Reuters: Ο ΟΗΕ προσπαθεί να μεταφέρει τη ρωσική αμμωνία στον κόσμο μέσω της Ουκρανίας

Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να μεσολαβήσουν για την επανέναρξη των εξαγωγών ρωσικής αμμωνίας μέσω της Ουκρανίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να μεσολαβήσουν για την επανέναρξη των εξαγωγών ρωσικής αμμωνίας μέσω της Ουκρανίας, δήλωσε δυτικός διπλωμάτης, μια κίνηση που θα μπορούσε να σταθεροποιήσει μια συμφωνία ορόσημο που επιτρέπει την αποστολή ουκρανικών τροφίμων και λιπασμάτων από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Η αμμωνία είναι βασικό συστατικό του νιτρικού λιπάσματος. Ένας αγωγός που μετέφερε αμμωνία από την περιοχή του Βόλγα της Ρωσίας στο λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας έκλεισε όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η διευκόλυνση των εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων της Ρωσίας είναι μια κεντρική πτυχή μιας συμφωνίας πακέτου που μεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία στις 22 Ιουλίου, η οποία επανεκκίνησε επίσης τις αποστολές σιτηρών και λιπασμάτων στη Μαύρη Θάλασσα της Ουκρανίας. Η Ρωσία επέκρινε πρόσφατα τη συμφωνία, διαμαρτυρόμενη ότι οι εξαγωγές της εξακολουθούσαν να παρεμποδίζονται.

Τα Ηνωμένα Έθνη πρότειναν να μεταφερθεί το αέριο αμμωνίας που ανήκει στη ρωσική εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων Uralchem ​​μέσω αγωγού στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας. Εκεί θα αγοραζόταν από τον έμπορο εμπορευμάτων Trammo με έδρα τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την πρόταση.

Η Trammo έχει προσεγγιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη για να βοηθήσει σε αυτό το έργο και είναι στην ευχάριστη θέση να συνεργαστεί, ανέφερε σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

"Η απουσία από την αγορά αμμωνίας που αποστέλλονταν παλαιότερα μέσω της Ουκρανίας έχει προκαλέσει σημαντικές δυσκολίες στις χώρες που εξαρτώνται από αυτό το προϊόν. Πιστεύουμε ότι η επανέναρξη των αποστολών θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των τιμών των λιπασμάτων παγκοσμίως και στην αποφυγή παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ed Weiner στη δήλωση.

Η Uralchem ​​δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί για να αντλεί έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους αμμωνίας ετησίως.

«Ο ΟΗΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να επιτρέψει ένα θετικό αποτέλεσμα στις εξαγωγές ρωσικής αμμωνίας στις διεθνείς αγορές», δήλωσε η ανώτερη εμπορική αξιωματούχος του ΟΗΕ Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, η οποία ηγείται της διευκόλυνσης των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.

Αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και είπε ότι είναι «πολύ νωρίς για να πούμε» πόσο στενή ήταν μια συμφωνία. Ο Γκρίνσπαν είπε ότι τα τρόφιμα και τα λιπάσματα εξάγονταν από ρωσικά λιμάνια.

Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι και οι δύο σημαντικότεροι παγκόσμιοι εξαγωγείς σιτηρών και λιπασμάτων. Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι η συμφωνία για τις ρωσικές και ουκρανικές εξαγωγές είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που, όπως είπε, επιδεινώθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωθώντας περίπου 47 εκατομμύρια ανθρώπους σε «οξεία πείνα».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέκρινε τη συμφωνία του Ιουλίου την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι η Ουκρανία εξάγει τρόφιμα και λιπάσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία και όχι σε φτωχές χώρες. Το σύμφωνο που επιτρέπει τις εξαγωγές της Ουκρανίας πρόκειται να ανανεωθεί τον Νοέμβριο.

Μια συμφωνία για την αμμωνία θα έδινε στη Ρωσία περισσότερους λόγους να εμμείνει στην ουκρανική συμφωνία εξαγωγών στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ρωσία και η Ουκρανία αρνήθηκαν να σχολιάσουν αμέσως τις συζητήσεις.

«Με την εξαγωγή μιας βασικής ρωσικής εταιρείας μέσω των ίδιων διαδρόμων της Μαύρης Θάλασσας από τους οποίους διέρχεται το ουκρανικό σιτηρό σταθεροποιεί τη συμφωνία και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο μακροπρόθεσμη παράταση της συμφωνίας», δήλωσε στο Reuters ο δυτικός διπλωμάτης.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι το 30% των σιτηρών και άλλων τροφίμων που μέχρι στιγμής είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία βάσει του συμφώνου του Ιουλίου μέχρι στιγμής είχαν πάει σε χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος