ΠΟΓΕΔΥ: Δυνατότητα πρόσληψης βάσει προσωρινών πινάκων κατάταξης των υποψηφίων της προκήρυξης 13Κ/2021

Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα τη δραματική υποστελέχωση του συνόλου των ∆ηµόσιων Γεωτεχνικών Υπηρεσιών, οι οποίες έχουν φτάσει πλέον σε οριακό επίπεδο λειτουργίας.

Είναι προφανές, ότι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας προϋποθέτει επαρκώς στελεχωμένες και καλά οργανωμένες Δημόσιες Γεωτεχνικές Υπηρεσίες. Σε αντίθεση με αυτή την παραδοχή, το 2012 καταργήθηκαν πολλές κενές οργανικές θέσεις στις Γεωτεχνικές Υπηρεσίες και σε πολλές περιπτώσεις λόγω διαχρονικής υστέρησης στις προσλήψεις, οι απώλειες έφτασαν το 50% του συνόλου των οργανικών θέσεων. Έτσι ο αριθµός των Γεωτεχνικών Υπαλλήλων των ∆ηµόσιων Υπηρεσιών έχει µειωθεί σημαντικά και συνεχίζει να βαίνει μειούμενος λόγω των συνταξιοδοτήσεων και της µη πρόσληψης έως τώρα νέου προσωπικού.

Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα τη δραματική υποστελέχωση του συνόλου των ∆ηµόσιων Γεωτεχνικών Υπηρεσιών, οι οποίες έχουν φτάσει πλέον σε οριακό επίπεδο λειτουργίας. Ενδεικτικό της υποστελέχωσης είναι το γεγονός, ότι, υπάρχουν Κτηνιατρικές Υπηρεσίες Περιφερειακών Ενοτήτων µε 1 ή 2 κτηνιάτρους! Το υπάρχον Γεωτεχνικό προσωπικό εργάζεται πέραν των ορίων αντοχής του, προσπαθώντας να ανταπεξέλθει µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα καθήκοντα του και τις αυξηµένες απαιτήσεις της νοµοθεσίας. Επιπρόσθετα όµως, δυσχεραίνεται το έργο του µε παντός είδους καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευµένων εκτός έδρας, υπερωριών, εγκρίσεων προµηθειών αναλωσίµων υλικών, καυσίµων κ.α., µε τελικό αποτέλεσµα πάρα την υπεράνθρωπη προσπάθεια του προσωπικού, να µην µμπορούν να λειτουργήσουν, σε κάποιες περιπτώσεις, οι Υπηρεσίες.

Με την 13Κ/2021 προκήρυξη του ΑΣΕΠ προκηρύχθηκαν χίλιες  τετρακόσιες  εξήντα οκτώ (1.468) θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε Ο.Τ.Α. Α ́και Β ́βαθμού και στη συνέχεια καταρτίσθηκε από το ΑΣΕΠ ο προσωρινός πίνακας κατάταξης επιτυχόντων κατηγορίας/εκπαιδευτικής βαθμίδας ΠΕ. Κατόπιν αυτού εκδόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών η υπ’ αριθ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.Κ./191/11052/             27-7-2022 Απόφαση κατανομής του άρθρου 11 του ν. 3833/2010 όπως ισχύει (ΑΔΑ: 6ΕΓΚ46ΜΤΛ6-ΤΔΛ, ΦΕΚ Β’ 4091) και η υπ’ αριθ. 54125/18.08.2022 εγκύκλιος με θέμα τη δυνατότητα πρόσληψης βάσει προσωρινών πινάκων κατάταξης των υποψηφίων της προκήρυξης 13Κ/2021.

Με βάση τα ανωτέρω και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 4 του ν.4765/2021, οι ΟΤΑ μπορούν να προβούν άμεσα στην πρόσληψη ορισμένου ή και του συνόλου του αριθμού των υποψηφίων προς διορισμό από τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης. Οι προσλήψεις θα υλοποιηθούν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με διαδικασία που καθορίζεται στην προαναφερόμενη εγκύκλιο.

Δεδομένου των αναγκών και της έλλειψης προσωπικού, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την εύρυθμη λειτουργία των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών άμεσης κάλυψης των εγκεκριμένων θέσεων, από τους προσωρινά διοριστέους της 13Κ/2021 Προκήρυξης του ΑΣΕΠ και οι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού θα πρέπει να προβούν άμεσα στην πρόσληψη ορισμένου ή και του συνόλου του αριθμού των υποψηφίων προς διορισμό.