Κένυα: Έτοιμη για σπορά από την επόμενη χρονιά οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι καλαμποκιού

Μετά από μια διαδικασία που θα διασφαλίσει την ποιότητα αλλά και την ποικιλία των υβριδικών σπόρων και στη συνέχεια θα διατεθούν στους αγρότες για καλλιέργεια.

Έτοιμη να προβεί στη εμπορευματοποίηση γενετικών τροποποιημένων σπόρων καλαμποκιού από το επόμενο έτος δηλώνει η Κένυα, καθώς το υπουργικό συμβούλιο της χώρας ήρε την απαγόρευση που ίσχυε τα τελευταία δέκα χρόνια, σχετικά με τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

Παρά την απαγόρευση, ο Οργανισμός Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Έρευνας της Κένυας (KALRO) σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως μεταξύ άλλων η Bayer, η USAID, την Εθνική Αρχή Βιοασφάλειας αλλά και Αφρικανικά Ιδρύματα Αγροτικής Τεχνολογίας, είχαν ξεκινήσει έρευνα που είχε ως στόχο την έναρξη εμπορευματοποίησης βελτιωμένων ποικιλιών καλαμποκιού που είναι ανθεκτικές στα έντομα και στην ξηρασία.

Μετά από μια διαδικασία που θα διασφαλίσει την ποιότητα αλλά και την ποικιλία των υβριδικών σπόρων και στη συνέχεια θα διατεθούν στους αγρότες για καλλιέργεια.

Όπως τονίζουν τοπικοί παραγωγοί με τη χρήση των νέων σπόρων ενδεχομένως να λυθεί και το πρόβλημα έλλειψης αραβόσιτου που αντιμετωπίζει η Κένυα (έλλειμμα 20%), με αποτέλεσμα 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι να υποφέρουν από επισιτιστική ανασφάλεια και κακή διατροφή και 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι να βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι Κενυάτες καταναλώνουν κάθε χρόνο 200 κιλά καλαμπόκι κατά κεφαλήν. Ο αραβόσιτος καταλαμβάνει το 40% της καλλιεργητικής έκτασης της χώρας. Ωστόσο η παραγωγή είναι χαμηλή στους 1,8 τόνους ανά εκτάριο σε σύγκριση με 4,9 τόνους ανά εκτάριο που είναι η παγκόσμια απόδοση.

Κάτι που με τους νέους σπόρους στοχεύουν να το αλλάξουν καθώς σύμφωνα με μελέτες οι νέοι σπόροι προβλέπουν σε διπλασιασμό της παραγωγικότητας ανά στρέμμα αλλά και αύξηση της ποιότητας του τελικού προϊόντος.