ΠΕΝΑ: Πριμ 50.000, διετής εκπαίδευση και ετήσια προγράμματα για τους νέους αγρότες

H πρόταση της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ)

Αύξηση της επιδότησης (πριμ πρώτης εγκατάστασης) για νέους αγρότες στις 50.000 ευρώ με ταυτόχρονη αυστηροποίηση των προϋποθέσεων χορήγησής του, είναι η πρόταση της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) προκειμένου οι πόροι που κατευθύνονται στους νέους γεωργούς έχουν το μεγαλύτερο δυνατό αποτύπωμα στον πρωτογενή τομέα και την εθνική οικονομία.

«Θέλουμε και διεκδικούμε το πριμ να αυξηθεί στις 50.000 (σήμερα κυμαίνεται στις 35-40 χιλιάδες) αλλά με δύο συγκεκριμένες προϋποθέσεις», δήλωσε στο powergame.gr ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ Νίκος Παυλονάσιος εξηγώντας:

  •     «Για να μπορεί να υποβάλει αίτηση και να λάβει την επιδότηση, ένας νέος θα πρέπει πρώτα να παρακολουθεί διετή κύκλο σπουδών σε αναγνωρισμένες σχολές λαμβάνοντας ως πιστοποίηση των γνώσεών του το λεγόμενο «πράσινο πιστοποιητικό» (σήμερα ένας νέος αγρότης, πρώτα εντάσσεται στο πρόγραμμα των νέων αγροτών και ακολούθως παρακολουθεί – υποχρεωτικά – πρόγραμμα κατάρτισης 150 ωρών από τον ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ”).
  •     Η δέσμευση του νέου ότι θα ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα να εκτείνεται στο σύνολο του εργασιακού του βίου κι όχι στα 7-8 χρόνια, μετά την ένταξη στο πρόγραμμα, όπως ισχύει τώρα» (σημειώνεται ότι παλαιότερα ήταν 10 χρόνια, μειώθηκε στα 5 και αυξήθηκε εκ νέου στα 7-8)».

«Είναι ανάγκη οι πόροι να κατευθυνθούν σε εκείνους που θέλουν πραγματικά να ασχοληθούν με τον αγροδιατροφικό τομέα και οι οποίοι να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις» τονίζει ο κ. Ν. Παυλονάσιος, αναδεικνύοντας ως αναγκαίο όσοι θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα χωρίς πρότερη ενασχόληση με αυτόν (όπως, για παράδειγμα, τα παιδιά αγροτών) να κάνουν πρώτα τον διετή κύκλο σπουδών ώστε να διαπιστώσουν τις απαιτήσεις και προοπτικές του συγκεκριμένου χώρου και εφόσον τελικά αποφασίσουν να ασχοληθούν, αυτή η απόφαση να είναι «επιλογή ζωής».

Η ΠΕΝΑ προτείνει ακόμη τα προγράμματα πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών και τα Σχέδια Βελτίωσης, στα οποία οι νέοι αγρότες εντάσσονται κατά προτεραιότητα, να προκηρύσσονται σε ετήσια βάση κι όχι μία ή δύο φορές σε κάθε προγραμματική περίοδο όπως συμβαίνει σήμερα προκειμένου να υπάρχει συνεχής ροή νέων αγροτών στον πρωτογενή τομέα.

Πηγή: powergame.gr