Reuters: Σταθερή και ελαφρώς προς τα κάτω η αγορά λιπασμάτων στη Βραζιλία

Η Βραζιλία βασίζεται στις εισαγωγές για περίπου το 85% των αναγκών της σε λιπάσματα.

Οι παραδόσεις λιπασμάτων στους Βραζιλιάνους αγρότες θα σταθεροποιηθούν ή θα μειωθούν το 2022, δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη στέλεχος της Νορβηγικής Yara [YAR.OL], ενός μεγάλου προμηθευτή, επικαλούμενος μια παγκόσμια αύξηση των τιμών που προκαλεί επίσης εγχώρια logistics συμφόρηση.

Οι παραδόσεις θρεπτικών συστατικών στις καλλιέργειες αυξάνονται σταθερά τουλάχιστον από το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του βραζιλιάνικου βιομηχανικού ομίλου Anda, έχοντας αυξηθεί κατά 13% σε 45,8 εκατομμύρια τόνους στο τέλος του 2021.

«Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει εντυπωσιακή ανάπτυξη της αγοράς», δήλωσε ο Maicon Cossa, εμπορικός αντιπρόεδρος της Βραζιλίας στη Yara, μία από τις τρεις κορυφαίες εταιρείες λιπασμάτων της χώρας. «Φέτος βλέπουμε την αγορά να τείνει να είναι σταθερή ή ενδεχομένως και λίγο μικρότερη από ό,τι το 2021».

Παράγοντες που οδηγούν σε μια πιθανή μείωση περιλαμβάνουν τις υψηλότερες τιμές μετά την απειλή διακοπής του εφοδιασμού που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, που πυροδότησε κυρώσεις στη Ρωσία, έναν σημαντικό εξαγωγέα λιπασμάτων, και προκάλεσε αύξηση των εισαγωγών από τη Βραζιλία από χώρες όπως ο Καναδάς.

Η Βραζιλία εισήγαγε 23,6 εκατομμύρια τόνους θρεπτικών συστατικών καλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ποτάσας και των σκευασμάτων που περιέχουν NPK έως τον Ιούλιο, σημειώνοντας αύξηση 15,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Σε αξία, ο λογαριασμός εισαγωγών αυξήθηκε 175,3% στα 16,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Ακόμη και εν μέσω αύξησης των εισαγωγών, οι παραδόσεις λιπασμάτων στη Βραζιλία τον Μάιο μειώθηκαν κατά 4,7% σε 3,2 εκατομμύρια τόνους, είπε ο Anda.

«Από τη μία πλευρά, το φάσμα των ελλείψεων (λιπασμάτων) που προκλήθηκαν από τον πόλεμο έχει εξαφανιστεί», είπε ο Κόσα. Αλλά η εισαγωγή προϊόντων και η αποστολή στην πύλη του αγροκτήματος θα είναι μια πρόκληση, πρόσθεσε.

Η Cossa είπε ότι οι Βραζιλιάνοι αγρότες καθυστέρησαν τις παραγγελίες λιπασμάτων φέτος, επηρεάζοντας τις εργασίες εκφόρτωσης λιμένων την παραμονή της σεζόν φύτευσης της Βραζιλίας. Μια πτώση στις εφαρμογές λιπασμάτων είναι μια πιθανότητα, είπε.

Η Βραζιλία βασίζεται στις εισαγωγές για περίπου το 85% των αναγκών της σε λιπάσματα.

Τον Ιούλιο, η Yara σταμάτησε προσωρινά μια μονάδα ανάμειξης στη νότια Βραζιλία, κατηγορώντας τις διακοπές εφοδιασμού που σχετίζονται με τον πόλεμο της Ουκρανίας. Για να αποφύγει τους Ρώσους προμηθευτές εν μέσω κυρώσεων, ο βραζιλιάνικος βραχίονας της Yara προσπάθησε να εισάγει περισσότερα από τις δικές του εγκαταστάσεις στην Ευρώπη και από το Μαρόκο, το Ισραήλ και τη Βόρεια Αμερική, είπε η Cossa.