδοση πράξης που θα ακυρώνει την προηγούμενη «ρύθμιση Αποστόλου» καταργώντας έτσι το εφεύρημα της συνωνυμίας.  Η νέα Υπουργική Απόφαση θα πρέπει να κοινοποιηθεί αρμοδίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε από 1/1/2023 να ενημερωθεί ο Ευρωπαϊκός κατάλογος ποικιλιών (FRUMATIS) και να αποσυρθεί ο προστατευόμενος όρος KALAMATA, που σήμερα παραμένει ως ακόμα ένα συνώνυμο της ποικιλίας ελιάς Καλαμών .

Τέλος όπως εκτιμούν οι φορείς της περιοχής σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να ορισθεί μεταβατική περίοδος λελογισμένης διάρκειας και πάντοτε εντός της ευρωπαϊκής νομιμότητας, όπου θα επιτρέπεται η χρήση του όρου KALAMATA OLIVES, με σκοπό την μετάβαση στο νέο καθεστώς απόλυτης προστασίας της ευρωπαϊκής Γ.Ε. «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» ΠΟΠ, και την απορρόφηση εμπορικών κραδασμών.

Σε κάθε περίπτωση οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε άλλο παρά απόλυτα ταυτίζονται με τις προτάσεις άλλων περιοχών με μεγάλη παραγωγή ελιών Καλαμών, όπως η Αιτωλοακαρνανία και η Φθιώτιδα. Η επέκταση του ΠΟΠ φαίνεται ότι συζητιέται από όλους, αλλά με διαφορετικά όρια όμως… Έτσι όπως είναι φυσικό το… μπαλάκι πηγαίνει στο Υπουργείο που εκ των πραγμάτων καλείται να λύσει το… γόρδιο δεσμό της ελιάς Καλαμών και κυρίως να προστατέψει τα περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ που αποδίδουν στην εθνική οικονομία οι εξαγωγές του προϊόντος.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”