FT: Οι «μέρες σαλάτας» έχουν τελειώσει για τους ευρωπαίους παραγωγούς τροφίμων, καθώς το ενεργειακό κόστος τσιμπάει

Η βιομηχανία προειδοποιεί ότι το αυξανόμενο κόστος θέρμανσης θερμοκηπίων και άλλων ενεργοβόρων διεργασιών θα οδηγήσει σε ελλείψεις.

Το δημοσίευμα των FT ξεκινάει με αναφορά στην οικογένεια ενός αγρότη στη ΝΑ Αγγλία που καλλιεργεί λαχανικά εδώ και δεκαετίες, χωρίς διακοπή από ύφεση, οικονομικούς κλυδωνισμούς ή περιόδους υψηλού πληθωρισμού. Φέτος όμως όπως σημειώνει, το αυξανόμενο κόστος της θέρμανσης των θερμοκηπίων του ως αποτέλεσμα της κλιμακούμενης ενεργειακής κρίσης που εξαπολύθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία τον ανάγκασε να σκεφτεί να εγκαταλείψει την καλλιέργεια της συνηθισμένης του καλλιέργειας αγγουριών.

Σε όλη την Ευρώπη, οι αγρότες και οι επιχειρήσεις τροφίμων μειώνουν την παραγωγή καθώς αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Ο Montalbano είπε ότι ο λογαριασμός του ενέργειας ήταν περίπου πέντε φορές μεγαλύτερος από αυτόν που ήταν πέρυσι.

Η προοπτική εποχιακών ελλείψεων τροφίμων έχει προκαλέσει προειδοποιήσεις της βιομηχανίας και ξέφρενες εκκλήσεις για κυβερνητική υποστήριξη, τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει μειώσει τις ροές φυσικού αερίου ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης.

Οι καλλιέργειες που απαιτούν εντατική θέρμανση σε ψυχρότερα κλίματα, όπως τα αγγούρια, οι ντομάτες και το μαρούλι, επηρεάζονται άμεσα. Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση επηρεάζει την ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων ευρύτερα, με αρτοποιούς, γαλακτοπαραγωγούς και άλλους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένων ζαχαρότευτλων και ελιών, να δυσκολεύονται επίσης να πληρώσουν τους λογαριασμούς, καθώς το κόστος αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα από τις τιμές που μπορούν να εξασφαλίσουν από τους χονδρεμπόρους.

Ο Pekka Pesonen, γενικός γραμματέας της Copa-Cogeca, που εκπροσωπεί τους αγρότες της ΕΕ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών λογαριασμών ήταν πιο σοβαρές από ό,τι αναμενόταν. Οι τιμές των εισροών όπως τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές είχαν εκτοξευθεί, ενώ η αύξηση του κόστους ψύξης, θέρμανσης και μεταφοράς είχε αποτρέψει τους αγρότες από τη φύτευση.

Η ΕΕ συζητά σχέδια για περιορισμό της τιμής της ενέργειας για εταιρείες και νοικοκυριά, αλλά και επιβολή μειώσεων στη χρήση, που θα μπορούσαν να πλήξουν τους αγρότες. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποκαλύψει ένα σχέδιο που θα στηρίξει τις επιχειρήσεις, αλλά μόνο για έξι μήνες.

Αλλά είναι ήδη πολύ αργά για πολλούς. Ο Jimmy Russo, συνιδιοκτήτης της Valley Grown Salads με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Υποψιάζομαι ότι το 75-80 τοις εκατό των παραγωγών σαλάτας στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα φυτέψουν το επόμενο έτος». . . γιατί δεν έχει κανένα οικονομικό νόημα. Είναι δίκαιο να πούμε ότι ο τομέας της σαλάτας έχει εγκαταλειφθεί».

Ο ζεστός καιρός αυτό το καλοκαίρι έχει επιδεινώσει το πρόβλημα, αφήνοντας τον Russo ανίκανο να καλλιεργήσει το μεγαλύτερο μέρος της κανονικής του καλλιέργειας. Αλλά το φυσικό αέριο που του κόστισε πέρυσι 50 ρ. η θερμότητα τώρα κοστίζει 3,75 λίρες και έχει τιμηθεί με 5 λίρες η θερμότητα για το χειμώνα.

«Δεν μπορείς να πουλήσεις ένα αγγούρι με 2,50 λίρες», είπε.

Στην Ολλανδία, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα πέμπτο των παγκόσμιων εξαγωγών ντομάτας, πολλά θερμοκήπια σκοτεινιάζουν. Οι εταιρείες που συνήθως χρησιμοποιούν φωτισμό για να βοηθήσουν στην καλλιέργεια τομάτας «πιθανότατα δεν θα το κάνουν τον ερχόμενο χειμώνα λόγω της υψηλής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Alexander Formsma, ειδικός ενέργειας στο Glastuinbouw Nederland.

