Δυτική Αχαΐα: Ο τρύγος «ξίνισε» - Μπαίνουν μέσα οι αγρότες από την ποικιλία ροδίτη

H τιμή του σταφυλιού έπεσε στο 0,20 ευρώ

Ο τρύγος ξεκίνησε, αλλά οι καλλιεργητές της δυτικής Αχαΐας ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους, αφού στα σταφύλια της ποικιλίας ροδίτη που καλλιεργούν οι περισσότεροι από αυτούς έχει πέσει η τιμή τους και έχει πάρει για τα καλά τον κατήφορο.

Σύμφωνα με τους αγρότες που καλλιεργούν την συγκεκριμένη ποικιλία, στο Ριόλο, στο Λάππα και σε άλλα μέρη της περιοχής το σταφύλι αναμένεται να διατίθεται στην αγορά στην τιμή του 0,20 ευρώ το κιλό.

Η χαμηλή τιμή του είδους όχι μόνο ελαχιστοποιεί τα κέρδη αλλά βάζει τους αγρότες να έχουν περισσότερα έξοδα από ότι έσοδα αφού το κόστος παραγωγής εξαιτίας της ανόδου των καυσίμων και των φαρμάκων για την καλλιέργεια, έχει φτάσει στα ύψη.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο κατά 40% με 50% και αντί να βλέπουν την τιμή του είδους να ανεβαίνει στην αγορά, αντίθετα την βλέπουν να μειώνεται, κάνοντας την καλλιέργεια ζημιογόνα για αυτούς.

Πιο συγκεκριμένα με τις σημερινές τιμές του σταφυλιού αν ο αγρότης βγάζει από το χωράφι του δύο τόνους θα αποκομίσει 400 ευρώ την στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει φτάσει ήδη τα 600 ευρώ.

Όλα αυτά σε μία χρονιά που η παραγωγή της συγκεκριμένης ποικιλίας αναμένεται να είναι μειωμένη εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών, φτάνοντας κατά μέσο όρο τους 2,5 τόνους το στρέμμα, ένα τόνο λιγότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

Οι αγρότες και οι καλλιεργητές της ποικιλίας ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, μετά από σχετική σύσκεψη που έκαναν, ζητώντας από τις εταιρείες που αγοράζουν τα προϊόντα τους να αυξήσουν την τιμή του είδους.

Πηγή: patrasevents