Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου: Να εξεταστούν οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών

Η Λέσβος, χαρακτηρίζεται από μεγάλες εκτάσεις ελιάς καθώς και από μεγάλο αριθμό αιγοπροβατοτρόφων .

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να μη λαμβάνεται ως ενιαία, αλλά να διαχωρίζεται ανά νησί λόγω των ιδιαιτεροτήτων του κάθε νησιού, ζητά η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου :

Η Λέσβος, χαρακτηρίζεται από μεγάλες εκτάσεις ελιάς καθώς και από μεγάλο αριθμό αιγοπροβατοτρόφων (περισσότερο από το 50% του συνόλου των αιτήσεων τους) ενώ αντίθετα η Χίος αποτελείται κυρίως από πολυάριθμα, μικρής έκτασης, αγροτεμάχια με μαστιχόδεντρα ενώ η εκτροφή αιγοπροβάτων (μέτρο σύγκρισης με τη Λέσβο) αποτελεί μικρότερο ποσοστό σε σχέση με το σύνολο των καλλιεργειών – εκτροφών που υπάρχουν στο νησί.

Ως εκ τούτου τα 2 νησιά της ιδίας Περιφέρειας, δεν έχουν ομοιότητες όσον αφορά τις εκτροφές αλλά και τις καλλιέργειες ώστε να μπορούν να κριθούν ισότιμα στα Προγράμματα του ΠΑΑ και να βαθμολογηθούν με τα ίδια κριτήρια».

Αυξημένη μοριοδότηση λαμβάνουν οι βιολογικές καλλιέργειες, όπου πολλές από τις αιτήσεις της Λέσβου πληρούν τα κριτήρια λόγω των μεγάλων εκτάσεων με ελαιόδεντρα αλλά και «της ύπαρξης των Πιστοποιητικών Οργανισμών» στο νησί , σε αντίθεση με τη Χίο όπου «οι μικρές εκτάσεις που χαρακτηρίζουν το νησί, δεν μπορούν εύκολα να κριθούν ως βιολογικές».

«Τονίζεται ότι η μαστίχα, ένα τόσο μοναδικά διαδεδομένο και εξελισσόμενο εθνικό προϊόν με το πλείστο των γεωργών να ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργεια αυτής, να μη λαμβάνει κάποιο βαθμολογικό κριτήριο, όπως είναι η μοριοδότηση για τη σύναψη συμβολαιακής γεωργίας, η οποία υλοποιείται μέσω της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, δημιουργώντας μια αγαστή συνεργασία σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας με τον μαστιχοπαραγωγό», επισημαίνει εξάλλου η ΕΜΧ.
Με αφορμή έτσι το νέο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση νέων Γεωργών», προτείνεται στα κριτήρια:
– Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να μη λαμβάνεται ως ενιαία, αλλά να διαχωρίζεται ανά νησί λόγω των ιδιαιτεροτήτων του κάθε νησιού.
– Να εξεταστούν ξανά οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια ένταξης υπό καθεστώς ισονομίας και ισοκατανομής.
– Προαιρετικά προτείνεται η ένταξη της συμβολαιακής γεωργίας ως βαθμολογικό κριτήριο ενίσχυσης, η οποία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες τάσεις της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής όπως αυτή υλοποιείται από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου με σκοπό την παραγωγή και πώληση υψηλής ποιότητας μαστίχας.