Tigray: Ο FAO κλιμακώνει την προμήθεια λιπασμάτων

Χάρη σε ένα δάνειο 10 εκατομμυρίων δολαρίων από το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης του ΟΗΕ

Στο Tigray, στη βόρεια Αιθιοπία, ο FAO κλιμακώνει την επείγουσα προμήθεια λιπασμάτων για να βοηθήσει τους αγρότες να σπείρουν τα χωράφια τους στη μέση της κρίσιμης περιόδου φύτευσης χάρη σε ένα δάνειο 10 εκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης των Ηνωμένων Εθνών (CERF). ).

Το δάνειο, το οποίο αποτελεί μέρος των δεσμεύσεων των εταίρων πόρων, βοηθά τον FAO να επιταχύνει την προμήθεια και την παράδοση ζωτικής σημασίας γεωργικών εισροών στο Tigray, ιδιαίτερα λιπασμάτων , τα οποία πρέπει να παραδοθούν και να εφαρμοστούν έως τα τέλη Αυγούστου 2022.

Η παροχή λιπασμάτων θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της παραγωγικής ικανότητας των αγροτών στο Tigray, όπου, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιοχές που πλήττονται από εσωτερικές συγκρούσεις, έχει σημειωθεί εκτεταμένη διακοπή των γεωργικών δραστηριοτήτων, αυξημένα επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας και απώλεια βιοποριστικών πόρων από τότε. Νοέμβριος 2020.

«Είμαστε ευγνώμονες στους εταίρους μας στους πόρους και στο CERF που αναγνωρίζουν την ανάγκη να δράσουμε γρήγορα για να υποστηρίξουμε τη δική μας παραγωγή τροφίμων στο Tigray για να αποτρέψουμε τα ανησυχητικά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας», δήλωσε ο David Phiri, Υποπεριφερειακός Συντονιστής του FAO για την ανατολική Αφρική και εκπρόσωπος για Αιθιοπία αι. «Εάν οι αγρότες λάβουν τις εισροές που χρειάζονται, θα μπορούν να συγκομίσουν και να αρχίσουν να καταναλώνουν αυτό το προϊόν από τον Οκτώβριο του 2022. Αυτές οι συγκομιδές θα κάλυπταν τις ανάγκες τους σε τρόφιμα για τουλάχιστον έξι μήνες, και στην καλύτερη περίπτωση, μέχρι την επόμενη συγκομιδή για σημαντικό ποσοστό των νοικοκυριών, με πλεόνασμα προς πώληση», πρόσθεσε.

Υπάρχει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για την πρόληψη της έντονης πείνας παρέχοντας κρίσιμες γεωργικές εισροές και δίνοντας τη δυνατότητα στους αγρότες να παράγουν επαρκή ποσότητα τροφής για τον πληθυσμό, αποτρέποντας έτσι μια πιθανή αύξηση των ανθρωπιστικών αναγκών», δήλωσε ο Rein Paulsen, Διευθυντής του Γραφείου Έκτακτης Ανάγκης και του FAO. Ελαστικότητα. 

Η γεωργία είναι η κύρια πηγή βιοπορισμού για έως και το 80 τοις εκατό των Αιθίοπων, ιδιαίτερα εκείνων που ζουν σε αγροτικές περιοχές, και τα προϊόντα τους τρέφουν το έθνος. Η εποχή του Meher είναι η πιο σημαντική εποχή για την παραγωγή καλλιεργειών στο Tigray. Με τις βροχοπτώσεις να έχουν καλές επιδόσεις και τις προοπτικές που προβλέπονται να είναι ευνοϊκές, η εποχή προσφέρει μια κρίσιμη και οικονομικά αποδοτική ευκαιρία για τη βελτίωση της παραγωγής τροφίμων και ως εκ τούτου της διαθεσιμότητας τροφίμων σε όλη την περιοχή.

Μέχρι σήμερα, ο FAO και οι εταίροι έχουν προμηθευτεί λίγο περισσότερους από 19.000 τόνους λιπασμάτων (40 τοις εκατό των απαιτήσεων), αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες λιπασμάτων περίπου 380.000 νοικοκυριών. Μια πρώτη παρτίδα άνω των 7 000 τόνων έχει ήδη διανεμηθεί στους αγρότες στο Tigray.

Το δάνειο από το CERF, μαζί με ένα παρόμοιο δάνειο από τον FAO, επέτρεψαν στον FAO να προμηθευτεί επιπλέον 12 000 τόνους λιπασμάτων. Αυτά τα δάνεια αντιβαίνουν στη χρηματοδότηση που εξασφαλίζεται από διμερή δωρητή, η οποία θα κοινοποιηθεί χωριστά μόλις οριστικοποιηθεί η Συμφωνία.

Οι 19.000 τόνοι λιπάσματος προμηθεύτηκαν μέσω της κυβέρνησης της Αιθιοπίας. και η κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι θα μπορούσε να διατεθεί περισσότερο λίπασμα εάν ο FAO και οι εταίροι κινητοποιήσουν περαιτέρω χρηματοδότηση.

Ο FAO και οι εταίροι στοχεύουν στην παροχή των συνολικών αναγκών 60 000 τόνων στην Tigray, εφόσον το επιτρέπουν τα κεφάλαια.

Ο FAO έχει επωφεληθεί από τη δανειακή διευκόλυνση CERF δύο φορές στο παρελθόν: το 2020 για την υποστήριξη των επιχειρήσεων ελέγχου του FAO Desert Locust στο Κέρας της Αφρικής και επίσης το 2017 για τη Σομαλία για την αποτροπή του κινδύνου πείνας.