«ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ: Ακόμη περιμένουν τον πρωθυπουργό…»

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά το παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο, οι αγρότες της Κρήτης θεωρούν πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει σκοπό να δώσει λύσεις στα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, αλλά προσπαθεί παράλληλα να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

Όπως ισχυρίζονται οι αγρότες, τόσο από το Υπουργείο, όσο και από το επιτελείο του ίδιου του πρωθυπουργού, προχωρούν σε μια καθαρά επικοινωνιακή διαχείριση του αγροτικού ζητήματος, χωρίς καν να υπεισέρχονται στα πραγματικά προβλήματα και χωρίς να έχουν την παραμικρή διάθεση να τα επιλύσουν.

Σύμφωνα με τους αγρότες μάλιστα, οι εξαγγελίες για τα 60 εκατομμύρια ευρώ για ζωοτροφές, που προέκυψαν μετά από το συλλαλητήριο, επαναλαμβάνονται σε όλους τους τόνους, σε όλες τις συνεντεύξεις τύπου και όλες τις επίσημες δηλώσεις των πολιτικών από τον Ιανουάριο, χωρίς στους λογαριασμούς των αγροτών να έχει πιστωθεί ούτε ένα ευρώ.

Την ίδια ώρα γεννώνται σοβαρά ερωτηματικά σε σχέση με τον τρόπο που λειτουργούν κυβέρνηση και Υπουργείο, αλλά και σε σχέση με τους λόγους που ο Υπουργός ακολουθεί τη συγκεκριμένη πολιτική.

«Η αναλογία αγροτών και κτηνοτρόφων είναι 1 προς 5 στην Ελλάδα» αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φαιστού κ. Μανώλης Ορφανουδάκης για να εξηγήσει:

«Με βάση τις εξαγγελίες του Υπουργείου και τις πρόσφατες επαναλήψεις τους από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, που ακόμα αναμένουμε να γίνουν πράξη, αν κάποιος κάνει τους υπολογισμούς, μπορεί να διαπιστώσει πως κάθε αγρότης θα λάβει κάποια στιγμή από τις ενισχύσεις 250 ευρώ και κάθε κτηνοτρόφος περίπου 1.700. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων. Απλά προσπαθούμε να αντιληφθούμε τη λογική».

Σύμφωνα με εκπροσώπους των αγροτών μάλιστα, οι συγκεκριμένες ενισχύσεις που εξαγγέλλει κι επαναλαμβάνει συνεχώς η κυβέρνηση, δεν αφορούν καν ελληνική πολιτική, αφού όπως ισχυρίζονται, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχε εγκριθεί σχετικό κονδύλιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να μπορέσουν να διευκολυνθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι λόγω ελλείψεων σε ζωοτροφές και λιπάσματα. Όπως αναφέρουν επίσης οι αγρότες, ειδικά για τη φυτική παραγωγή της Κρήτης, τα 250 ευρώ, αν και εφόσον δοθούν, αντιστοιχούν σε τρία τσουβάλια λίπασμα και τίποτα περισσότερο.

Οι αγρότες τονίζουν πως εμμένουν σταθεροί στις απόψεις τους και συνεχίζουν να διεκδικούν συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, προκειμένου να μπορέσουν να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Με βάση όμως όσα έχουν δει ως τώρα και με βάση τη στάση της κυβέρνησης, οι αγρότες εξάγουν το συμπέρασμα, πως πλέον δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον για την αγροτική παραγωγή, ούτε και για τα πραγματικά προβλήματα αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα.

Η αίσθηση που υπάρχει στον αγροτικό κόσμο, είναι πως ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προχωρήσει σε μια διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων για προσωπικό του πολιτικό όφελος, αφού κατάγεται από κτηνοτροφική εκλογική περιφέρεια και την ίδια στιγμή, έχει ευνοηθεί από το γεγονός της έγκρισης κονδυλίων επίσης από τις κοινότητες για τους αγρότες, ώστε να μπορεί να ισχυρίζεται ότι προχωρά σε δίκαιες κατά το δυνατό κατανομές κονδυλίων.

Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός έχει αφήσει στην άκρη μια σειρά από σοβαρά πολιτικά ζητήματα κι επικεντρώνεται στις ανακοινώσεις νέων επιδομάτων για μια κοινωνική τάξη, η οποία επίσης αποτελεί κατά τη γνώμη των αγροτών «κρίσιμη μάζα» για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πηγή: patris.gr