Η Alfred Pedersen & Son, ο μεγαλύτερος προμηθευτής ντομάτας στη Σουηδία και τη Δανία, που λειτουργεί 350.000 τετραγωνικά μέτρα θερμοκηπίων, δήλωσε ότι θα σβήσει και αυτόν τον χειμώνα. Προμηθεύει τα σούπερ μάρκετ με 20.000 τόνους ντομάτας ετησίως, εκ των οποίων περίπου το ένα τέταρτο παράγεται το χειμώνα.

Το κόστος ενέργειας έχει δεκαπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι, δήλωσε η Torben Roll, διευθύνων σύμβουλος λειτουργίας της. «Θα λείπει τεράστια ποσότητα τομάτας» από την αλυσίδα εφοδιασμού της Βόρειας Ευρώπης, είπε, προσθέτοντας ότι οι καλλιεργητές σε θερμότερα κλίματα όπως η Ισπανία και το Μαρόκο ενδέχεται να μην μπορέσουν να καλύψουν το κενό.

Ορισμένοι Γάλλοι παραγωγοί ζαχαροτεύτλων αναγκάστηκαν να προχωρήσουν τη συγκομιδή τους λόγω των φόβων για πιθανή έλλειψη αερίου το χειμώνα. Η Tereos, η μεγαλύτερη παραγωγός ζάχαρης της Γαλλίας, δήλωσε ότι θα κινηθεί νωρίς για να ξεκινήσει η ενεργοβόρα διαδικασία μετατροπής των τεύτλων σε ζάχαρη.

«Υπήρχαν ανησυχίες μεταξύ των βιομηχανικών ομίλων ότι εάν υπήρχαν ελλείψεις φυσικού αερίου, θα μπορούσαν να διακοπούν», δήλωσε ο Timothé Masson, οικονομολόγος στο συνδικάτο των γαλλικών παραγωγών τεύτλων.

Ενώ οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας επηρεάζουν πιο άμεσα τη χρήση θερμαινόμενων θερμοκηπίων σε ψυχρότερα κλίματα, οι αγρότες σε θερμότερα κλίματα εξακολουθούν να πλήττονται από το υψηλότερο κόστος εισροών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στην Ιταλία, όπου οι καλλιεργητές αντιμετώπιζαν ήδη ξηρασία το καλοκαίρι, περίπου το ένα τρίτο των αγροτών της χώρας λειτουργούν με ζημία, σύμφωνα με έρευνα για την ιταλική αγροτική ένωση Coldiretti από την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Centro Studi Divulga.

Ο Filippo De Miccolis Angelini, μέλος της Coldiretti που καλλιεργεί δημητριακά και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων ελιών στο αγρόκτημά του στη νότια περιοχή της Απουλίας, είπε ότι ο μηνιαίος λογαριασμός ενέργειας του είχε σχεδόν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ οι τιμές των λιπασμάτων ήταν τέσσερις φορές υψηλότερες. «Θα πατήσουμε τις ελιές σίγουρα, αλλά φοβόμαστε πολύ το κόστος», είπε.

Ορισμένοι αγρότες επιλέγουν επίσης να πουλήσουν την ηλεκτρική ενέργεια που συμφώνησαν να αγοράσουν σε σταθερή τιμή, αντί να τη χρησιμοποιήσουν για τη γεωργία. «Γνωρίζω αγρότες που έχουν συμβόλαιο σταθερής τιμής για δύο χρόνια». . . και υπολόγισε ότι δεν έχει νόημα να το χρησιμοποιήσεις αντί να το πουλήσεις, να το ανταλλάξεις σε κάποιον άλλο. Είναι μια επιχειρηματική απόφαση», είπε ένας.

Πίσω στη νοτιοανατολική Αγγλία, ο Montalbano είπε ότι ορισμένοι συνάδελφοι καλλιεργητές που ήταν πιο κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης αποσύρονταν, ενώ εκείνοι που είχαν γη εξαργυρώνονταν επίσης. Αλλά ως νεότερος ενοικιαστής, είπε ότι είχε λίγες επιλογές από το να κοιτάξει λιγότερο ενεργοβόρες καλλιέργειες , όπως πιπεριές.

«Αν δεν μεγαλώσω, πώς θα πληρώσω τους λογαριασμούς μου;» αυτός είπε. «Συνεχίζω να πηγαίνω από τις οικονομίες μου, που σημαίνει ότι πηγαίνω προς τα πίσω. Πού να πάω λοιπόν;»

Πηγή: ft.com