Ακατάσχετο και ασυμψήφιστο το ποσό επιστροφής ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου

Η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει προβλήματα ρευστότητας στους αγρότες.

Με την τροπολογία του υπ.Οικονομικών που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο στη Βουλή, εκτός από την παράταση των δηλώσεων και την έκπτωση του 3% έως την 31η Αυγούστου 2022, με το άρθρο 2 αναγνωρίζονται ειδικά φορολογικά και άλλα προνόμια για το ποσό επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία.

Αιτιολογική έκθεση

Άρθρο 2

Με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται ότι το ποσό επιστροφής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4Β του άρθρου 78 του ν. 2960/2001 (Α' 265) (Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας), του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων της περ. στ' της παρ. 1 του άρθρου 73 του ίδιου νόμου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α' 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες, ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Άρθρο 2
Η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει προβλήματα ρευστότητας στους αγρότες, τη στιγμή που το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης είναι απαραίτητο για την διεκπεραίωση των εργασιών τους και τη βιωσιμότητά τους.

Προτεινόμενη διάταξη

Άρθρο 2

Ακατάσχετο και ασυμψήφιστο του ποσού επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία

Το ποσό επιστροφής, σύμφωνα με την παρ. 4Β του άρθρου 78 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001, Α'265), του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων της περ. στ' της παρ. 1 του άρθρου 73 του ίδιου νόμου που χρησιμοποιείται, αποκλειστικά, στη γεωργία, είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α' 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.