Η τεράστια έλλειψη λιπασμάτων αποτελεί καταστροφή για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Μια παγκόσμια κρίση λιπασμάτων απειλεί να λιμοκτονήσει περαιτέρω έναν πλανήτη που ήδη πεινάει.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και όχι μόνο εντείνουν τις προειδοποιήσεις για την αυξανόμενη κρίση για τα λιπάσματα - μια ουσιαστική ουσία για την τόνωση της γονιμότητας του εδάφους - καθώς ευάλωτες χώρες σε περιοχές όπως η Αφρική παλεύουν με τιμές που έχουν εκτοξευθεί κατά 300% από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ήπειρος, όπου οι μικροκαλλιεργητές τρέφουν την πλειοψηφία των ανθρώπων, στερείται ήδη 2 εκατομμυρίων μετρικών τόνων λιπασμάτων, σύμφωνα με την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης. Η υψηλή τιμή των λιπασμάτων θα σημαίνει λιγότερα τρόφιμα σε μια εποχή που οι άνθρωποι τα χρειάζονται περισσότερο, με συχνότερες κρίσεις ακραίων καιρικών συνθηκών και τον πόλεμο στην Ουκρανία να αφήνουν ακόμα ανασφαλείς τις χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές. Οι αγρότες στην Ευρώπη αισθάνονται παρόμοιες καταπονήσεις, αν και σε μικρότερο βαθμό.

«Αρχίζουμε πραγματικά να φωνάζουμε από κάθε πύργο ότι υπάρχει κρίση λιπασμάτων… και η κρίση των λιπασμάτων είναι τεράστια», είπε ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης δήλωσε τον Μάιο ότι «πολλές αφρικανικές χώρες έχουν ήδη αυξήσει τις τιμές στο ψωμί και άλλα είδη διατροφής», προειδοποιώντας ότι «αν δεν καλυφθεί αυτό το έλλειμμα, η παραγωγή τροφίμων στην Αφρική θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 20% και η ήπειρος θα μπορούσε να χάσει πάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία παραγωγής τροφίμων».

Ωστόσο, ο David Beasley, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, είπε ότι πιστεύει ότι η εκτίμηση του 20% «θα μπορούσε να είναι πολύ χαμηλή».

«[Υπάρχουν] 980 εκατομμύρια άνθρωποι εντός της Αφρικής που εξαρτώνται από τις φάρμες μικροϊδιοκτητών και το λίπασμα για να τους φτάσουν, και εργαζόμαστε πάνω σε αυτά τα ζητήματα όσο μιλάμε», είπε ο Beasley στο Κογκρέσο των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.

Τα τεχνητά λιπάσματα παράγονται χρησιμοποιώντας ένα από τα τρία κύρια συστατικά: άζωτο, φώσφορο ή κάλιο. Στη συνέχεια, το τελικό προϊόν απλώνεται στα χωράφια για να παρέχει στις καλλιέργειες θρεπτικά συστατικά που είτε λείπουν είτε έχουν έλλειψη στο έδαφος.

Η παραγωγή λιπασμάτων είναι μια ενεργοβόρα διαδικασία, ειδικά για λιπάσματα με βάση το άζωτο, τα οποία χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ως βασικό συστατικό. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή των λιπασμάτων τείνει να αντιστοιχεί στο ενεργειακό κόστος.

«Η αυξημένη τιμή είναι [ένα] βάρος για όλους τους αγρότες στον κόσμο, αλλά η επιβάρυνση είναι ακόμη μεγαλύτερη για εκείνους τους αγρότες στις αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν λιγότερες οικονομικές δυνατότητες και οργάνωση να αγοράσουν τα λιπάσματα από τα ευρωπαϊκά», έγραψε ένας αξιωματούχος της ΕΕ στο Politico.