BBC: Οι τιμές του ελαιολάδου θα αυξηθούν κατά 25% καθώς ο καύσωνας πλήττει την παραγωγή

Η τιμή του ελαιολάδου πρόκειται να αυξηθεί καθώς οι καύσωνες έπληξαν την παραγωγή στην Ισπανία, προειδοποίησε κορυφαίος εξαγωγέας.

Η Acesur, η οποία προμηθεύει τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε στο BBC ότι αυτό θα τροφοδοτήσει τις τιμές στα καταστήματα τους επόμενους τρεις έως τέσσερις μήνες, όταν οι εταιρείες ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους.

Ο διευθυντής εξαγωγών της εταιρείας, Miguel Colmenero, είπε ότι οι πελάτες θα μπορούσαν να δουν τις τιμές να αυξάνονται κατά 20-25%.

Η Ισπανία παράγει σχεδόν το μισό ελαιόλαδο στον κόσμο.

Αλλά η χώρα, μαζί με άλλες περιοχές της Δυτικής Ευρώπης που παράγουν ελαιόλαδο, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, αντιμετωπίζει ακραίες θερμοκρασίες και έλλειψη βροχοπτώσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Acesur ασχολείται με την παραγωγή περισσότερων από 200.000 τόνων ελαιολάδου ετησίως, από τους περίπου 1,4 εκατομμύρια τόνους που παράγονται στην Ισπανία ετησίως, και πουλάει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 100 χώρες.

Πουλάει περίπου 20.000 τόνους ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και συσκευάζει εμπορικά σήματα για τις Sainsbury's, Tesco, Waitrose, Morrisons και Asda. Τα σούπερ μάρκετ διαθέτουν επίσης το εμπορικό σήμα La Espanola, το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι περισσότερες από τις ελιές στα προϊόντα της καλλιεργούνται στην Ανδαλουσία, στη νότια Ισπανία, η οποία είχε πολύ λίγες βροχοπτώσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο κ. Colmenero είπε ότι ο αντίκτυπος του καύσωνα στην παραγωγή ήταν «δραστικός».

Πέρυσι, η Ισπανία παρήγαγε περίπου 1,4 εκατομμύρια τόνους ελαιολάδου, αλλά είπε ότι οι αξιωματούχοι προβλέπουν τώρα μόλις ένα εκατομμύριο τόνους για αυτή τη σεζόν.

Πρόσθεσε ότι ο ξηρός καιρός θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την καλλιέργεια της επόμενης σεζόν, εάν τα ελαιόδεντρα δεν μπορούσαν να αναπτύξουν νέα κλαδιά λόγω έλλειψης νερού.

Αυτό έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες τιμές. Τον Ιούλιο, η τιμή αναφοράς Mintec για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι στιγμής φέτος, κατά 7,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 14,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ομάδα έρευνας αγοράς.

Ο κ. Colmenero είπε ότι αυτό τελικά θα τροφοδοτούσε τις τιμές για τους πελάτες, αν και θα υπήρχε μια καθυστέρηση τριών έως τεσσάρων μηνών, επειδή πολλές εταιρείες θα είχαν ήδη υπογράψει συμβάσεις διάρκειας 12 μηνών με τους λιανοπωλητές.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι εταιρείες θα πρέπει τελικά να αυξήσουν τις τιμές τους όταν ανανεώσουν τα συμβόλαια και οι πελάτες θα μπορούσαν να δουν αυξήσεις 20-25%.

Το BBC επικοινώνησε με τις άλλες μεγαλύτερες μάρκες ελαιολάδου του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των Filippo Berio και Napolina, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Η μέση τιμή του ελαιολάδου δικής της ετικέτας στις τέσσερις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 50,2% σε σχέση με πέρυσι στις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών λιανικής Assosia. Από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο, οι μέσες τιμές αυξήθηκαν κατά 28,5%.

Εάν ο ξηρός καιρός συνεχιστεί, η Roxanne Nikoro, αναλυτής αγοράς για τη Mintec, είπε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι εάν ο διάδρομος σιτηρών που συμφωνήθηκε από την Ουκρανία οδηγούσε σε περισσότερες προμήθειες ηλιέλαιου από τη χώρα, αυτό «θα μπορούσε να φέρει κάποια ανακούφιση».

Ο κ. Colmenero είπε ότι η διακοπή της προσφοράς ηλιελαίου από την Ουκρανία συμβάλλει επίσης σε «δραματικές» αυξήσεις των τιμών, καθώς οι άνθρωποι στράφηκαν στο ελαιόλαδο ως εναλλακτική, αυξάνοντας τη ζήτηση.

Η Ουκρανία ήταν προηγουμένως ο κορυφαίος εξαγωγέας ηλιέλαιου στον κόσμο.

Άλλα μέρη της Δυτικής Ευρώπης που παράγουν ελαιόλαδο γνώρισαν επίσης υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ και ο κ. Colmenero είπε ότι αυτό θα μειώσει την παραγωγή και σε άλλες χώρες.

Τον Ιούλιο, η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πέντε βόρειες περιοχές γύρω από τον ποταμό Πάδο, καθώς γνώρισε τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών.

BBC